Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina varlat - nejčastějším příznakem je změna velikosti varlete

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14067x )

Nádory varlat patří v porovnání s ostatními nádorovými i nenádorovými onemocněními v populaci mezi ta relativně vzácná. U mladých mužů však představuje nejčastější nádorové onemocnění a proto si zaslouží pozornost. V případě včasného záchytu jsou nádory varlat velmi dobře léčitelné a právě včasným odhalením onemocnění si mohou mladí muži nejvíce pomoci.

shutterstock.com

Varlata jsou mužský párový pohlavní orgán. Jsou uloženy v šourku, do kterého se dostávají v průběhu nitroděložního vývoje tříselným kanálem. Varlata jsou hormonálně stimulována mužským pohlavním hormonem testosteronem, od puberty produkují mužské pohlavní buňky - spermie, které jsou tvořeny zárodečnými buňkami ve varlatech.

V případě, že se některý typ buněk, které tvoří tkáň varlete, vymkne kontrole a začne se neregulovaně množit, dochází ke vzniku nádoru varlete. Charakter nádoru je potom určen typem buněk, ze kterých vzešel a stupněm jejich poruchy. Ne každý nádor ve varleti je nádor zhoubný (rakovina). Nezhoubný nádor je rozpoznán většinou v podobě hmatné bulky, která je dobře ohraničena od okolní tkáně varlete. Může se projevovat stejnými příznaky jako nádor zhoubný a samovyšetřením ani zobrazovacími metodami nelze jednoznačně odlišit zhoubný nádor od nezhoubného. Proto je vždy nutné vyšetření u odborného lékaře - urologa. Nezhoubné nádory jsou častější u chlapců do 5 let.

Rakovina varlat

Rakovina varlat představuje jen asi 1 % všech nádorů, které se celkově vyskytují u mužů všech věkových kategorií. Ve srovnání s jinými druhy rakoviny se zdá být nádorové onemocnění varlat méně časté, protože má tendenci postihovat obvykle mladší muže. Ve skupině mužů ve věku 15-44 let se ovšem jedná o jednoznačně nejčastější typ rakoviny.

Zhoubné nádory varlat vyrůstají většinou ze zárodečných buněk varlat. Riziko pozdního rozpoznání, oddálení správné diagnózy a léčby může vést k rozšíření nádoru cestou krevních a lymfatických cév do těla a vytvoření vzdálených ložisek nádoru - metastáz. Zhoubné nádory varlat vytvářejí metastázy v průběhu několika málo měsíců (1 - 2 měsíce) nejčastěji do lymfatických uzlin v břichu, do plic a do jater. Při pokročilém onemocnění však můžou být postiženy téměř všechny důležité orgány těla (mozek, kosti, kostní dřeň).

Kromě nádorů vyrůstajících ze zárodečných buněk varlat může zhoubný nádor vyrůstat i z obalů varlete, z pojivové tkáně (tzv. paratestikulární rhabdomyosarkom), který je typický pro pubertální věk a dospívající. Jedná se o velmi agresivní nádor velmi rychle tvořící metastázy.

Příčiny a rizikové faktory rakoviny varlat

Jednoznačné příčiny vedoucí přímo ke vzniku rakoviny varlat nejsou známé. Dosud byla ovšem zjištěna řada faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku onemocnění:

  • Výskyt nádoru varlat v rodině.
  • Narození s nesestouplými varlaty (kryptorchismus). Zhruba 3-5 % chlapců se rodí s varlaty umístěnými mimo šourek. Buď v břišní dutině, třísle nebo v jiné méně obvyklé lokalizaci.
  • Klinefelterův syndrom (chromozomální odchylka, zjistitelná speciálním genetickým vyšetřením)

Další rizikové faktory nejsou jasné, ale je zvažován vliv faktorů působící v období narození či sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu.

Příznaky nádoru varlat

Příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  1. jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!)
  2. hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete
  3. ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku. Náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, "zaškrcení" cév a nedokrvení varlete)
  4. zvětšení nebo citlivost prsní tkáně

Diagnostika

Diagnostika je základním kamenem léčby nádorů varlat. Protože se často jedná o rychle rostoucí nádory, důležitá je hlavně včasná návštěva lékaře. K náhodnému zachycení onemocnění při preventivní prohlídce či jiném vyšetření dochází vzácně, obvykle si nádoru všimne pacient či jeho partner/ka.

Pokud máte podezření na nádor varlete, je nutné co nejdříve vyhledat lékaře.

Základem diagnostiky je palpační vyšetření šourku. Důležité je také vyšetření varlat ultrazvukem. Toto vyšetření je nebolestivé a umožní přesně zobrazit struktury varlete. Při podezření na nádor varlete lékař doplní také odběry krve k vyšetření na přítomnost nádorových markerů, které jsou pro toto onemocnění typické.

Samovyšetření

Jak již bylo zmíněno, je včasná diagnostika pro úspěšnou léčbu nádorů varlat velmi důležitá. Samovyšetření varlat je jednoduché, rychlé a nebolestivé. Základem je znalost vlastního genitálu, obsahu šourku a tvaru varlat i nadvarlat. Vlastní samovyšetření probíhá pomocí palce a ukazováku obou rukou, kterými je zhodnocen obsah šourku a tvar varlete nejprve na jedné, poté na druhé straně. Vyšetření je vhodné provádět v klidu a soukromí, například po koupeli, kdy je kůže šourku uvolněná. Přítomnost nově zjištěné struktury či tvarové odchylky varlete nemusí vždy znamenat přítomnost tumoru, je však vždy podezřelá. V případě neobvyklého nálezu je důležité překonat stud či strach a navštívit praktického lékaře či urologa. Prodlení několika týdnů může mít výrazný vliv na úspěch léčby.

Možnosti léčby nádorů varlat

V úvodu léčby je nezbytné chirurgické odstranění (obvykle celého) postiženého varlete urologem. Odstranění varlete se provádí z řezu v třísle, ze kterého urolog odstraní varle i se semenným provazcem. Varlata jsou párový orgán, odstranění jednoho varlete tedy nemá významný vliv na plodnost nebo na sexuální aktivitu.

Varle je poté vyšetřeno mikroskopicky ke stanovení přesného typu nádoru, což je důležité ke stanovení další léčby. Nezbytné je také doplnění dalších zobrazovacích vyšetření – CT břicha, rentgen případně CT plic případně či jiná vyšetření – k vyloučení metastáz (tedy nádorové postižení mimo varle).

Ve většině případů je nutná následná onkologická léčba.

Nádory varlat, jsou jedním z nejlépe léčitelných druhů rakoviny. Při správném léčebném postupu se více než 95 % mužů v počátečním stádiu onemocnění podaří zcela vyléčit. Dokonce i případy pokročilého onemocnění s rozšířením nádoru mimo varlata mají velmi slušnou naději na vyléčení. Ve srovnání s jinými typy nádorových onemocnění je úmrtí na rakovinu varlat při včasné a správné léčbě spíše výjimkou.

Zdroj: www.muziprotirakovine.cz, www.cus.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce