Václav Klaus mladší nepotěší BIS. S Plagou se postavili obviněním. A dostal od ministra důležitý úkol

06.02.2019 21:57

Ministr školství Robert Plaga dnes na schůzce školského výboru, kterou inicioval jeho předseda Václav Klaus mladší (ODS), vysvětloval svou schůzku s ředitelem Bezpečnostní a informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Setkání vzbudilo poprask především z důvodu, že BIS v loňském roce vydala svoji výroční zprávu, kde v poznámce pod čarou uvedla, že se ve školách učí prosovětská verze moderních dějin. O tom, jaké výbor odhlasoval usnesení, Klaus ml. informoval veřejnost na svém facebookovém účtu a prozradil, jaký úkol si odnesl.

Václav Klaus mladší nepotěší BIS. S Plagou se postavili obviněním. A dostal od ministra důležitý úkol
Foto: screen: ČT24
Popisek: Václav Klaus mladší při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně

Klaus mladší na svém Facebooku uvedl, že školský výbor za přítomnosti ministra Plagy schválil usnesení, že výuka, učební osnovy a učebnice jsou podle demokratické dělby moci v gesci Ministerstva školství a nepodléhají kontrole bezpečnostních služeb. Dále se výbor usnesl na tom, že podporuje ministra školství, aby nepodlehl tlakům, kterou jsou na něj v tomto směru případně vyvíjeny.

Následně také Klaus ml. uvedl, že jej výbor pověřil úkolem. A sice uspořádáním odborného semináře výboru na téma: Je výuka dějepisu na českých školách neutrální, nebo „prosovětská“. To vzbudilo velkou zvědavost, která se přihlásila o slovo v následné diskusi.

Na základě jaké metodiky se bude určovat, zda je výuka dějepisu na českých školách neutrální, nebo prosovětská, zajímal se například Daniel Palivec. Klaus proto upřesnil, že si k tomu přizvou renomované historiky, kteří jsou aktivní na poli učebnic či didaktiky.

Vladimír Kocour se do diskuse zapojil s poznámkou, že přece víme všichni, že výuka dějepisu na českých školách je neutrální. „Jak může být prosovětská, když Sovětský svaz už neexistuje,“ podivoval se.

To v Ivě Galádové vývoj celé kauzy vzbuzuje jisté obavy. Obavy plynoucí z toho, aby se nakonec dějiny a výuka dějepisu – ta proevropská, probruselská a promigrantská – nebyla mnohem horší.

Po odhlasování výboru Klaus ml. médiím sdělil, že pro něj bylo dostačující, jak Plaga schůzku s Koudelkou objasnil. „Popsal celý průběh. Je dobře, že přišel a vysvětlil realitu,“ uvedl předseda výboru Klaus mladší a doplnil, že ministr školství se také distancoval od toho, že by nějaký poručík tajné policie rozhodoval o výuce dějepisu. Naopak se mu nelíbí, že neprošla usnesením změna kompetencí na ministerstvu a rušení míst úředníků pro vzdělávací doložky, které jdou na Národní ústav pro vzdělávání. 

Ministra školství kromě jiných za schůzku se šéfem BIS zkritizoval prezident Miloš Zeman s tím, že si nechává mluvit do toho, jak má vypadat výuka historie. „Ani Státní bezpečnost neměla takovou drzost, aby radila, jak se má učit dějepis,“ prohlásil v lednu na TV Barrandov.

Plaga tak připomněl, že několikatýdenní diskusi odstartovala poznámka pod čarou ve výroční zprávě BIS, i když je výuka především na učitelích. Zdůraznil, že o kvalitě výuky se rozhoduje v hodinách, učitelé prý mají jeho plnou důvěru, že k dějinám přistupují dobře.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

Podobně hovoří i ředitel BIS Michal Koudelka, jenž několikrát důrazně odmítl opakované útoky na práci BIS a překrucování jeho vyjádření ke stavu výuky moderních dějin na školách. Tajné složky podle jeho slov nechtějí přepisovat učebnice nebo osnovy. Je prý ale jejich povinností upozorňovat na rizika hybridních hrozeb.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…