2019 01 31 TST STAX SRM D10 1

Japonský STAX, firma vlastněná a vedená inženýry, byl vždy tak trošku "svůj". O kolik úctyhodnější byla technologická úroveň firmy, o kolik přesvědčivější byly zvukové kvality jejich výrobků, o tolik méně se společnost starala o pozlátko vnějšího zjevu svých výrobků. To se sice v posledních letech mění, ale i tak zůstávají výrobky STAX hlavně účelné, spíše než krásné. Tedy až na SRM-D10, první firemní přenosný sluchátkový zesilovač s vestavěnou baterií a D/A převodníkem. Ten totiž zjevně míří i na mladší a náročnější konzumenty.

SRM-D10 je mimochodem také prvním podobně kompaktním mobilním zesilovačem pro elektrostatická sluchátka. Přístroj je schovaný ve skvěle zpracovaném hliníkovém šasi s výraznými diagonálními zářezy - ty spolu s mohutností hliníkových stěn pomáhají přístroj chladit. Na jedné straně je pětikolíkový konektor typu "PRO" pro připojení sluchátek a vedle něj zapuštěný ovladač hlasitosti, který po překonání prvního kousku své dráhy stroj také zapíná.

Zpracování šasi je skvělé, nicméně ruku v ruce to jde i s bezmála půlkilovou hmotností při šířce 7,5 cm, výšce 3,2 cm a hloubce 14,1 cm. Tedy je SRM-D10 přenosný, ale rozhodně nikoliv kapesní přístroj.

2019 01 31 TST STAX SRM D10 2

Na zadním panelu jsou jen čtyři drobné prvky - je tu konektor pro nabíjení vnitřní baterie externím spínaným zdrojem, je tu 3,5 mm analogový vstupní jack, je tu microUSB konektor pro spojení s počítačem a nakonec dvoupolohové šoupátko, které volí vstup, který chcete používat.

Firma příliš neprozrazuje technologické detaily, nicméně použitý čip D/A převodníku podporuje přes XMOS USB rozhraní vysoké rozlišení 24 bit / 384 kHz u PCM signálu a také až DSD128. Zesilovač pracuje ve frekvenčním rozsahu 20 - 40 000 Hz (0 dB, -3 dB), zisk je vysokých 53 dB a celkové harmonické zkreslení se drží pod hodnotou 0,025%. Výstupní napětí putující do sluchátek je masivních 580 Volt.

2019 01 31 TST STAX SRM D10 3

SRM-D10 jsme poslouchali se STAX SR-L300 a mobilními STAX SR-003MK2. Srovnávali jsme s přehrávači Apogee Groove a Chord Mojo a stolním Teac NT-503 a sluchátky beyerdynamic Amiron Home či Sennheiser HD 26 Pro. Používali jsme USB kabel Cardas Clear High Speed Serial Buss a Nordost Purple Flare.

Důležité je říct, že SRM-D10 sice funguje okamžitě po zapnutí, ale trvá mu tak 15 minut hraní, než se jeho tělo zahřeje a je tam slyšitelné (byť ne dramatické) uklidnění zvuku po onom prohřátí. Pak si můžete plně užít to, jak jistě a samozřejmě si zesilovač drží basovou linku pod kontrolou a jak jistě předestírá kontury v "By Your Side" od Sade ("Lovers Rock" | 2000 | epic | 500766 2). Zvuk byl výtečně pevný, konkrétní a sebevědomý, aniž by se dral kupředu - cítíte váhu, plnost, ale také poddajnost, tóny nesklouzávají k tvrdosti a přesto jsou pevné. Je to velmi dobře vyladěný bas, který zesilovač protlačí skrze jakýkoliv model sluchátek.

2019 01 31 TST STAX SRM D10 5

Pevnost a samozřejmost je patrná i ve středním pásmu, třeba hlas Diany Krall v její "Temptation" ("The Girl in the Other Room" | 2004 | Verve | 0602498622469) byl velmi solidně kontrolovaný, konkrétní. Zvuk je možná trochu přímočarý, ale má velmi solidní transparentnost, je, chce se až říct, ryzí a jasný. Hlas velmi snadno vystupuje do popředí, je pečlivě propracovaný a výtečně srozumitelný, zejména pak s SR-L300 (a jakýmkoliv vyšším modelem). SRM-D10 zvládá využít přednosti mimořádné rychlosti sluchátek STAX, umí jim dodat potřebnou energii a působí velmi autoritativně.

Takový zůstává i v nejvyšších frekvencích, kde na činelu v "Question and Answer" ze stejně pojmenované desky Methenyho, Hollanda a Haynese (2008 | Nonesuch | 7559-79910-0) vnímáte celkovou lineárnost zesilovače, jeho přímost a schopnost udržet dění pevně pod kontrolou. Aniž by se snažil činely zdůrazňovat, zvládá je precizně oddělit, jaksi jednoduše a samozřejmě, s nadhledem. Je to snad trochu tvrdý činel, ale zato jasný a konkrétní, po cinknutí doprovázený na danou třídu příkladným dozníváním a vůbec celkově pěknou texturou.

2019 01 31 TST STAX SRM D10 10

Spousta síly, spakované do kompaktní podoby SRM-D10, nabízí i velmi slušnou dynamiku - třeba v Janáčkově "Symfonietě" (2004 | Panter Praha | TU 0002-2) cítíte, že je tu rychlost, která dokáže nástroje vrhnout kupředu a přitom udržet kontrolu. Není to dynamičnost vystupující nějak nad rámec své kategorie, ale je slušná - dost k tomu přispívá i pocit celkové energičnosti a síly, který naopak nad standardy své třídy vystupuje zřetelně. Zvuk sází hlavně na autoritu a razanci, spíše než na mohutnost a pocit tělesnosti.

Elektronika v SRM-D10 pak velmi dobře ladí se sluchátky co do transparentnosti a detailnosti - třeba "Like a Rolling Stone" od Barb Jungr ("Man in the Long Black Coat" | 2011 | Linn Records | AKD 386) byla tak skvěle čistá, jasná a konkrétní, že jste měli pocit, že zvuk je prostě na svém místě, že je organizovaný a bez příkras, kudrlinek a výmyslů usazený a samozřejmý. Detailů se vám k uším dostane opravdu hodně, dost pravděpodobně zřetelně více, než v obdobně drahém systému s klasickými dynamickými sluchátky. Tady je všechno v pořádku tak, aby šlo zvuk označit za high-endový - pevné basové tóny si mroukají s pevnými konturami a dobrým oddělením pěkně dole, hlas se klene nad tím vším bez ostrosti a s precizní artikulací a jemný cinkot si švitoří, aniž by se podbízel či někde ztrácel. Prostě super.

2019 01 31 TST STAX SRM D10 7

Těžko soudit, jaký vliv má zesilovač na podání prostoru, jisté ale je, že v Illsleyho "Railway Tracks" ("AUDIOphile Pearls Vol. 10" | 2014 | AUDIO | 11-14) byla scéna v pravolevém směru jistá, stejně jako pozice nástrojů v ní a víc není možné za daných podmínek popsat.

Zvukový charakter SRM-D10 by se dal asi vystihnout jako nestranný, ale přesto zněla "Ještě kousek" ze stejnojmenné desky Báry Zmekové (2013 | Jámor) příjemně, bez technické tvrdosti. Zvuk je hodně pevný, je hodně energický a je takový až autoritativní, ale drží se v hájemství přirozenosti, podložené sympatickým množstvím síly a kontroly. Jinými slovy - sluchátkový zesilovač (samozřejmě i s příslušnými sluchátky) vám dá jasně najevo, že sykavky jsou tu tedy opravdu řízné a že si měl asi zvukař dát trošku pozor, nicméně nemáte pocit, že vás i při relativně vyšší hlasitosti hudba vytahá za uši a budou vás bolet, bez stresu dokonce posloucháte dál, dál a dál...

2019 01 31 TST STAX SRM D10 6

Přenosný zesilovač STAX SRM-D10 je prvním experimentem firmy v tomto směru, ale jak se zdá, velmi zdařilým. Je jedno, že jako první produkt v katalogu není "Made in Japan"; na kvalitě zpracování se to nikterak nepodepsalo a pocit z kontaktu s tímto přístrojem je mimořádně dobrý. Samozřejmě, přes vší svou mobilnost není SRM-D10 hračkou do kapsy (i když možná, pokud si pořádně utáhnete pásek, aby vám nestáhl kalhoty), ale dává vám svobodu přenést si zvuk STAX bez komplikací do jakéhokoliv prostředí a to se cení. Navíc se drží firemního zvuku - tedy transparentnosti, rychlosti, živosti, energičnosti a vyrovnanosti, která se v ničem nepřetvařuje a rozkrývá nahrávky až na dřeň. Pokud tak uvažujete o tom, že se vydáte poznávat vskutku výjimečně pojatý svět sluchátkového poslechu STAX, bez ostychu začněte už s tímto nejlevnějším zesilovačem - nastavuje totiž i tak velmi, velmi vysoké standardy zvukového podání.

Kč 19 880,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělé zpracování

+ samozřejmý zvuk v kombinaci s jakýmikoliv firemními elektrostaty

+ solidní podpora formátů a rozlišení

+ vydrží hrát na baterie až 8 hodin

+ pěkný detail

ZÁPORY

- patrně nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies