Labutí jezero v novém hávu

Obnovená premiéra baletu Labutí jezero v Národním divadle Brno se odehraje v nových kostýmech a dekoracích. Na tiskové konferenci 6. února 2019 to oznámil umělecký šéf souboru Mário Radačovský. Na obnovu scény a kostýmů divadlu přispělo Brno. Premiéra má připomínat 100. výročí prvního provedení Labutího jezera v Národním divadle Brno.
Balet NdB, Labutí jezero (foto Vladimír KIVA Novotný, grafika Robert V. Novák)

Plakát upozorňující na blížící se premiéru zobrazuje ženu v černých minišatech, růžových punčochách a botách na vysokém podpatku. Tak ale nové kostýmy vypadat nebudou. “Ten plakát je focený provokativně a moderně. Kostýmy ale budou klasické,” řekl Radačovský.

Autorem kostýmů je výtvarník Roman Šolc, který s baletním souborem Národního divadla Brno spolupracuje už 20 let a kostýmy vytváří pro většinu českých divadel. Novou scénu vytvoří britský výtvarník Peter Horne, který už v Brně spolupracoval na baletu Louskáček.

Balet NdB, Labutí jezero (návrh scény Peter Horne, 3. jednání)

Radačovský nebyl s vizuální stránkou Labutího jezera spokojený od začátku působení v Brně. “Některé kostýmy byly z inscenace z roku 1976. Naštěstí se nám podařilo získat příspěvek od města, takže se náš balet může konečně dostat na evropskou úroveň,” řekl Radačovský.

Balet NdB, Labutí jezero, zkoušky na sále, Taela Williams (Foto Kuba Jíra)

Autorem nového provedení je choreograf polského původu Robert Strajner. Inscenace vychází z tradiční choreografické koncepce Mariuse Petipy a Lva Ivanova. “Ve spolupráci s asistenty jsme to jen trochu pročistili a přizpůsobili choreografii tanečníkům. S tanečníky o všem mluvím, abych věděl, jak se v roli cítí,” řekl Strajner. “S choreografem se nám spolupracuje moc dobře. Vysvětluje nám, že každý pohyb má vyjadřovat nějaké slovo nebo myšlenku,” řekla jedna z představitelek Odetty a Odilie Andrea Popov Smejkalová. V hlavních rolích se dále objeví sólisté známých evropských baletních souborů.

Balet NdB, Labutí jezero (Návrh scény Peter Horne, 2. a 4. jednání)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat