„Soud měl rozhodnout o způsobu výslechu poškozené a veřejně verdikt oznámit, což neučinil,“ prohlásila. Kvitová vypovídala v utajené místnosti prostřednictvím mikrofonu a kamery. Senát výhrady z fleku zamítl.  

„Nemáme žádný poměr k věci samé, obžalovanému ani svědkům či znalcům. Na naší straně není ani žádný zájem na tom, jak má věc dopadnout,“ řekla po krátké poradě soudkyně Dagmar Bordovská k námitce podjatosti. Obhajoba si ale postavila hlavu a podá stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Žondra: Spěchali  s rekognicí

Žondra napadl i rekognice, při kterých ho Kvitová označila za útočníka. „Nebyla dodržena pauza mezi fotografickou a in natura rekognicí (určení pachatele přes sklo - pozn. red.), která má být minimálně jeden až dva měsíce. Policie spěchala, udělali to už po třech týdnech,“ stěžoval si Žondra. 

Moje fotky pro rekognici měly být z doby, kdy se to stalo, tedy z prosince 2016. Oni tam použili foto ze září 2017, kdy jsem si šel dělat pas. To jsem měl navíc po létě tmavší pleť,“ dodal obžalovaný.

Zmínka o tmavší pleti útočníka s nožem se objevuje při popisu pachatele, který Kvitová uvedla v policejním protokolu i před soudem.

Soudkyně Bordovská přečetla ve středu další listinné důkazy, mimo jiné průběh fotografické rekognice a rekognice naživo. „Poškozená si prohlížela fotoalbum jednu minutu. Označila číslo 3. Byl to ten a nikdo jiný, rozplakala se. Bylo jí nabídnuto občerstvení. Určitě je to on, dodala,“ četla soudkyně z protokolu z loňského 21. května.

Kvitová: Je to on, ani nemusí mluvit

Následně se Žondra objevil mezi pěticí mužů při rekognici naživo 12. června. Všichni si nasadili světle béžovou čepici zvanou bekovka. „Obžalovaný si sám zvolil číslo 1. Poškozená si přítomné prohlížena jednu minutu, potom požádala, aby figurant č. 1 postoupil o dva kroky blíž. Je to číslo 1, řekla,“ citovala soudkyně z protokolu. 

Došlo i na druhý pokus. Žondra si vybral číslo 2. Tenistka měla jasno už po 15 vteřinách. „Je to on, ani nemusí promluvit, poznám ho podle obličeje a očí,“ uvedla do protokolu Kvitová.

Co na to šampionka Kvitová?

„Jedna věc je, jak se brání obžalovaný ze zločinu a druhá věc je, jaká je skutečnost a jaká platí pravidla. Podle našich informací proběhlo vše v pořádku a v souladu se zákonem,“ reagoval pro Blesk mluvčí tenistky Karel Tejkal.

„Klient mi zakázal se v současné fázi k čemukoliv vyjadřovat,“ odbyla po středečním pokračování novináře Žondrova obhájkyně.

Ostře sledovaný proces bude pokračovat 26. března. Obhajoba žádá mimo jiné výslech Žondrovy expřítelkyně, rekonstrukci útoku v bytě Kvitové, použití detektoru lži pro Žondru a znalecký posudek v oboru biomechaniky. 

ONLINE Z ÚTERNÍHO VÝSLECHU PETRY KVITOVÉ ČTĚTE ZDE >>>

 

Fotogalerie
14 fotografií