Pivní festival přiláká rekordní počet soutěžících

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 05.02.2019 17:04 - Aktualizováno: 05.02.2019 17:06


Od pondělí 11. do soboty 16. února se v pavilonu Z českobudějovického výstaviště uskuteční 29. ročník mezinárodní pivovarnické soutěže. Začne v pondělí odbornými degustacemi a skončí v sobotu slavnostním vyhlášením vítězů prestižních cen Pivní pečeť. Soutěžit se bude i ve dvou kategoriích ciderů, ocenění získají také výrobci minerálních vod. Soutěž svým rozsahem i účastí soutěžících nemá v České republice obdoby, je svého druhu největší.

Tohoto prestižního festivalu se letos zúčastní světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké tuzemské pivovary i menší řemeslné pivovary a minipivovary z České republiky a ze zahraničí.

Veřejné části festivalu předchází odborné degustace. Více než 250 přihlášených pivovarů bude usilovat o ocenění Zlatá pivní pečeť celkem v 33 kategoriích a také ve dvou kategoriích ciderů. Vítězové se pak utkají o hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2019 (Světová pivní pečeť 2019), kterou odborná porota udělí nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků. "Letos máme v soutěži rekordní počet vzorků," popisuje obrovský zájem pivovarů ředitel festivalu Alois Srb z agentury Revel, která festival pořádá společně s Výstavištěm České Budějovice.

"Očekáváme, že se soutěže zúčastní piva z Brazílie, Chile a Mexika. Silná účast je pravidelně z Ruské federace. Ozvaly se pivovary z Kaliningradu, Moskvy, z města Dinskaja v Krasnodarském regionu a dále z měst Ivanovo, Jaroslavl, Aleksandrov, Samara. O pivní pečeť se utká i pivovar v Dolinsku z ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska. Účast v soutěži, která nemá v České republice obdoby, si nenechají ujít i naše sousední země. Ze Slovenska se přihlásilo dvacet pivovarů všech velikostí. Ukrajinu zastoupí pivovary z Charkova, Kyjeva, Lvova a Žitomiru. Z Německa se do soutěžní listiny zapsalo osm pivovarů, z Rakouska a Maďarska dva pivovary. Pivaře a fotbalové fanoušky potěší informace o účasti pivovaru Damm z Barcelony, který podporuje fotbalový klub CF Barcelona. Dále se závazně přihlásily pivovary z Japonska, Spojených států amerických, Belgie, Irska, Španělska, Nizozemska, Polska," popsal složení účastníků Alois Srb. Oproti loňskému roku se soutěžních degustací zúčastní i Izrael a velká pivovarnická skupina z chorvatského Záhřebu.

O účast v soutěži projevily zájem všechny nejlepší malé pivovary z České republiky. "Do soutěže se nepřihlásily ty tuzemské pivovary, které se bojí, že neobstojí. U nás se nedá vyhrát za peníze, nebo z protekce. Kontrola a certifikace nemá na světě obdoby," naznačil Alois Srb.

Všechny degustační soutěže se uskuteční od 11. února v pavilonu R2 českobudějovického výstaviště. Konají se pod dohledem profesionálních mezinárodních certifikačních autorit, které jsou zárukou objektivity i kvality výsledků. Největší soutěžní událost svého druhu v Česku - Mezinárodní festival piva - bude dozorovat i nezávislá společnost Bureau Veritas.

Co všechno inspektoři hlídají u degustátorů" "Vše probíhá přísně anonymně, ve více kolech a hodnotí se například chuť piva, jeho plnost, hořkost a říz. Naši inspektoři budou dohlížet nad přísnými pravidly soutěže a budou garanty objektivity. Nemůže se tak stát, že by degustátoři například chodili do zázemí a zjišťovali dopředu, jaký vzorek kterému pivu patří. Nebo že by zpětně přepisovali známky, které již udělili hodnoceným pivům, či aby nedopatřením opakovaně hodnotili stejné vzorky piva. Na regulérnost festivalu dohlížíme již mnoho let a musím zdůraznit, že nedošlo k žádnému závažnému pochybení," přibližuje dohled inspektorů Jakub Kejval, generální ředitel společnosti Bureau Veritas. Ta bude na festivalu jednou z hlavních dozorčích a certifikačních autorit.

Inspekční a certifikační společnost neřeší jen regulérní průběh soutěžního pivního festivalu, ale všímá si také spotřebitelských trendů na trhu s pivy. "V létě v Česku stoupá spotřeba ovocných piv bez obsahu alkoholu. Na podzim naopak roste zájem o sezonní piva typu Ale, která jsou svrchně kvašená, mají výrazné aroma, důraz na hořkost a s oblibou je vaří menší pivovary. Na ústupu je obliba piv se stupňovitostí nižší než deset, lidé preferují tradiční desítky a dvanáctky," podotýká Jakub Kejval.

Na regulérnost soutěžních degustací v rámci Mezinárodního pivního festivalu dlouhodobě dohlížejí i další inspekční společnosti. Vše dokonale zajišťuje již 20 let marketingový ředitel 3EC International Jan Fabiánek. Milan Kroutil z certifikační společnosti TÜV SÜD Czech Republic více než 15 let zajišťuje kontrolní organizační a publikační práce. Důležitá jsou i podpora a odborné posudky ředitelky Magdy Jansové a generálního ředitele Martina Klanicy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Vedle pivovarů budou v degustacích soutěžit i výrobci minerálních vod. O Zlatý český pramen se utkají mimo českých a slovenských výrobců i producenti z Itálie. V soutěžní kategorii ciderů se představí výrobci ze Španělska, Holandska, Slovenska a také nejlepší výrobci z České republiky. I tato část soutěže bude mít mezinárodní dosah.

Třídenní veřejná část se uskuteční nově v pavilonu Z českobudějovického výstaviště. Od 14. do 16. února nabídne návštěvníkům možnost denně od 15:00 do 24:00 hodin (v pátek a v sobotu až do 01:00 hodin) ochutnat piva nejen evropských pivních velmocí, ale i piva nepříliš známá a neméně zajímavá z různých koutů světa.

"Rád bych pozval všechny fanoušky dobrého piva. Už teď máme kapacitně zaplněný celý pavilon, a to pivovary z celé České republiky. Bude možné ochutnat piva nejen z velkých pivovarů, ale i menších, méně známých, ale stejně kvalitních," říká projektový manažer festivalu Petr Hazuka z budějovického výstaviště.

V pavilonu Z bude dostatek času i prostoru v klidu se posadit a u jednotlivých stánků a výčepů okusit nabízená piva. "Počítáme, že pavilon Z by denně mohlo navštívit 1500 spokojených návštěvníků," míní ředitel festivalu Alois Srb. "U podobných degustačních soutěží veřejná část moc nebývá," upozornil. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost ochutnat nejen některé soutěžní vzorky ale i další zajímavá piva, kterou pivovary do Českých Budějovic přivezou.
Pivovary představí svůj sortiment zhruba více než 30 obchodních stáncích. Vedle standardní nabídky piv české a slovenské produkce se naskytne možnost ochutnat piva z minipivovarů Čech, které se v Českých Budějovicích neprezentovaly. Budou k ochutnání speciality ruského trhu, světové craftové speciality a také několik druhů ciderů. V pavilonu Z se bude čepovat i populární tmavé irské pivo Guinness.

Prestižní festival přiláká pravidelně do Českých Budějovic také zahraniční odbornou veřejnost. Účast téměř 450 degustátorů výrazně přispívá k podpoře cestovního ruchu ve městě a také k zviditelnění Českých Budějovic jako města piva.

Vstupné do pavilonu Z se platí až na místě, vstupenka stojí 100 korun na den. Parkovat lze v areálu výstaviště.

Na návštěvníky festivalu čeká bohatý kulturní program zaměřený například na žánry rock, pop-rock a metal. O pohodu se každý den postarají vždy dvě kapely. Ve čtvrtek 14. února zahrají plzeňští Storm a českobudějovická kapela Rozkrock. O den později pak Narttu z Vimperka a táborská pop-rocková kapela One Spirit.

Závěrečný den zazpívá Miloš DoDo Doležal a českobudějovičtí Seven. Na slavnostním večerním programu pak převezmou vítězové 33 pivních kategorií Zlaté, stříbrné a bronzové pečetě. Hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2019 (Světová pivní pečeť 2019) odborná porota udělí na základě odborných degustací nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků.
Pořadatelé nesmírně oceňují pomoc Statutárního města České Budějovice, Teplárny České Budějovice, Dopravního podniku České Budějovice a firem z pivovarské branže Brelex, Hop Bohemia, Rastal a dalších.

Spolupořadateli festivalu jsou Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Střední odborná škola ekologická a potravinářská ve Veselí nad Lužnicí a Střední škola obchodu, služeb a řemesel v Táboře.

O festivalu více na: www.pivofestival.cz

arm