Hlavní obsah

Čína oslavila rok vepře velkolepým ohňostrojem v Hongkongu

Aktualizováno

Číňané slaví příchod roku vepře. Svátky jara nebo také Nový rok se slaví 15 dní a je s nimi spojeno množství ohňostrojů a barevné zábavy. Čínský nový rok letos začal v úterý 5. února. Ve středu večer místního času přivítali obyvatelé Hongkongu nový rok velkým ohňostrojem nad Victoria Harbour.

Záznam: V Hongkongu vítají příchod nového roku velkolepým ohňostrojemVideo: Reuters

 
Článek

Letošek je spojen se znamením vepře, který v čínské kultuře symbolizuje štěstí a bohatství. S oslavami, které trvají 15 dní, je spojeno mnoho zábavy, průvody hýřící barvami, divadelní představení, akrobati, tance a velkolepé ohňostroje, které mají zahnat zlé duchy. Pro Číňany je Nový rok něco jako Vánoce. Pro rodiny je to často jedinečná příležitost, jak se po dlouhé době znovu setkat. Na oslavy přijíždějí i Číňané, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí.

U příležitosti Nového roku se mnoho staveb po celém světě zbarví do červena, jako například Tokijská věž, ale i budova Opery v australském Sydney. Červená je barvou štěstí a života a má zajistit požehnaný rok. Červenou barvu mají i obálky s penězi, jimiž se lidé na Nový rok v Číně obdarovávají.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Při oslavách nesmějí chybět nejrůznější prasečí propriety.

Každý rok podle čínského lunárního kalendáře patří nějakému zvířeti podle čínského horoskopu. Ten má podobně jako náš horoskop 12 znamení, ta se ale nestřídají po měsících, ale po rocích. Každý je pak spojen s typickými vlastnostmi vládnoucího zvířete. Loni byl rok psa, příští rok bude vládnout krysa.

Oslavy potrvají 15 dnů

Svátky jara neboli Nového roku jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Oslavy trvají 15 dní.

Lidé si přejí dlouhý a šťastný život, darují si peníze a dárky zabalené v červeném papíře.

Červená je barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

Důraz se klade na úklid domu, součástí oslav jsou i tance ve zvířecích převlecích.

Na jídelníčku nesmí chybět „ťiao-c‘“, taštičky plněné masovou nádivkou se zeleninou.

Podle astrologů by měl rok zemského vepře, který vystřídal vládu přátelského a oddaného psa, být spíše klidnější. Měl by být nakloněný navazování nových kontaktů i vhodný k finančním investicím — vepř je symbolem bohatství a prosperity. Všechna důležitá rozhodnutí je ale potřeba promyslet. Lidé by si neměli stanovovat nereálné cíle a dokončit především to, co již bylo započato. Rok bude vhodný i pro založení rodiny a vyrovnanější životní styl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám