Prázdná slova, kritizují Trumpovo poselství demokraté. Média řeší „sarkastický“ potlesk Pelosiové

Poselství prezidenta Donalda Trumpa o stavu unie nepřineslo nic podstatného a nepřiblížilo rozdělenou zemi k jednotě. Shodli se na tom politici Demokratické strany. Velmi kritičtí byli populární afroamerická politička Stacey Abramsová i kalifornský nejvyšší prokurátor Xavier Becerra, kteří přednesli oficiální reakci demokratů na projev. Někteří jejich spolustraníci ale zaujali k prezidentovu poselství smířlivější postoj a oproti loňskému roku našli dokonce důvod k potlesku. Média řeší zejména jednu z reakcí předsedkyně Sněmovny reprezentantů a kritičky Trumpa Nancy Pelosiové, jejíž potlesk některá označují za „sarkastický“.

K přednesení oficiální odpovědi na prezidentovo poselství, které je výsadou americké vládní opozice, si demokraté vybrali Abramsovou, která je označována za vycházející hvězdu demokratů. V loňských volbách se ucházela o křeslo guvernérky Georgie, v souboji ale těsně prohrála s republikánem Brianem Kempem. Nyní se stala první černoškou, která v Kongresu vystoupila s odpovědí na poselství amerických prezidentů.

Stacey Abramsová
Zdroj: Reuters TV

Abramsová prohlásila, že nejen v její domovské Georgii, ale po celých Spojených státech lidé usilují o to, aby se zařadili do střední třídy, která je zárukou ekonomické stability. „Místo toho jsou ale naděje rodin drceny vedením republikánů, které ignoruje skutečný život, nebo mu prostě nerozumí,“ řekla.

Trump vyzýval k jednotě unie. Jen prázdná slova, kritizují demokraté (zdroj: ČT24)

Podobně jako Trump vyzvala také Abramsová k překonání stranických rozepří, aby se politici mohli vrátit k naplňování slibu rovných příležitostí pro všechny. Poznamenala ale, že Trumpova agenda týkající se ochrany klimatu, kontroly zbraní, práv homosexuálů, ochrany pracujících či potratů je v rozporu s progresivním politickým přístupem.

Abramsová patří k demokratům velmi kritickým vůči prezidentovi. Ve své odpovědi Trumpovi také uvedla, že i když demokraté jsou připraveni chránit přístavy a hranice, „Amerika se stává silnější díky přítomnosti imigrantů – ne zdí“.

„Nenechala na něm nit suchou. Prohlásila, že shutdown, který byl v Americe pětatřicet dní na přelomu roku, byl velmi špatný, že ho zařídil právě prezident a že je to tím, že prezident vůbec nemá ohled na obyčejné Američany, jejich potřeby, na potřeby státních zaměstnanců a podobně,“ dodal zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Prokurátor Becerra: Vyhlášení stavu nouze kvůli zdi by bylo protiprávní

Po Abramsové přednesl projev v rámci oficiální demokratické odpovědi kalifornský nejvyšší prokurátor Xavier Becerra. Hovořil španělsky a zaměřil se na Trumpův předvolební slib postavit na hranicích s Mexikem zeď. Trump ve sporu s demokraty o financování stavby řekl, že pokud nedostane peníze, zváží vyhlášení stavu nouze na americko-mexickém pomezí, aby mohl v budování bariéry obejít Kongres.

Xavier Becerra
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

„Myšlenka vyhlásit neexistující stav nouze na hranicích, aby se za účelem zaplacení zdi ospravedlnilo vyplenění fondů pro oběti požárů, záplav, hurikánů a sucha, je nejen nemorální, ale také protiprávní,“ řekl Becerra. Ujistil zákonodárce, že vyhlášení stavu nouze napadne v okamžiku, kdy prezident takové mimořádné opatření vyhlásí.

Pelosiová: Dva roky prezidentových prázdných slov

„Prezident nyní musí podniknout konkrétní kroky ve spolupráci s demokraty, aby posílil zdravotní a ekonomickou bezpečnost rodin napříč Amerikou. Po dvou letech prezidentových prázdných slov si Američané zaslouží opravdové výsledky,“ uvedla v prohlášení předsedkyně Sněmovny reprezentantů Pelosiová.

Poznamenala také, že bude trvat několik dní, než se podaří uvést na pravou míru dezinterpretace a nesrovnalosti, které v Trumpově poselství zazněly. Zdůraznila, že Bílý dům musí změnit přístup ke střední třídě či ke komunitě sexuálních menšin a také přestat upřednostňovat jedno procento nejbohatších na úkor ostatních Američanů.

Televizní moderátoři už před Trumpovým poselstvím radili divákům, aby během projevu nezapomněli sledovat výraz tváře šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, hlavní prezidentovy politické soupeřky a jedné z nejvýraznějších postav opozičních demokratů.

Z titulu své funkce usedla kalifornská poslankyně za předsednický pult hned za prezidentem, kterého měla prakticky na dosah ruky. Během poselství ale zachovala státnické dekorum, některým pasážím prezidentova projevu i zatleskala.

„Pelosiová vynalezla nový druh potlesku“

Na sociálních sítích a v amerických médiích vzbudila pozornost zejména její reakce na Trumpova slova o tom, že „musíme odmítnout politiku pomsty, odporu a odvety – a osvojit si neomezený potenciál spolupráce, kompromisu a společného dobra“.

Pelosiová poté věnovala Trumpovi potlesk, který některá média mají za „sarkastický“, další ho označují za „clapback“, tedy za jakýsi chytrý protiúder. Mnozí uživatelé sociálních sítí se domnívají, že tento moment „zachycuje politickou rivalitu“ mezi oběma politiky, poznamenal web BBC. Někteří uživatelé píší, že Pelosiová „vynalezla potlesk, kterým posílá dotyčného do háje“.

Trump a Pelosiová se střetli mimo jiné v souvislosti s rozpočtovou krizí z počátku letošního roku. Právě takzvaným shutdownem Trump zdůvodnil, proč v lednu na poslední chvíli zrušil zahraniční cestu Pelosiové. Podle činitelů Bílého domu šlo ale o pomstu za výzvu Pelosiové, aby Trump odložil svou zprávu o stavu unie, kterou měl v Kongresu původně přednést 29. ledna.

Kritici: Prázdná slova a žádný plán

Podle demokratického senátora Coryho Bookera, který nedávno oznámil účast v boji o Bílý dům v roce 2020, byly prezidentovy výzvy k jednotě jen prázdná slova. „Pro jednotu země se musí vykonat víc, náš prezident se v minulých dvou letech snažil nás rozdělit,“ napsal Booker na Twitteru. „Činy hovoří hlasitěji než slova,“ dodal.

Podle Alexandrie Ocasiové-Cortezové, reprezentantky levicového křídla demokratů, předstoupil prezident před poslance a senátory nepřipraven. „Domácí úkol nesplnil, nemá žádný plán. Bylo to poselství o stavu unie nebo volební mítink?“ prohlásila ve vysílání televize NBC.

Demokratický senátor Sherrod Brown, který rovněž zvažuje prezidentskou kandidaturu, Trumpa obvinil, že pro americké pracující neudělal nic. „Skutečnost je taková, že příliš mnoha lidem v této zemi se tvrdá práce nevyplácí,“ řekl. „Prezident Trump to nechápe a pobyt v Bílém domě využil k tomu, aby přilepšil lidem jako je on sám,“ prohlásil Brown.

Kandidátky na hlavu státu vyzvaly k finanční podpoře svých kampaní

Senátorka Elisabeth Warrenová, která v sobotu oficiálně oznámí úmysl kandidovat na prezidentku USA, na Twitteru napsala, že Trump v projevu pronesl řadu věcí, ze kterých se jí pěnila krev. „Rozčílit se na Donalda Trumpa ale nestačí. Musíme bojovat za změnu, kterou si přejeme. Tohle je naše příležitost – přispějte,“ vyzvala Warrenová k finanční podpoře pro svou kampaň.

Podle prezidentské kandidátky Kirsten Gillibrandové měl Trump dost času na to, aby zemi sjednotil. „Místo toho ji rozdělil v každém myslitelném smyslu,“ prohlásila senátorka. Také ona využila Trumpovo poselství k získání peněz na kampaň. Každý, kdo s Trumpovým projevem nesouhlasil, by podle ní mohl věnovat pět dolarů (113 korun), aby prezidenta ve volbách porazila.

