Na Hradecku hrozí kolaps autobusových linek, dopravci vypověděli smlouvy

Autobus SOR společnosti CDS Náchod. Foto: CDSAutobus SOR společnosti CDS Náchod. Foto: CDS

Královéhradecký kraj musí řešit akutní problém se zajištěním autobusové dopravy. Dopravci totiž kraji hromadně vypověděli smlouvu k 31. březnu. Od

Královéhradecký kraj musí řešit akutní problém se zajištěním autobusové dopravy. Dopravci totiž kraji hromadně vypověděli smlouvu k 31. březnu. Od dubna tak zatím linky nejsou zajištěny. Výpověď poslalo celkem osm z 11 dopravců, což představuje 97 procent provozu, potvrdila mluvčí kraje Sylvie Velčovská.

Smlouvu vypověděla například Arriva. „Neměli jsme bohužel jinou možnost, souvisí to s růstem nákladů na mzdy řidičů, kterých je v Česku kritický nedostatek. Už přes dva roky je účinné vládní nařízení o růstu jejich minimální a zaručené mzdy, přidáváme řidičům peníze, za poslední dva roky to bylo 25 procent a i letos jejich mzdy v Arrivě o dalších 10 procent porostou. Bohužel dosavadní krajská smlouva nám neumožňovala požádat kraj o finanční příspěvek na tento nárůst, neměli jsme tak jinou možnost, než smlouvu vypovědět,“ řekl deníku Zdopravy.cz šéf Arrivy Daniel Adamka. Podle něj firma jedná s krajem o nové smlouvě.

Kraj si výpadek spojů nepřipouští, do konce dubna chce mít s firmami nové smlouvy. Dle prvního náměstka hejtmana Martina Červíčka provoz veřejné autobusové dopravy v kraji ohrožen není. „Veřejná autobusová doprava v Královéhradeckém kraji je zajištěna a funguje. A nepředpokládáme ani, že by autobusy přestaly jezdit od 1. dubna. Vypovězení smlouvy osmi dopravci z jedenácti znamená, že musíme vstoupit do jednání a snažit se uzavřít nové smlouvy, které budou řešit tuto mimořádnou situaci,“ uvedl Červíček s tím, že první jednání kraj naplánoval na druhou polovinu února.

Do této doby by dopravci měli předložit všechny podklady, které mají jejich požadavky na zvýšení ceny ospravedlnit. „Předpokládáme, že využijeme i naše data a budeme jednat o reálné ceně, která odpovídá našemu požadavku a zároveň nákladům dopravců,“ doplnil Červíček. Později na facebooku dodal, že jednání budou těžká, neboť není ochoten akceptovat všechny argumenty dopravců. „Jsem tedy nucen přemýšlet i nad jiným řešením pro případ, že v následujících jednáních nedojdeme ke shodě,“ uvedl náměstek na sociální síti.

Nové smlouvy budou platit jen dočasně do září 2020. Zároveň totiž běží tendry na dopravce, kteří budou provozovat regionální autobusy od roku 2020 dalších deset let. Předpokládaná hodnota soutěží je 7,7 miliardy korun bez DPH.

 

Tagy autobusy Královéhradecký kraj
15 komentářů