Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jsou to jen obstrukce, říká k obhajobě Žondry u soudu mluvčí Kvitové

Sport

  14:14
PRAHA - V úterý a ve středu se konala další dvě slyšení u Krajského soudu v Brně v případu napadení tenistky Petry Kvitové od obžalovaného Radima Žondry. Dvojnásobná wimbledonská vítězka byla napadena ve svém prostějovském bytě v prosinci 2016 a útočník ji pořezal na levé ruce, ve které drží raketu.

Petra Kvitová na tiskové konferenci po příletu z Australian Open. foto:  Michal Šula, MAFRA

Údajný útočník zpochybnil způsob, jakým ho poznala Kvitová. Podle jeho obhajoby je soud podjatý

Finalistka nedávného Australian Open vypovídala u soudu v úterý. O den později obhajoba Žondry, kterému hrozí trest až 12 let vězení, vznesla námitku na podjatost soudu.

„Mají na to právo, takže nás jejich kroky nijak nepřekvapují ani neznervózňují,“ řekl pro Lidovky.cz Karel Tejkal, mluvčí osmadvacetileté tenistky.

Obhajoba zpochybnila mimo jiné tzv. rekognice, tedy ztotožnění pachatele. Ta se konala celkem třikrát. Dále také obvinila soud z podjatosti kvůli včerejší výpovědi Kvitové, která kvůli prožitému traumatu už dříve požádala, aby byla vyslechnuta v nepřítomnosti obžalovaného. Což ji bylo dovoleno.

Požádala o výslech mimo soudní síň, aby se nemusela potkat s obžalovaným...
Tenistka Petra Kvitová přijela 5. února 2019 do budovy Krajského soudu v Brně...

„Jde o obstrukce, kterými chtějí rozhodnutí pouze oddálit. Petra včera vypovídala hodinu a půl. Odpovídala na všechny dotazy soudkyně, svého právníka i obhajoby. Tyto námitky jsou proto zcela nesmyslné,“ přidal Tejkal.

Senát s ním ostatně souhlasil, podjatost odmítl. Právník Žondry tak podá stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Zbylé námitky se budou řešit při hlavním líčení, které bylo odročeno na 26. dubna. A na kterém by mohly již zazní závěrečné řeči. „Petra se ho určitě nezúčastní. U soudu byla poprvé a naposledy včera. A je moc ráda, že to má za sebou,“ uzavřel za Kvitovou celou záležitost Tejkal.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč