Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel skaut Janků (†97). Grebeníček mu při mučení vyrazil zuby první ranou

Autor: for - 
6. února 2019
12:10

Přeživší sadistického řádění komunistů, rodák z Hanušovic, skaut „Šerif“ a také nositel Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Janků (†97) se mohl pyšnit mnoha přízvisky, o jeho úmrtí informoval v úterý web iDnes.cz. Celoživotní skaut už dříve webu popsal hrůzné zážitky z věznice v Uherském Hradišti, kde se na vězních vyřádili bachaři v čele s estébákem Aloisem Grebeníčkem (†81), otcem někdejšího komunistického šéfa.

Janků zemřel před několika dny ve věku 97 let. Během druhé světové války se úspěšně vyhnul nacistům, ale štěstí se jej dlouho nedrželo. V roce 1948 byl zatčen komunisty za to, že byl členem skautské odbojové skupiny Světlana. Byl mu vyřčen rozsudek smrti, nakonec se ale dostal do věznice v Uherském Hradišti, kde zažil kruté chování bachařů a kde tvaroval ikonky z kousku chleba.

Pro iDnes.cz popsal sadistické praktiky, které se dozorci a členové StB nezdráhali používat, nebyla výjimkou ani smrt vězňů. „Na tom těle, které už bylo jenom uzlíčkem rozbitého masa, nebylo jediné nerozmlácené místečko,“ popsal Janků děsivý zážitek, kdy jeden z vyšetřovatelů Alois Grebeníček ukopal vězně těžkými kovanými botami. „Hned při prvním výslechu mi Grebeníček vyrazil pěstí dva zuby,“ přidal osobní vzpomínku.

Tvaroval Ježíše z chleba

Rodák z Hanušovic se skautskou přezdívkou „Šerif“ strávil v cele deset let. Otevřeně popsal nejen přímé násilí, ale také děsivé mučení elektrickým proudem a situace, kdy byly vězňům podávány při výslechu drogy.

Po pádu režimu v roce 1989 otevřeně promluvil o svých zážitcích a také začal pořádat poznávací zájezdy do Jáchymova. Zájemcům pak ukazoval ikonku Ježíše Krista z kousků chleba, kterou tajně vymodeloval. Často také vzpomínal na nedokončenou partii šachů z malých papírků, kterou rozehrál se spoluvězněm Pospíšilem chvíli před tím, než ho popravili.

Podle skautů, které Janků vedl celý svůj život i přes zákaz, se „Šerif“ snažil šířit osvětu. Především pak ve školách, aby tak nedošlo k smutnému rčení, že minulost se bohužel opakuje.

 

 

historici ( 9. února 2019 08:52 )

JaneSvo, Vaše logika je ukázkově bolševická, když někdo cituje nebo říká nesporná fakta, je pro Vás "komunista". Takže informace ÚSTR, že Jan Janků A. Grebeníčka osobně nezažil, se Vám nehodí. Poctivý a slušný člověk by přece fakta nezpochybňoval a nezkoušel je popírat. A poslanec KDU-ČSL je pro Vás taky komunista a jeho strýc pronásledovaný a stíhaný a odsouzený komunisty jsou pro Vás taky komunisti jen proto, že svědčí pravdu o nějakém A.Grebeníčkovi, která je Vám nepohodlná? Označovat všechny, kdo říkají nepohodlná fakta za "komunisty", to je stejné, jako když dřív bolševici označovali oponenty, kteří říkali nepohodlná fakta, za "nepřátele socialismu" Takže Vy jednáte podobně s opačným znaménkem a právě tyhle "bolševické" vzorce myšlení kdysi i dneska vedou do pekel.

JanSvo ( 8. února 2019 22:50 )

Ale jiste, mate pravdu "historici". Komunisti ji vzdycky meli a pevne verili tomu, co rikali. Jenze diky zkusenostem mych prarodicu, rodicu a mym, se mi z Vas chce zvracet !

historici ( 8. února 2019 17:26 )

Svědectví o Grebeníčkovi: Digitální knihovna › PČR, PS 2017-... › Stenoprotokoly › 7. schůze › Středa 28. února 2018 Poslanec Stanislav Juránek (KDU-ČSL): Vážený pane předsedající, děkuji za slovo, ... mám jeden osobní vzkaz, vzkaz právě směrem ke komunistické straně, který jsem ještě nikdy nemohl takto předat, a je to vzkaz od mého již zemřelého strýce, který se jmenoval Karel Procházka, ať tady také zazní konkrétní jméno, který byl v roce 1948 odsouzen na 11 let za to, že organizoval pouť orelskou na Hostýn. Ano, teď jsem se nedávno dočetl, že je to považováno za největší protest proti komunismu v celé východní Evropě, protože během tří dnů se této pouti zúčastnilo prokazatelně více než sto tisíc lidí. A můj strýc za to byl odsouzen. Čistě náhodou byl tam, kde působil otec současného poslance, který zde velmi pečlivě mluvil přede mnou, a tento byl člověkem, který se nějakým způsobem k mému strýci zachoval. Když byl strýc živ, a tehdy se mluvilo ještě hodně o Grebeníčkovi jako o takovém příkladu toho, jakým způsobem se chovali v minulé době komunisté vůči svým vězňům, a byl vydáván za odstrašující příklad. A já teď zcela veřejně řeknu ten vzkaz svého strýce. On říkal: "Nevěř tomu, co se říká. Grebeníček byl nejmírnější, nejjasnější a nejlepší ze všech, kteří se vůči nám chovali. My jsme vždycky věděli, co udělá, na rozdíl od těch ostatních."

historici ( 8. února 2019 17:23 )

Tvrzení redaktora o Grebeníčkovi je lež. Redaktor iDNES.cz o tom, že zveřejnil lež, kterou panu Janků podsunuli "šmejdi", ví. Vyšetřovatel Grebeníček J. Janků nevyslýchal a Jan Janků se s Grbeníčkem podle sdělení ÚSTR nesetkal. Ústav pro studium totalitních režimů zveřejnil informaci, že Jan Janků "byl zatčen a vazebně stíhán – nejprve ve vyšetřovně StB v Jihlavě, kde došlo k prvnímu mučení, a posléze ve věznici v Uherském Hradišti. Tam skončilo několik vězňů, kteří byli později popraveni. Jana Janků vyšetřoval estébák Višenka, který používal spíše psychický nežli fyzický nátlak." K vyšetřovateli A. Grebeníčkovi ÚSTR uvádí: "Toho Jan Janků však osobně nezažil." (Zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů-Paměť a dějiny totalitních režimů-Účastníci protikomunistického odboje a odporu 1948–1989 Jan Janků (1921-2019)") Digitální knihovna › PČR, PS 2017-... › Stenoprotokoly › 7. schůze › Středa 28. února 2018 Poslanec Stanislav Juránek (KDU-ČSL): Vážený pane předsedající, děkuji za slovo, ... mám jeden osobní vzkaz, vzkaz právě směrem ke komunistické straně, který jsem ještě nikdy nemohl takto předat, a je to vzkaz od mého již zemřelého strýce, který se jmenoval Karel Procházka, ať tady také zazní konkrétní jméno, který byl v roce 1948 odsouzen na 11 let za to, že organizoval pouť orelskou na Hostýn. Ano, teď jsem se nedávno dočetl, že je to považováno za největší protest proti komunismu v celé východní Evropě, protože během tří dnů se této pouti zúčastnilo prokazatelně více než sto tisíc lidí. A můj strýc za to byl odsouzen. Čistě náhodou byl tam, kde působil otec současného poslance, který zde velmi pečlivě mluvil přede mnou, a tento byl člověkem, který se nějakým způsobem k mému strýci zachoval. Když byl strýc živ, a tehdy se mluvilo ještě hodně o Grebeníčkovi jako o takovém příkladu toho, jakým způsobem se chovali v minulé době komunisté vůči svým vězňům, a byl vydáván za odstrašující příklad. A já teď zcela veřejně řeknu ten vzkaz svého strýce. On říkal: "N

JanSvo ( 6. února 2019 19:58 )

Je skoda, ze se s nimi nase generace (<50) nedokazala vyporadat. Nikdy nam neslo o republiku, ale o sebe. I tehdy s klicema na Vaclavaku. A nasim detem je fuk jake zrudnosti stacili komunisti za 50 let napachat. V 1989 jsem rikal, ze to bude trvat 50 let, dve generace. Dneska rikam jestli vubec. Nemame soudnost, nemame svedomi. Jinak by vsichni uz davno viseli.

Zobrazit celou diskusi