Startovací mazlíček pro děti: O bílé myšky se zvládnout postarat samy

Jsou chovatelsky nenáročné, rády spí, ale stejně rády si hrají. Jsou velmi přítulné, roztomilé, neškodné a péči o ně zvládne i malé dítě. Jestli vás tato základní charakteristika bílých myšek přesvědčila k pořízení nového zvířecího kamaráda, vyrazte ještě dnes s přepravkou do Zverimexu. Pokud hodláte prostřednictvím domácího mazlíčka učit své děti zodpovědnosti, jsou bílé myšky ideálním dárkem. […]

Jsou chovatelsky nenáročné, rády spí, ale stejně rády si hrají. Jsou velmi přítulné, roztomilé, neškodné a péči o ně zvládne i malé dítě. Jestli vás tato základní charakteristika bílých myšek přesvědčila k pořízení nového zvířecího kamaráda, vyrazte ještě dnes s přepravkou do Zverimexu.

Pokud hodláte prostřednictvím domácího mazlíčka učit své děti zodpovědnosti, jsou bílé myšky ideálním dárkem. Připravte je však na skutečnost, že se o svého nového kamaráda budou muset starat nejméně dva nebo tři roky.

Akvárium nebo klec?

 Názory chovatelů se liší. Pokud se rozhodnete pro akvárium, myslete na to, ať není příliš hluboké a dobře v něm proudí vzduch. Otevřenou část shora opatřete perforovaným krytem. Skvěle poslouží např. dřevěný rám s pletivem s malými oky. Při výběru akvária či terária nezapomeňte, že myši nesnáší vlhkost a ke svému životu potřebují sucho. Pokud se vám zdá optimálnější chovat bílé myšky v kleci, pořiďte takovou, jejíž rozměry mají alespoň 40 x 30 cm. Na výšku počítejte minimálně 25 cm. Pozor dávejte také na rozestupy v mřížování. Určitě byste nevítali s nadšením, kdyby vaše myší rodinka podnikala samovolné výlety po obývacím či dětském pokoji. Jestliže zvolíte klec pro hlodavce, zaplatíte patrně víc než za akvárium, ale do pětistovky se v pohodě vejdete.

Chov ve speciálních fauna boxech

Plastová varianta „myšího domečku“ bývá k dostání v délce kolem jednoho metru. V přední části má posuvná dvířka, jimiž se do výběhu vkládá potrava. Jako podestýlka slouží piliny, které se musí pravidelně měnit. Myšky si také rády tvoří hnízdo. Postačí jim k tomu pár natrhaných papírových ubrousků.

Napáječka a miska na potravu

Máte už svou bílou myšku i s klecí či akváriem doma? Potom už stačí jen dokoupit omyvatelnou misku na krmení a tzv. napáječku na vodu. Skvěle se hodí klasické skleněné, na konci zúžené rourky. Existují také typy na přísavku do akvárií nebo na upevnění v kleci. Vždy dbejte na hygienu krmení a vyměňujte pitnou vodu. Je to obzvláště důležité pro zdraví vašeho malého domácího mazlíčka.

Chcete si s bílou myškou užít legraci? Pořiďte jí kolotoč

Chcete vašemu domácímu mazlíčkovi udělat radost? Pořiďte mu do obydlí nějakou zajímavou hračku – třeba kolotoč pro hlodavce! Myši potřebují také místečko ke spaní, kde naleznou soukromí a klid. Postačí papírová krabička, kterou budete snadno a bez větších nákladů obměňovat. Jako nenákladná prolézačka poslouží také větvička stromu šikovně umístěná do myší ubikace. A jak ukazuje video, dají se i dobře vycvičit!

Myškám nikdy nedávejte kořeněné maso

Pokud vám vrtá v hlavě už jen poslední otázka – čím vlastně bílou myšku krmit – máme pro vás pár tipů. Stravu pro myšky tvoří především škrobovitá zrna, obilky, tráva, proso nebo rýže. Občas si mohou smlsnout na kousku rohlíku, moučném červu, vaječném žloutku, špeku, měkkém sýru, mletém hovězím či vařeném kuřeti. Nikdy však nedávejte těmto zvířátkům kořeněná jídla nebo cokoli slaného. Člověčí pochoutky by mohly vážně ohrozit jejich zdraví.

Autorka: Hana Raiskubová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *