MENU

Výstava k historii vojenského mapování

ukazuje projekce map i letecké měřičské snímky


Náčelník geografické služby Armády ČR plukovník gšt. Marek Vaněk a zástupce ředitele Slovanského gymnázia Olomouc Marek Pavlíček v pondělí 4. února slavnostně otevřeli v prostorech školy výstavu „Historie vojenského mapování a leteckého měřického snímkování na území českých zemí“. Slavnostního aktu se zúčastnili další představitelé armády a regionu.

Expozice je věnována 100. výročí vzniku geografické služby v armádě. Prezentuje výsledky staletého snažení několika generací vojenských geografů při zpracování základního vojenského mapového díla a dalších geografických produktů.

„Cílem výstavy je ukázat návštěvníkům historii vojenského mapování v českých zemích,“ popsal plukovník gšt. Marek Vaněk a dodal: „Nejstaršími vystavenými mapami jsou první známá samostatná mapa Čech z roku 1518 vytvořená Mikulášem Klaudyánem a mapa Čech od Johanna Christopha Müllera z roku 1720. Na ty navazují vojenské mapy z období I., II. a III. rakouského vojenského mapování Čech.“

Reprodukce map od 16. století
K vidění jsou reprodukce map od počátku 16. století až do současnosti. Vedle topografických map zájemci uvidí také vojenské mapy speciální, reliéfní, automapy, atlasy a letecké měřické snímky. Představeny jsou i mapy dříve utajované a veřejnosti nedostupné.

„Ukázky map a leteckých měřických snímků jsou zaměřeny především na území města Dobrušky a okolí. Součástí výstavy je projekce map a leteckých měřických snímků, které se vzájemně prolínají v čase. Návštěvníci tak mohou sledovat postupné změny regionu v průběhu doby,“ popsal autor výstavy Egon Schubert z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce.

„Pro naše studenty je výstava bohatým zdrojem informací, doplní jejich teoretické poznatky o historii a vývoji mapování v českých zemích. Také studenti dalších vybraných škol budou mít možnost si expozici prohlédnout,“ zmínil zástupce ředitele gymnázia Pavlíček.

Pro veřejnost bude výstava otevřena v pondělí, ve středu a v pátek od 8.00 do 12.00 hodin do konce února.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: mjr. Vlastimila Cyprisová /r
Foto: Rekrutační středisko Olomouc, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.