I demokraté měli důvod k potlesku

Zatímco republikánští členové Kongresu vítali projev prezidenta opakovanými ovacemi, na straně demokratů často panovalo hrobové ticho. 

I přes kritiku se ale našli demokraté, kteří zaujali smířlivější postoj. „Letos byla atmosféra v Kongresu úplně jiná než loni. Mluvil jsem s jedním ze zákonodárců z Demokratické strany a ten mi říkal, že letos jim dal Donald Trump mnoho témat, mnoho chvil, kdy mu skutečně mohli vestoje zatleskat, oproti minulému roku,“ uvedl zpravodaj ČT Miřejovský.

Platilo to například v okamžiku, kdy prezident hovořil o ženách v Kongresu. „V současném Kongresu sedí rekordní počet žen, což prezident Trump v projevu i zmínil a vysloužil si tím poměrně ojedinělý, nebo řídký aplaus i od zástupců demokratů,“ řekl ve vysílání ČT24 amerikanista Jiří Pondělíček. 

„Mluvil jsem s kongresmanem, který se staví spíš k umírněnému křídlu Demokratické strany, a ten mi řekl, že to byl nejlepší projev, jaký kdy od Donalda Trumpa slyšel, a že měl mnohokrát šanci Donaldu Trumpovi de facto poprvé v životě zatleskat,“ dodal Miřejovský.

Šéf české diplomacie ocenil „sjednocující“ prvky projevu

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) Trump dokázal dát aktuální rozpory stranou. „Jsem rád, že jeho projev směřoval k tomu, aby se rozdělení americké společnosti překlenulo,“ uvedl šéf české diplomacie ve vysílání ČT24.

Europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná uvedla, že Trumpův projev byl střízlivý a podobný jako loni. „Pozitivně vnímám stažení jednotek ze Sýrie i z dalších oblastí a jednání na Korejském poloostrově, která jsou bezpochyby pro klid a mír ve světě velmi pozitivní,“ sdělila.

„Pro mě je nejdůležitějších hned několik bodů – že vyzval k jednotě USA při řešení zásadních problémů. Za druhé jasně potvrdil, že Spojené státy budou řešit svoje problémy ve prospěch USA a nebudou se už dál utápět v řešení nějakých globálních problémů za ostatní. A za třetí, co je i pro mě důležité, s čím já souhlasím, že jednoznačně prosazuje nekompromisní boj s nelegální imigrací z Mexika,“ uvedl místopředseda hnutí SPD a předseda poslaneckého klubu Radim Fiala.

„Donald Trump sice někdy verbálně působí jako prezident, který moc nerozumí Evropě, ale jeho činy mluví jinak. Je velmi podstatné, že Trump a USA si všímají nárůstu moci Číny, Ruska a dalších mocností a vnímají to se znepokojením,“ uvedl předseda výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) k Trumpovu poselství, ve kterém se šéf Bílého domu dotkl i smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu a pohrozil, že Američané ve vývoji zbraní ve jménu ochrany své země mohou překonat všechny národy světa.

Pelosiová pozvala otce zabitého studenta, Trump oběti migrantů

Pelosiová využila práva pozvat na slavnostní kongresovou schůzi své hosty, kteří měli symbolizovat odpor proti Trumpově politice. Byl mezi nimi například šéf kampaně za plánované rodičovství, transgenderová osoba sloužící v armádě, několik odborářských vůdců a otec zabitého studenta z floridského Parklandu, kde loni v únoru mladý střelec povraždil 17 lidí.

Hosté prezidenta, mezi nimiž byli příbuzní obětí ilegálních migrantů, seděli na balkoně sněmovny v lóži první dámy. Patřil k nim jistý hoch ze státu Delaware, který se prý stal obětí ústrků kvůli svému příjmení Trump. Chlapec vyvolal pobavení na sociálních sítích, když během Trumpova projevu usnul. 

Funkce oficiálně označená jako „určený přeživší“ letos připadla ministru energetiky Ricku Perrymu. Jeden z členů vlády totiž tradičně v době projevu na Kapitolu z bezpečnostních důvodů, oficiálně pro případ „pohromy“, být nesmí. Vyvoleným nemůže být osoba vykonávající ministerskou funkci bez schválení Senátem, což letos platí o ministrech obrany, spravedlnosti a vnitra.