Kolem Valencie je oblíbeným prvním závodem roku pro spoustu špičkových cyklistů. Jedná se o asi nejlépe obsazený závod 1. kategorie celé sezóny. Letos na východní pobřeží Španělska míří Alejandro Valverde, Geraint Thomas, Adam Yates, Esteban Chaves, Greg Van Avermaet a také Roman Kreuziger. 

Závod je určen vrchařům, loni jasně zvítězil Alejandro Valverde, druhý skončil Luis Leon Sanchez a třetí Jakob Fuglsang. Valverde je rekordmanem závodu, vyhrál už třikrát.


Trasa

1. etapa Orihuela - Orihuela (10,2 km)

Začíná se krátkou časovkou na deset kilometrů. „Bude to určitě hodně výživný," říká Roman Kreuziger o první etapě a má pravdu. Začínat sezónu individuální časovkou nadoraz nebude snadné. Bez závodních kilometrů v nohách bude první deset kilometrů Kolem Valencie hodně bolet. Časovka je rovinatá, pouze posledních 700 metrů je do kopce s úseky kolem 10 %. 


2. etapa Alicante - Alicante (166 km)

Druhá etapa navštíví kopce. Ale končí se na pobřeží v turistickém středisku Alicante. Do cíle se dlouho klesá, pravděpodobný je hromadný dojezd (možná trochu redukovaného) pelotonu.


3. etapa Quart de Poblet - Chera (191 km)

Velmi dlouhá etapa s prvním dojezdem na vrcholu stoupání. Dojezd je rozdělen na dva výjezdy, nejdříve závodníci zdolají Salto de la Mora, stoupání 3. kategorie dlouhé 5,4 kilometru s 4,5 % a poté už pojedou do cíle v Chere.


4. etapa Vila-Real - Alcala-Alcossebre (188 km)

Rozhodující bude nejspíš předposlední etapa. Cílový výjezd má jen 4,2 kilometru, ale v průměru 6,9 % a patří do 1. kategorie. Zde by měly vzniknout největší rozdíly. 


5. etapa Paterna - Valencie (88 km)

Poslední etapa závodu je nezvykle krátká a bude končit hromadným dojezdem v metropoli Valencie.  


Favorité 

Hlavním favoritem je opět Alejandro Valverde. Mistr světa začal sezónu na Mallorce a jednou dojel na třetím místě, což sice nezní jako skvělý výsledek pro tak výtečného závodníka, ale stejně zajel loni a ve Valencii byl jasně nejlepší. Pro Valverdeho je důležitý každý závod a v duhovém dresu je motivován ještě víc. Bude mít k ruce několik výborných vrchařů: Rafaela Vallse, Rubéna Fernándeze a Carlose Veronu a další špičkové závodníky. 

Novou sezónu zde odstartuje Geraint Thomas. Jeho forma je opravdu záhadou, protože naposledy závodil na Kolem Británie a od vítězství na Tour de France přibral několik kilogramů. Ale trénuje naplno a tvrdí, že se vrátí do formy z Tour. Přesto k největším favoritům pravděpodobně nepatří.

Velmi silnou sestavu přiváží UAE Emirates. Závodit bude Daniel Martin, Rui Costa a Alexander Kristoff. Martin by měl být lídrem týmu, ačkoliv na Mallorce zatím silný nebyl a časovka ho také nefavorizuje. Naopak silný na Mallorce byl Jesus Herrada, lídr Cofidisu. Loni skončil celkově pátý, letos by to mohlo být lepší. 

Sezónu zahájí Greg Van Avermaet, ale závod je na něj příliš těžký, v celkovém pořadí by tým CCC měl jet spíše na Portugalce Amara Antunese. 

Mezi favority patří Adam Yates, lídr týmu Mitchelton - Scott. Britský vrchař loni skončil celkově čtvrtý, protože mu v jedné etapě nečekaně unikli Valverde, Sanchez a Fuglsang. K závodům se po dlouhé nemoci vrací Esteban Chaves, ale jeho kondice je neznámá, protože nezávodil od května.

Mezi favorizované týmy rozhodně patří Astana. Jakob Fuglsang sice tentokrát nepřijel, ale Luis Leon Sanchez ano a na Tour Down Under dokázal, že je v dobré formě. Debut v barvách Astany si odbude Ion Izagirre, který také patří k favoritům a pomáhat jim bude Pello Bilbao. 

Tým Bahrain Merida do boje povede Dylan Teuns, v kopcích by měl být silný také Rakušan Hermann Pernsteiner a ve spurtech zase Sonny Colbrelli. Ačkoliv je závod docela těžký, přijelo docela dost sprinterů, kromě Colbrelliho a Alexandra Kristoffa jsou to také Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni, Matteo Trentin, Magnus Cort, Thomas Boudat a Giacomo Nizzolo. 

Nizzolův týmový kolega Roman Kreuziger bude lídrem sestavy Dimension Data. Už na prvním závodě sezóny dostává příležitost jet na vlastní výsledek, ale pro českého závodníka je to především závod na rozehřátí, kde by neměl cítit tlak. Loni zde skončil osmý celkově a první desítka je nepochybně reálná i letos. 

„Pocity z tréninku jsou dobrý, čísla sedí. Na Valencianě pojedu na rozjetí, loni jsem tam byl osmý, takže samozřejmě mám nějakou zodpovědnost, na druhou stranu sezóna je dlouhá a beru to tak, že je to závod, kde chci zjistit, jak na tom jsem, abych věděl, jak se posouvat dál. Je to první test s novým trenérem, kde porovnáme letošní čísla s loňskými. Na závod se těším, uvidíme jak se závod bude vyvíjet, myslím, že to bude na Movistaru a Sky," řekl Roman Kreuziger před odletem do Španělska.  

Favorité Kolem Valencie:

∗∗∗∗∗ Alejandro Valverde 

∗∗∗∗ Ion Izagirre, Adam Yates

∗∗∗ Luis Leon Sanchez, Dylan Teuns, Jesus Herrada

∗∗ Roman Kreuziger, Daniel Martin   

∗ Rui Costa, Geraint Thomas

Foto Sirotti, Bettini