Alphabet splnil finanční očekávání, ale meziročně mu dvojnásobně vzrostly náklady

Alphabet zveřejnil finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2018 a analytici jsou z nich trochu na rozpacích. I když Alphabet splnil základní finanční ukazatele a odhady, neuvěřitelně mu rostou náklady.

Příjem Alphabetu za zmíněné tříměsíční období dosáhl 39,3 miliardy dolarů, což je skvělý meziroční růst o 22 %. Zisk se vyšplhal na 9 miliard dolarů a marže se oproti minulému roku snížila na relativně nízkých 21 %, zatímco minulý rok byla 24 %. V porovnání s giganty jako Microsoft, Intel nebo Apple jde o výrazně nižší marži.

Pokud jde o přesnější rozdělení zdrojů příjmů, primární a stále více méně jediným je pro Alphabet stále Google, který zajistil tržby v hodnotě 39,1 miliardy dolarů a samotný reklamní systém pak 32,6 miliardy dolarů. Příjem z jiných oblastí sice mírně vzrostl, stále je ale velmi nízký - pouze 154 milionů dolarů. Zde je nutné se zaměřit ještě na jeden detail - i když příjem vzrostl o 22 %, platby partnerům narostly ještě o něco více, konkrétně 26 %.

V případě ostatních divizí, mezi které patří nadějné Waymo a Verily, se Alphabet stále potácí ve ztrátách, které se meziročně zdvojnásobily na 1,3 miliardy dolarů, zatímco v minulém roce byly 748 milionů dolarů. Za zvýšenými náklady pochopitelně stojí i větší počet zaměstnanců, kterých je nyní 98 771, přičemž před rokem jich bylo 80 110.

Analytici mají z vývoje Alphabetu částečně strach, takže hodnota akcií po zveřejnění finančních výsledků mírně klesla. Google má za sebou řadu afér a problémy například i s Evropskou unií, což by mohlo být ještě horší do budoucna. Pokud bude Alphabet stále tolik závislý na reklamě a nevyjde mu rozšíření autonomního systému Waymo, může to být velký problém. Na větší objem reklamy má totiž zálusk třeba Amazon, který může Googlu ubrat významný objem příjmu od partnerů.

Diskuze (1) Další článek: Krevní transfuze jako zbraň proti stárnutí? Podle některých odborníků jde o špatný nápad

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,