Hlavní obsah

Vláknina snižuje riziko minimálně čtyř onemocnění

Novinky, das

Dostatek vlákniny v jídelníčku nejen podporuje hubnutí, ale také velmi významně ovlivňuje zdraví střev a dalších orgánů. Podle studie zveřejněné v odborném časopise Lancet vláknina snižuje i riziko minimálně čtyř onemocnění, přičemž se nejedná výlučně o nemoci střev.

Foto: Profimedia.cz

Dobré je konzumovat alespoň 25–29 gramů vlákniny denně.

Článek

Podle studie se u lidí, kteří konzumovali velké množství vlákniny, snížilo riziko onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, cukrovky typu 2 a rakoviny tlustého střeva, stejně jako riziko předčasného úmrtí o 15 až 30 %.

Čím více přitom lidé vlákniny snědli, tím bylo riziko onemocnění nižší. Každých 8 g vlákniny vedlo ke snížení rizika srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a rakoviny tlustého střeva o 5 až 27 %.

Dobré je tak konzumovat alespoň 25–29 gramů vlákniny denně, ideálně formou ovoce a zeleniny, případně obilovin, a to zejména celých zrn. „Bohužel dle statistik většina lidí konzumuje stravou méně než 20 g vlákniny denně,” upozorňuje pro Time jeden z vědců Andrew Reynolds.

Potraviny bohaté na vlákninu bývají hutnější, vyžadují delší žvýkání, také zvyšují sytost a snižují riziko obezity, které souvisí s onemocněním srdce a rakovinou. Vláknina stimuluje prospěšné bakterie ve střevě, což také snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Chcete-li svůj jídelníček obohatit o co nejvíce vlákniny, pak se zaměřte na konzumaci celých zrn, zeleniny, fazolí a dalších luštěnin a pak celého ovoce ideálně se slupkou, případně brambor se slupkou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám