ROTEL Michi zesilovače

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 1

"Hodně zvuku za málo peněz" - to je i přes vší relativitu dosti výstižný popis produktů americké značky Emotiva, vybudované lidmi s velkými zkušenostmi z high-endového audia právě kolem ideje, že dnešní špičkové audio přeci jen tak trošku uteklo se svými cenovkami mimo běžnou realitu. A zdá se, že jim to funguje, protože Emotiva už nějaký ten rok funguje a produktové portfolio se rozrůstá. Zejména tedy směrem vzhůru, k těm dražším metám, ale na druhou stranu firemní inženýři také nezapomínají. Důkazem budiž třeba zesilovač A-100.

Jde o malý stroj, jednoduchý výbavou, ale zato opravdu dostupný - a navíc je to také jediný integrovaný zesilovač v katalogu firmy. Už na první pohled nicméně poznáte, že jde skutečně o dílo Emotivy. Na bocích čelního panelu čekají kryty pro racková "ouška", přímo v centru je zasazený kruhový ovladač (hliníkový!) hlasitosti se zářivě modrou obrubou a pokud by vás ani to netrklo, tak velký nápis Emotiva skutečnost stvrdí. Možná maličko nečekaně je tu přítomný i velký sluchátkový jack.

Zesilovač je nízký a podlouhlý, téměř celý jeho povrch je pak pečlivě perforovaný kvůli chlazení v takhle malých rozměrech. Zadní panel je mimořádně přímočarý - cinchový linkový analogový vstup a úplně stejný pár cinchů, jen výstupních. Reproduktorové terminály jsou na danou třídu pěkné a bytelné. Spouštění je možné díky třípolohové páčce - zesilovač je buď trvale vypnutý, trvale zapnutý, nebo nastavený na automatiku, která spíná stroj dle příchozího signálu, je tu i vstup a výstup napěťové spouště v podobě klasického 3,5 mm jacku. Napájecí zásuvka je jen dvoupólová, ale zato vybavená kolébkovým vypínačem.

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 2

Uvnitř je toho o dost víc, než se zdá. Vpředu trůní toroidní transformátor a vedle něj ještě jeden malý druh s EI jádrem, zadní část okupuje mohutný chladič, na jehož vršku je větráček. Dokud jsme nesejmuli kryt, ani jsme o něm nevěděli. Celkové provedení je ale s ohledem na cenu prostě moc pěkné.

Regulace hlasitosti je řešená analogovým potenciometrem, sluchátkový výstup si bere energii z blízkosti reproduktorového výstupu a krotí jí 220 ohmovým odporem. Tak dává něco mezi 200 mW na kanál (do 33 ohm) a 350 mW na kanál (do 600 ohm). Lze ale použít můstek, který výkon zvedne na 12 Wattů do 33 ohm, respektive 0,6 Wattu do 600 ohm, kde ale riskujete zničení sluchátek i uší při nedostatku zkušeností a soudnosti. Do reprosoustav pak dává malý zesilovač slušných 50 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive 80 Wattů do 4 ohm. Hodnoty dodává ve třídě A/B. Odstup signálu a šumu je pěkných 110 dB (při 8 ohmové zátěži) a tlumící faktor za stejných podmínek dosahuje hodnoty 500 - jde o čísla, která rozhodně nejsou nic obvyklého ve třídě čtyřciferných strojů.

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 5

Už jsme říkali, že A-100 je maličký stroj - konkrétně to znamená necelých 5,5 kg při šířce 21,5 cm, výšce 7,8 cm a hloubce 38 cm.

Emotiva BasX A-100 jsme zkoušeli v rámci všech redakčních sestav - hrál tedy s Harbeth Monitor 30 a OPPO UDP-205 místo Norma Revo IPA-140, hrál s VPI Scout a Grandinote Celio přes zmíněné Harbeth místo Grandinote Shinai, ale také s Teac NT-503 místo Emotiva XPA-DR2 s KEF LS50 či místo Cambridge CXA80 spolu s Cambridge CXC, kde jako převodník fungoval ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a v roli reprosoustav fungovaly Fischer&Fischer SN-70. Sluchátkový výstup jsme mohli porovnat s Chord Mojo nebo Apogee Groove přes beyerdynamic Amiron Home nebo Sennheiser HD 26 Pro.

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 6

Všechna elektronika, s kterou jsme se prozatím mohli od značky Emotiva setkat, měla ve své cenové kategorii velmi nadprůměrné výsledky. A když se rozproudil mohutný bas v "By Your Side" od Sade ("Lovers Rock" | 2000 | epic | 500766 2), už na první dojem bylo cítit, že tady to nebude jinak - ve třídě čtyřmístných cenovek totiž vládne A-100 velmi odvážným množstvím energie i plnosti v nejhlubších tónech a i když je tu spíše jedna poloha a celkově hlavně měkčí ladění. Zesilovač ale dokáže už vyloudit pocit seriózní hloubky i kontroly basového spektra.

I zpěv Diany Krall v "Temptation" ("The Girl in the Other Room" | 2004 | Verve | 0602498622469) byl více než přiměřeně čistý a spořádaný, už to není takový ten jednoduchý zvuk, je v něm cítit, že se snaží nepřehánět to žádným směrem, že se drží nepřehnanosti a neefektnosti, čímž sice možná není třeba co do objemu a pronikavosti hlas tak výrazný, ale zase už v něm cítíte přes vší civilnost takovou tu příjemnou hi-fi "lidskost". A-100 není kdovíjak analytický, ale ani nemáte pocit, že by na zvuku ležela nějaká deka nebo nejistota, v dané ceně není co víc si přát.

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 7

Cinkání v nejvyšších patrech frekvenčního spektra v "Question and Answer" ze stejnojmenného alba Methenyho, Hollanda a Haynese (2008 | Nonesuch | 7559-79910-0) bylo snad trochu tenčí, ale zato výtečně svižné a pevné - rozhodně pak konkrétnější a znělejší, než je v dané třídě zvykem. Dokonce i detail už je velmi slušný, byť samozřejmě stále relativně poplatný základní třídě hi-fi techniky. Ale zesilovač vám to svým charakterem nedává nijak najevo, nemáte pocit, že by to byl nějak strohý cinkot, na činelu jsou velmi přijatelně reprodukované barvy tónů a vůbec odvádí elektronika čistou práci bez přehánění a vymýšlení.

Na dynamických špičkách Janáčkovy "Symfoniety" ("Rok české hudby" | 2004 | Panter Praha | TU 0002-2) bylo znát, že zesilovač se hodí spíše k menším, snáze rozehratelným reprosoustavám, ale na druhou stranu není jeho dynamický profil plochý - snaží se nesplašeným dojmem hrát živě a pevně, snaží se dát vám pocit energie a to všechno se mu daří opět celkem zřetelně nad rámec cenovky "do deseti". Samozřejmě, že tu jsou nějaké ty limity, ale vlastně budete spíše příjemně překvapeni tím, co můžete za dané peníze zažít - zvlášť pokud nebudete hrát s nějakými "těžkými" reprosoustavami.

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 9

"Like a Rolling Stone" v podání Barb Jungr ("Man in the Long Black Coat" | 2011 | Linn Records | AKD 386) v sobě ukrývá spoustu jemných detailů - přestože BasX A-100 hraje velmi příjemně otevřeným a čistým způsobem, jeho analytické schopnosti se drží standardů spíše solidního hi-fi, protože nikdo nemůže udělat zázraky. Na druhou stranu, zvuk je fajnově pevný a konkrétní a přestože to tedy není marnivý ohňostroj jemnůstek, není to rozhodně nikterak obsahově chudé a v dané kategorii je jistota prezentace víc, než nejjemnější detail.

Také na prostoru hudební scény v Illsleyho "Railway Tracks" ("AUDIOphile Pearls Vol. 10" | 2014 | AUDIO | 11-14) bylo cítit, že scéna má jisté těžiště ve svém prostředku, že to není úplně holografické trojdimenzionální rozprostření zcela mimo reprosoustavy. Na druhé straně, ani zde nechybí férová čistota a rozumná přehlednost, takže zážitek je slušně pevný, nemáte pocit, že hudba plave prostorem. Je to prostě slušné.

2019 01 31 TST Emotiva BasX A100 10

Hlavní ale je, že zvuk vás neotráví - třeba "Ještě kousek" Báry Zmekové ("Ještě kousek" | 2013 | Jámor) byla už poměrně dost potichu příjemně poslouchatelná a zůstala taková až do poměrně vysoké hlasitosti. Pro běžný poslech, zejména ten stolní, je to vyladění ideální. Přednes je nekonfliktní a budí pozitivní celkový pocit, prostě tu nic nevadí, když vezmeme v potaz pořizovací cenu.

Maličký a v podstatě asi jednoúčelový integrovaný a sluchátkový zesilovač Emotiva BasX A-100 je zajímavým řešením, pokud padne do vašich podmínek - protože jediný vstup je přeci jen hodně málo, jakkoliv hodně malá je na poměry hi-fi vlastně i pořizovací cena. Krom limitů konektivity tu ale není nic, nač byste si reálně mohli za dané peníze stěžovat - šasi je dobře vyrobené, hlasitost příjemně plynulá, sluchátkový zesilovač zvládne svižně rozhýbat i náročnější sluchátka a výkon pro reprosoustavy je dostatečný pro menší reprosoustavy nebo minimálně menší místnosti, kde není třeba diskotékové hlasitosti. Což nás opět přivádí k provozním podmínkám - A-100 se totiž výtečně hodí pro provoz na stole, kde oceníte schopnost hrát solidně otevřeně už potichu. Co pak oceníte za každých podmínek, to je celková nekonfliktnost zvuku, která ale přitom není "bojácná", ale naopak se snaží o energický a živý přednes. Sečteno a podtrženo, za bezmála deset tisíc je to pro určité typy nasazení po zvukové stránce opravdu zajímavý přístroj, tak jak byste od značky Emotiva čekali...

Kč 9 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělý jednoduchý (vlastně nejen) stolní stroj

+ energický a v dané ceně suverénní sluchátkový výstup

+ zvuk jako celek je v dané ceně příkladně čistý a energický

+ důvěryhodné zpracování

ZÁPORY

- vstupů je prostě opravdu málo

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz | www.emotivaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies