5+1 receptů z ovesných vloček

photo-1517673400267-0251440c45dc
Zveřejněno: 6.2.2019

Ovesné vločky jsou jednou z nejpopulárnějších potravin dneška. Dají se připravit na tisíc způsobů a zároveň jsou chutné a výživné. Proč se vyplatí ovesné vločky jíst a jaké jsou ty nejlepší způsoby jejich úpravy? To se dozvíte v tomto článku. 

Postoj lidí k ovesným vločkám se do značné míry liší. Jedni je doslova milují, druzí se jim zase snaží co nejvíce vyhýbat.

To je ale velká škoda. Ovesné vločky totiž přispívají k celkovému zdraví lidského organismu. Jejich příprava navíc není nijak náročná a lze s nimi vykouzlit o dost více než nudnou anglickou kaši.

Pojďte se spolu s námi podívat na to, proč jsou ovesné vločky tak prospěšné a jaká jídla z nich lze během chvilky připravit. 

Proč jíst ovesné vločky?

Ačkoliv druhů ovesných vloček existuje celá řada (některé dokonce míchají víc druhů vloček najednou), jejich účinky na zdraví člověka jsou veskrze stejné.

Pokud si dáte porci ovesných vloček k snídani, můžete si být jistí, že vaše dopoledne proběhne bez toho, aniž by vás začal sužovat brzký pocit hladu. Zároveň vám dodají energii, vlákninu a mnoho dalších vitamínů a minerálů.

photo-1475855664010-a869729f42c3

Pokud budete jíst ovesné vločky pravidelně, pak můžete očekávat, že: 

  • Do svého těla dostanete některé z důležitých prvků (jako třeba hořčík, měď, železo, zinek a další)
  • Načerpáte zásobu vitamínů skupiny B
  • Snížíte hladinu nebezpečného cholesterolu
  • Snížíte riziko vzniku cukrovky 2. typu
  • Můžete snížit riziko náhlých srdečních příhod

Mezi další benefity, kvůli kterým se vyplatí o konzumaci vloček uvažovat je také to, že vám mohou pomoci s redukcí váhy. Také je lze používat i ke kosmetickým účelům. (Například ve formě masky.)

5 + 1 receptů z ovesných vloček

Nyní, když znáte zdravotní výhody konzumace ovesných vloček se můžeme podívat na ty nejlepší způsoby, jak z ovesných vloček vyrobit co nejlepší pokrmy.

Vločky s čokoládou a jahodami

Když se vám ráno do ničeho nechce, pak vězte, že nejlepší způsob, jak si zpříjemnit den je, když si vločky připravíte přes noc. Uvidíte, že tyhle vločky s čokoládou a jahodami vás nepřestanou bavit.

Mohlo by vás zajímat:  3+1 recepty na salát z červené řepy

Budete potřebovat: 1 hrnek vloček, 3 lžíce kakaa, řecký jogurt, 1 a ¼ hrnku mandlového mléka, 1 lžíci medu, 1 lžičku chia semínek, několik větších jahod

Postup: Všechny ingredience až na jahody dejte do mixéru a spojte je do kompaktní hmoty. Tu následně dejte do sklenice či misky a vložte do lednice přes noc. Ráno jen nakrájejte jahody a přidejte je do hotové směsi.

photo-1541809570-cce873416d94

Vločky s banánem a burákovým máslem

Tento recept bude vyhovovat všem, kteří milují spojení banánu a burákového másla. Pozor, vysoce návykové.

Budete potřebovat: půlku banánu, 2 lžíce burákového másla, bílý jogurt, ¾ hrnku mandlového mléka, 1 lžíci medu, 1 lžičku vanilky či vanilkového extraktu; Na ozdobu: chia semínka, několik koleček nakrájeného banánu, skořici

Postup: Banán rozmixujte či rozmačkejte v misce a poté k němu přidejte všechny mokré ingredience. Dejte si záležet, aby bylo vše spojeno do kompaktní hmoty. (Pro rychlejší postup lze rozmixovat.) Přidejte všechny suché ingredience a znovu spojte. Nakonec směs přikryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice. Ráno už jen dotvořte vzhled kaše za pomoci chia semínek, banánu a skořice a můžete podávat.

Pečené vločky s lesním ovocem

Zapečené vločky mohou být variací na klasické cereální tyčinky. Když si je však připravíte doma, budete mít naprostou kontrolu nad jejich složením. Také není problém si takové tyčinky kdykoliv vyrobit.

Budete potřebovat: 3 a ½ hrnku vloček, 2 lžičky prášku do pečení, špetku soli, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ hrnku rozpuštěného másla, 1/3 hrnku medu, 3 vejce, 1 a ¼ šálku mléka, nakrájené jahody, maliny, borůvky a mandle (vše podle chuti a preferencí)

Postup: Předehřejte troubu na 350 °C a jděte připravit směs. Tu vyrobíte tak, že spojíte vločky, prášek do pečiva, sůl, skořici a zázvor. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a med a jemně vpracujte. Nakonec přidejte mléko a lehce přimíchejte lesní ovoce. Vymažte zapékací misku trochou másla (případně vyložte pečicím papírem) a opatrně do ní do ní vložte směs. Tu pak pečte zhruba půl hodiny. Před servírováním nechte vločky chvilku vychladnout.

Mohlo by vás zajímat:  Vhodný jídelníček pomůže při bolavých kloubech

photo-1488558980948-81db7f6c239c

Ovesné lívance s banánem

Hledáte variaci na klasické lívance, jen trochu zdravější? Pak určitě zkuste tento jednoduchý recept, který si zamiluje celá rodina.

Budete potřebovat: ½ hrnku mandlového mléka, 2 vejce, 1 bílek, 1 větší banán, 2 lžíce javorového sirupu, 1 a ½ hrnku ovesných vloček, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, vanilkový extrakt; Na ozdobu: banán, javorový sirup, čokoládovou polevu

Postup: Do mixéru vložte mandlové mléko, javorový sirup, vejce a extra vaječný bílek, banán, prášek do pečení, vločky, vanilkový extrakt a sůl. Ze všech ingrediencí vypracujte kompaktní hmotu. Nakonec nahřejte pánev s trochou tuku a začněte péct lívance. Jakmile budou hotové, ozdobte je čokoládou, javorovým sirupem či banánem a servírujte.

Kořeněná ovesná kaše

Recept pro milovníky klasických ovesných kaší, kteří by pro změnu rádi vyzkoušeli něco méně tradičního.

Budete potřebovat: 2 a ¼ hrnku vody, 2 hrnky mléka (kterému typu dáte přednost je na vás), 1 hrnek vloček, 1 lžičku čínské směsi 5 koření (skořice, hřebíček, fenykl, anýz, sečuánský pepř, lze ale přidat i lékořici, kurkumu či kardamom), špetku soli, 2 lžíce medu, 4 švestky

Postup: 2 hrnky vody a 2 hrnky mléka dejte zahřívat nad plamen. Přidejte vločky, směs koření a špetku soli. Vše promíchejte a nechte povařit. Poté stáhněte plamen a za občasného míchání redukujte tekutinu zhruba půl hodiny. Do menší pánve mezi tím přidejte med, zbytek vody a trochu odloženého koření. Do tekutiny posléze vložte nakrájené švestky a takto vařte asi 10 minut. Nakonec vše servírujte společně.

photo-1520406089332-69976b2722f5

Ovesné sušenky 

Nakonec tu máme recept pro všechny milovníky sušenek. Od teď tedy mlsání jen zdravě.

Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek másla, 1 hrnek bílého cukru, 1 hrnek třtinového cukru, 2 vejce, vanilkový extrakt, špetku soli, 1 a ½ lžičky mleté skořice, 3 hrnky vloček

Postup: Do mísy vložte máslo a oba druhy cukru. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Do hmoty dále vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Nakonec přidejte vločky. Směs nechte na hodinu odpočinout v lednici. Předehřejte troubu na 190 °C a na pečicí papír tvarujte jednotlivé sušenky. Každý plech pečte zhruba 10 minut.

A jaké jsou vaše oblíbené recepty z ovesných vloček? 

Štítky: , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení