07.02.2019 12:26

Městské divadlo Zlín chystá českou premiéru původního slovenského muzikálu Petr a Lucie

Má láska místo ve světě plném nenávisti? Českou premiéru původního slovenského muzikálu o křehkém citu dvou mladých lidí v čase války Petr a Lucie chystá Městské divadlo Zlín. Uskuteční se 9. února v 19.00 ve Velkém sále.

Působivé dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce fenomenálního slovenského muzikanta Deža Ursinyho. „Spolu s básníkem Jánem Štrasserem vytvořil na konci 80. let z útlé novelky velkého humanisty a držitele Nobelovy ceny Romaina Rollanda sedmnáct písní. Měl z nich vzniknout muzikál. S nápadem je oslovila Alta Vášová, která napsala libreto. Projekt se ale neuskutečnil. Zachovaly se jen demonahrávky, které zapadaly prachem a které se považovaly za ztracené,“ uvedl režisér Patrik Lančarič s tím, že magnetofonové pásky po smrti Ursinyho našel jeho syn Jakub, také muzikant, a jejich oživením a koncertní verzí se postaral o jednu ze zásadních kulturních událostí loňského roku na Slovensku.

„Teď jde o vůbec první velké uvedení tohoto muzikálu v plné výpravě, na velké scéně. A my jsme nesmírně pyšní, že se tento historický okamžik odehraje právě na zlínském jevišti,“ zdůraznil Patrik Lančarič.

Libreto do češtiny přeložil dramaturg MDZ Vladimír Fekar a texty písní Petr Borkovec. „Petra Borkovce pokládám za jednoho z nejlepších současných českých básníků. Myslím, že moje texty přeložil kongeniálně. To je jediné slovo, které mě při jejich čtení napadlo,“ svěřil se Štrasser.

A proč si podle něj muzikál musel na velkou premiéru počkat 30 let? „Inscenátoři se tehdy asi zalekli silného protiválečného tématu. Bylo krátce po Sametové revoluci, lidé dostali svobodu a chtěli se spíš bavit, než přemýšlet o vážných věcech. A Petr a Lucie velmi sugestivně vypráví o sakramentsky vážných věcech,“ myslí si Štrasser.

Na zlínských divadelních prknech se v hlavních rolích představí Matěj Štrunc a Lucie Rybnikářová. „Jaký je Petr? Hrozně zamilovaný. A písničky jsou skvělé a zpívají se mi moc dobře, Ursinyho hudba je mi blízká,“ prozradil Matěj Štrunc s tím, že Petr a Lucie není muzikál broadwayský, nablýskaný. „Ale bude výpravný a o nápadité taneční choreografie diváci také nepřijdou. Pomohla nám s nimi Hana Achilles. Scéna Michala Syrového je taky úžasná. Na jevišti budeme mít i živou kapelu, což je velmi příjemná tradice zlínských inscenací,“ doplnil Lančarič.

Dále hrají Radoslav Šopík, Helena Čermáková, Marek Příkazký, Eva Daňková, Rostislav Marek, Radovan Král, Kateřina Liďáková a další.

https://www.divadlozlin.cz/

Autor článku: Veronika Jurčová