Domácnost

Elektrický krb! Na kolik vás vyjde romantika ze zásuvky?

Klasický krb může sloužit jako zdroj tepla, ale i odpočinku při pohledu na oheň, ve kterém popraskává dřevo. Takovou romantiku by si chtěl občas dopřát snad každý, ale ne v každé domácnosti je možné mít skutečný krb. Elektrickou alternativu si oproti tomu můžete pořídit i do paneláku. Vyplatí se vám to?

Elektrický krb! Na kolik vás vyjde romantika ze zásuvky?
Elektrický krb! Na kolik vás vyjde romantika ze zásuvky?

Zdroj tepla i krásná dekorace

Elektrický krb dokáže mít různé podoby, ale vždy v sobě spojuje praktické stránky s užitečnými. Především jde o často poměrně výkonné topné zařízení, které může sloužit k přitápění během sezóny i mimo ni. Kromě toho vám poskytne relativně věrný a na pohled atraktivní efekt ohně. Elektrické provedení může imitovat vzhled klasického krbu, ale lze najít i různé moderní designové kousky. Tak jako tak jde o populární doplněk, který zásadně promění jakoukoli místnost.

Elektricky krb

Dopřejte si krásu „ohně“ i v létě

A jaká je hlavní výhoda elektrické alternativy? Zatímco v klasickém krbu během teplých letních dní a večerů nejspíš topit nebudete, elektrický krb si klidně zapnout můžete. Tato zařízení totiž umožňuje spustit pouze efekt ohně, aniž by muselo být v chodu samotné topení.

Elektrický krb se hodí kamkoli

Instalace klasického krbu zdaleka není možná kdekoli. Nutností je samozřejmě komín, ale i splnění dalších podmínek. V běžném městském bytě je provoz otevřeného ohně nemyslitelný. Elektrický krb ale žádná taková omezení nemá. Můžete si jej pořídit do malého bytu ve velkém paneláku, stejně jako na chatu nebo chalupu. Krb můžete navíc i snadno přemísťovat.

Elektricky krb

Elektrický krb vyžaduje pouze elektrickou energii, která už je dnes dostupná skoro všude. Nemusíte si tedy lámat hlavu s žádným palivem.

Ekologický a komfortní provoz bez údržby a odpadu

Nejenomže v elektrickém krbu nespalujete tuhá paliva, čímž děláte něco pro své životní prostředí, ale zatopit si můžete snadno pouze stisknutím knoflíku. Skutečný oheň je sice krásný, ale s jeho vytvořením je spojena spousta námahy.

Od zajištění a přípravy paliva přes samotné přichystání a zapálení ohně až po pravidelný a náročný úklid sazí a popela – což rozhodně není čistá a příjemná práce.

Jak elektrický krb vybrat?

Při výběru bude samozřejmě hrát zásadní roli design, ale také rozměry a cena. V tomto směru se musíte rozhodovat podle vlastních preferencí a podmínek ve vašem domě či bytě. Jaké další parametry byste ale měli sledovat?

Parametry elektrického krbu

Topný výkon Pokud nechcete elektrický krb jenom na okrasu, ale budete s ním i přitápět, tento údaj pro vás bude jistě stěžejní. Krby disponují nejčastěji topným výkonem od cca 1200 do 2000 W. Najdou se ale i výkonnější, nebo naopak slabší modely. Obvykle je tak možné zvolit poloviční výkon, protože krby jsou opatřeny dvěma topnými spirálami (např. 2x1000 W).
Hlučnost Teplý vzduch z krbu distribuuje do místnosti ventilátor, který obvykle vydává nějaký hluk. Pokud si chcete krb pořídit do místnosti, kde budete například spát, vybírejte i podle tohoto parametru.
Funkce a možnosti  Elektrické krby mohou nabízet i různé funkce. Například výběr několika intenzit osvětlení a plamenů, možnost efektního LED podsvícení apod.

 

Kolik stojí provoz elektrického krbu?

A jak si vede elektrický krb v otázce spotřeby a úspornosti provozu? Používání elektrické varianty je o něco efektivnější a často výrazně levnější než v současnosti populární „bio krby“. Pokud budete mít spuštěn pouze efekt ohně bez samotného topení, vejdete se zpravidla do 1 koruny za hodinu provozu. V případě, že si zatopíte např. s 2000W krbem na plný výkon, vyjde vás hodina na cca 7 až 10 Kč – v závislosti na tom, jaký máte tarif na energie.