Potvrdili to aktéři předsezonní tiskové konference MFK Karviná. „Cíle jsou stanoveny jednoznačně. Všichni víme, v jaké jsme pozici, takže udržení ligové příslušnosti je jasnou prioritou a jen bych doplnil, že pokud by to bylo bez baráže, pak by to bylo ideální,“ poznamenal sportovní ředitel klubu Lubomír Vlk.

Trenér Norbert Hrnčár pracuje s dost obměněným kádrem. „Příprava byla krátká a intenzivní. Nám, tedy lidem v klubu, začala už po posledním podzimním kole, protože změn je tady dost. Hodně hráčů přišlo, hodně odešlo. Už prosinec byl v tomto ohledu náročný, pracovali jsme na novém kádru. V samotné přípravě pak hlavně na systémových věcech, tedy herních schématu, organizaci hry. Cíl splníme,“ odhodlaně prohlásil trenér MFK.

Bez Marka Janečky, který odešel do Trnavy, se budou muset na jaře obejít karvinští fotbalisté.Zdroj: Ivo Dudek

S Panákem (ne)počítali

Jedno z hlavních témat – přesun Filipa Panáka do Sparty – se stále řeší. Panák je už nějaký ten týden v Praze, definitivní tečka za přestupem však ještě stále není napsaná. „Je to velké téma, o přestupu stále jednáme. Filip má pořád povolení se připravovat se Spartou a já věřím, že do konce týdne bude jasno. I vzhledem k tomu, že Filip je aktuálně v rekonvalescenci, jsme však počítali s tím, že stejně hrát nebude a podle toho se zařídili i v otázce posílení kádru,“ připustil Lubomír Vlk.

Tak sláva. Torpedo po delší době zase vyhrálo.
Torpedo veze všechny body z Náchodu, pomohl i vlastní gól
Použité injekční stříkačky hledají strážníci také na dětských hřištích. Ilustrační foto.
Orlová: více vyměněných jehel, více narkomanů

Jak se v Karviné dívají na nový model soutěže? Nadstavbová část přinese týmům ve skupině o udržení ještě dalších pět zápasů. „Hodně dlouho jsme na fotbalových setkáních slýchávali, jak fotbal závidí hokeji play off, tak nyní se udělala změna. Ještě se nadstavba nerozehrála a už zase slýcháváme hlasy, jaký je to nesmysl. Já myslím, že až čas ukáže, zdali je nadstavba přínosná. Zatím nikdo z klubů nemůže být v klidu, a to je patrně smysl celého modelu. Musíme si počkat,“ dodal Vlk.

„Každý model má své plusy a minusy. Na hodnocení bych si počkal po sezoně. Na Slovensku se mi ale starý model líbil více,“ připustil trenér Hrnčár, který má v kádru hráče sedmi národností. Není třináct cizinců v menším ligovém klubu až příliš?

Michal Faško (v zelenkavém) věří, že v Karviné herně pookřeje.
Michal Faško: Proti Opavě bychom to brali všemi deseti

„To číslo se zdá být vysoké, ale Slováky já osobně nepovažuji za cizince. Mentalitou jsou blízko Čechům, ještě před pár lety jsme tvořili společný stát, máme stejné hodnoty, tradice, kulturu. Podobně blízcí nám jsou i další Slované, Srbové nebo Bosňané, které máme v kádru také. Dost z nich navíc působilo na Slovensku, takže jazyková bariéra zde není žádná,“ potvrdil Hrnčár, že ve složení týmu problém není.

Kádr MFK Karviná

Brankáři: Martin Berkovec, Martin Pastornický, Jiří Ciupa

Obránci: Ján Krivák, Pavel Dreksa, Benjamin Čolič, Timotej Záhumenský, Milan Rundič, Lazar Djordjevič

Záložníci: Filip Panák (?), Lukáš Budínský, Jan Moravec, Dávid Guba, Petr Galuška, Adriel Ba Loua, Michal Faško, Martin Bukata, Vojtěch Smrž, Ondřej Lingr, Soufiane Dramé, Jan Suchan, Bojan Letič, Erik Puchel

Útočníci: Tomáš Wágner, Eric Ramirez, Christian Kouakou

Přišli: Timotej Záhumenský (hostování Dun. Streda), Milan Rundič (Slovan Bratislava), Michal Faško (hostování Grasshoppers Curych), Martin Bukata (Benevento), Christian Kouakou (Caen), Lazar Djordjevič (Novi Sad)

Odešli: Jiří Piroch (konec hostování Plzeň), Gergö Kocsis (Zalaegerszeg), Aleš Mertelj (Kranj), Marek Janečka (Trnava), Luboš Tusjak (hostování Žižkov), Filip Panák (Sparta?) 

Přípravné zápasy
Sereď – Karviná 0:1 (Wágner)
Karviná – Třinec 1:1 (Budínský)
Karviná – Niepolomice 0:0
Maribor – Karviná 0:0
Zalaegerszeg – Karviná 2:1 (Bukata)
Karviná – Tychy 4:1 (Ba Loua, Smrž, Faško, Rundič)

Bilance: 2-3-1    7:4

Fotbalistům Karviné začíná druhá polovina sezony.
Kam za sportem
Slezský železniční spolek pořádá jízdu historickým vlakem a prohlídku pivovaru Radegast.
Historickým vlakem na prohlídku pivovaru