Zemřel hrdinný skaut Jan Janků (†97): Grebeníček (†81) mu vyrazil 2 zuby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemřel hrdinný skaut Jan Janků (†97): Grebeníček (†81) mu vyrazil 2 zuby!

Jan Janků (†97) se svojí ikonkou Ježíše Krista, kterou tajně vymodeloval z chleba.
Jan Janků (†97) se svojí ikonkou Ježíše Krista, kterou tajně vymodeloval z chleba. (Profimedia)

Léta v kriminálech včetně »péče« těch nejbrutálnějších komunistických vyšetřovatelů Jan Janků (†97) zakusil na vlastní kůži. Ale nikdy nezatrpkl, nikdy netoužil po odplatě. Dlouholetý skaut, který podle informací rodiny skonal na konci ledna, totiž věřil, že i vězení mělo vyšší smysl.

Hlásit se na konci 40. let otevřeně ke skautům znamenalo buď velkou odvahu, nebo bláznovství. V roce 1949 totiž Státní bezpečnost spustila na členy organizace hon a v létě téhož roku také ostrou palbu na skautský tábor v Jizerských horách. A Jan Janků, rodák z Hanušovic přezdívaný Šerif, skauty rovnou vedl.


Kriminál kvůli peru
Zatčen byl v květnu 1949. StB ho spojila s tajnou odbojovou organizace Světlana, k té však nikdy nepatřil. Jak se to stalo? Své plnicí pero s vyrytým jménem půjčil příteli a členovi odboje Aloisi Valentovi. A když u Valenty pero při domovní prohlídce objevili, měli hned jasno. Šerif putoval do vězení s vyhlídkou propuštění po dvaceti letech!


Dobitej jak indián

Expertem přes výslechy ve věznici v Uherském Hradišti byl zejména Alois Grebeníček (†81), otec poslance za KSČM Miroslava Grebeníčka (71). „To jsem měl veliký štěstí, že mi vyrazil jenom dva zuby. Dobitej jsem byl jak indián. V obličeji nebylo místečka, kde bych nebyl uhozenej,“ vzpomínal později. Ale měl vlastně tak trochu štěstí. Ve věznici totiž mnoho světlanářů přímo umučili.

Příběh tóry

Většinu kriminálu Janků strávil na Mírově. Tam se stal zdravotníkem, měl tak volnější režim. Jednou na půdě věznice objevil tóru, hebrejskou bibli. Jenže co teď s ní? „Dát ji bachařům, to by byla vražda, okamžitě spálená, a ty represálie, které by nastaly pro nás, to je nevyslovitelné,“ vzpomínal před časem v dokumentu České televize Hádanky domů života. A tak tóru vrátil znovu na půdu, aby se s ní po 50 letech právě v tomto pořadu shledal.



Boží záměr

Autor pořadu Jaroslav Kratochvíl (33) na něj vzpomíná jako na muže, který věřil, že všechno to utrpení muselo být božím záměrem. „On to skutečně bral fatalisticky. Ukazoval mi figurku Krista, kterou vytvořil z chleba, když byl v 50. letech vězněn,“ řekl Kratochvíl Aha!. Z vězení se Šerif dostal v roce 1958.

Spravedlnost? Na co?

Také Miroslav Hédl (62), jehož Janků v 60. letech do skauta přijímal, potvrzuje, že Šerif zatrpklost – natož touhu po odplatě – nikdy necítil. A když mělo před lety dojít na soud s Grebeníčkem starším a Hédl Janků radil, aby si přisadil, ten mu prý opáčil: „Prosím tě, co si na něm vezmeme? Vždyť je to starej nemocnej chlap. Jeho svědomí ho musí samotného ubíjet, abych ještě já mu ubližoval, to v žádném případě.“

70. výročí boje
Před 70 lety vyhlásila tajná odbojová organizace Světlana boj bolševikům. Janků však jejím členem nebyl.

Řád od Klause
Janků získal v roce 2010 nejvyšší státní vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Přečtěte si
historici
7. 2. 2019 • 09:13

Publikované tvrzení Jana Janků je nepravdivé. Ústav pro studium totalitních režimů totiž uvádí: "Jana Janků vyšetřoval estébák Višenka, který používal spíše psychický nežli fyzický nátlak." K nepravdivým obviněním Jana Janků na adresu vyšetřovatele A. Grebeníčka ÚSTR na svém webu na adrese http://old.ustrcr.cz/cs/jan-janku uvádí: "Toho Jan Janků však osobně nezažil." Se svědectvím o A. Grebeníčkovi vystoupil v Poslanecké sněmovně poslanec KDU-ČSL Juránek: Digitální knihovna › PČR, PS 2017-... › Stenoprotokoly › 7. schůze › Středa 28. února 2018 Poslanec Stanislav Juránek (KDU-ČSL) na adresu vyšetřovatele A. Grebeníčka: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo, ... mám jeden osobní vzkaz, vzkaz právě směrem ke komunistické straně, který jsem ještě nikdy nemohl takto předat, a je to vzkaz od mého již zemřelého strýce, který se jmenoval Karel Procházka, ať tady také zazní konkrétní jméno, který byl v roce 1948 odsouzen na 11 let za to, že organizoval pouť orelskou na Hostýn. Ano, teď jsem se nedávno dočetl, že je to považováno za největší protest proti komunismu v celé východní Evropě, protože během tří dnů se této pouti zúčastnilo prokazatelně více než sto tisíc lidí. A můj strýc za to byl odsouzen. Čistě náhodou byl tam, kde působil otec současného poslance, který zde velmi pečlivě mluvil přede mnou, a tento byl člověkem, který se nějakým způsobem k mému strýci zachoval. Když byl strýc živ, a tehdy se mluvilo ještě hodně o Grebeníčkovi jako o takovém příkladu toho, jakým způsobem se chovali v minulé době komunisté vůči svým vězňům, a byl vydáván za odstrašující příklad. A já teď zcela veřejně řeknu ten vzkaz svého strýce. On říkal: "Nevěř tomu, co se říká. Grebeníček byl nejmírnější, nejjasnější a nejlepší ze všech, kteří se vůči nám chovali. My jsme vždycky věděli, co udělá, na rozdíl od těch ostatních."

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.