Menu Zavřít

Konopný byznys v USA vzkvétá. Firmy nestíhají nabírat zaměstnance

6. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Vlna legalizace marihuany ve Spojených státech se začíná projevovat na prudkém růstu konopného byznysu. Nabídka pracovních míst se během roku zvýšila o 76 procent, společnosti přitom lákají zájemce na atraktivní nabídky práce. Medián mezd je o jedenáct procent vyšší než u jiných odvětví.

V posledním měsíci loňského roku bylo v USA podle specializovaného webu Glassdoor vypsáno 1512 volných pozic do konopného průmyslu, o tři čtvrtiny více, než v prosinci 2017. Podle Glassdoor bude tento trend v nejbližších letech pokračovat a konopný trh ještě zrychlí.

Hlavním důvodem konopného boomu je stále sílící vlna legalizace. Rekreační nebo zdravotní užívání marihuany už povoluje 33 amerických států a hlavní město Washington D.C. Podle loňského průzkumu společnosti Gallup se navíc už dvě třetiny Američanů vyslovují pro celonárodní legalizaci.

„Investice do přijímání lidí je jedním z nejsilnějších indikátorů byznysové sebedůvěry, protože vyžaduje dlouhodobou investici peněz, času a úsilí,“ uvedl Daniel Zhao, ekonom a datový analytik webu Glassdoor. „Čím víc se konopný průmysl legitimizuje, tím větší bude poptávka po profesionálních pracovnících, kteří společnostem pomohou s daňovými zákony a regulacemi a k prosazení na větších trzích,“ dodává.


Kanada po legalizaci: firmy řeší, co se zkouřenými zaměstnanci

Legalizace marihuany v Kanadě, ilustrační foto


Více než polovina nabídek práce v konopném byznysu se týká manažerských či technických pozic. Medián platů se loni v prosinci vyšplhal přes 58 tisíc dolarů a je o jedenáct procent vyšší než medián celonárodní.

Potenciálu trhu s konopím si začínají všímat i slavné osobnosti. Například legendární hráč amerického fotbalu Joe Montana přes svůj fond investuje 75 milionů dolarů do kalifornské společnosti Caliva. Do konopí kromě něj už dříve investovali například miliardář Richard Branson, bývalý boxer Mike Tyson, herečka Whoopi Goldbergová či člen rockové skupiny Kiss Gene Simmons.

DT24

Dále čtěte:

Léčebné konopí neumějí ani v Německu. Chybí dodavatel i marihuana v lékárnách

Kde se kouří nejvíc marihuany? Kanadští statistici to zjišťovali z výkalů

Vyprodáno: dodávky marihuany v Kanadě váznou. Viník neznámý

Výrobce cigaret Marlboro investuje do kanadského producenta konopí Cronos Group

Kritik „trávy“ Sessions padl. Marihuanové akcie prudce posílily

Samičí květenství konopí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).