Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otec zkolaboval za volantem, řítili se do protisměru! Luboš (13) hrdinně zasáhl

Luboš zachránil sebe i otce, když zatáhl za ruční brzdu auta.
Luboš zachránil sebe i otce, když zatáhl za ruční brzdu auta.  (Autor: Aha!/Jana Gogová)
Autor: jg - 
7. února 2019
05:01

Pětatřicetiletý Lubomír Reha ze Zlína zrovna vezl v autě svého syna Luboše (13), když za volantem náhle zkolaboval a omdlel. Z úst mu začala téct krev a jejich vozidlo se začalo řítit z kopce do protisměru. Duchapřítomný Luboš však nezazmatkoval a zatáhl za záchrannou brzdu, čímž auto zastavil.

Luboš s tátou byli zrovna na rodinném výletu, když k děsivému momentu došlo. „Byli jsme chvíli v lese, oba máme moc rádi přírodu. Pak jsme nasedli do auta a vydali se domů. Jeli jsme z kopce, naráz jsem ale úplně ztratil kontrolu nad řízením. Pamatuji si, až když jsem mluvil s policisty a lidmi ze záchranky. To jsem ještě nevěděl, že mne postihl epileptický záchvat,“ zavzpomínal pro deník Aha! na přetěžkou chvíli z konce ledna Lubomír Reha.

Jeho andělem strážným se v tu chvíli stal syn Luboš, který seděl vedle něj na sedadle spolujezdce. „Taťka měl naráz oči v sloup, díval se úplně nepřítomně a měl zakloněnou hlavu. Bylo to fakt strašné, ale musel jsem něco dělat. Rychle jsem zatáhl za ruční brzdu a auto zastavil,“ popsal Luboš děsivý okamžik, kdy je v protisměru míjela jiná auta a po chodníku kolem procházeli lidé. Díky jeho duchapřítomnosti se ale nikomu z nich nic nestalo. Chlapec pak zvládl otci ještě přivolat pomoc.

„Táta měl mobil někde pod sebou, navíc mu z pusy začala téct krev. Stačil jsem poprosit paní, co šla kolem, aby zavolala záchranku,“ doplnil mladý zachránce, žák sedmé třídy jedné zlínské základní školy a fotbalový brankář.

Táta přišel o řidičák

Pan Lubomír po incidentu skončil v nemocnici. „Pobyl jsem tři dny v nemocnici. Musel jsem teď odevzdat řidičský průkaz, to víte, žádná radost. Lékaři se domnívají, že jsem mohl mít záchvat už jednou, když jsem v Jeseníkách zničehonic spadl a poranil si hlavu. Tehdy mi to nikdo neřekl,“ smutní otec od rodiny.

Když si ale vzpomene, jak ho jeho starší syn zachránil, hned pookřeje. „Před ním fakt smekám, bylo to skvělé. Ocenila to pak celá rodina i kamarádi. Zatím jsem na marodce, snad se brzy vrátím do práce,“ říká muž, který pracuje ve zlínské Kovárně Viva.

„Možná pomohlo to, že mi táta dával lekci řízení na poli, ukázal mi všechno včetně ruční brzdy, tak jsem toho využil. Stejně jako mamka a mladší brácha jsem moc rád, že je v pořádku, mohlo to dopadnout mnohem hůř,“ uzavřel duchapřítomný zachránce.

 

 

nika70 ( 7. února 2019 14:18 )

To se hned šli pochlubit do Blesku? Trochu sebestředný, ne?!

Nelko ( 7. února 2019 12:39 )

Co ty si za ***a fuj

DJRomi ( 7. února 2019 10:13 )

Náhodou klučina byl duchapřítomný a zabránil tak možnému neštěstí.Výrobci aut bohužel dnes stále častěji dávají elektronickou ruční brzdu,která nemá "cit" a brzdí hned naostro.Navíc když je její vypínač po levé ruce řidiče,těžko by na něj spolujezdec dosáhl s obtížemi a za delší čas.Stará dobrá páka mezi sedačkami...

vemenozmojistary ( 7. února 2019 08:52 )

Kluk 13 let zatáhl ruční brzdu? No a co? Tak šup s tím do bulváru, ať z toho jsou nějaký prachy 👎 👎 👎

slovan1954 ( 7. února 2019 05:40 )

Kdo ví,že má tuto chorobu,je vůl,když si sedne za volant !!!

Zobrazit celou diskusi