07.02.2019
Jan Král

Na Průmysl 4.0 se musí připravit školy i firmy

Několik schůzek na téma čtvrté průmyslové revoluce má za sebou náměstek primátora Jiří Němeček.

Naposledy se sešel s ředitelem libereckého závodu společnosti Fehrer, která v jižní průmyslové zóně vyrábí interiérové díly pro automobilky.

Průmyslové podniky se i přes nízkou nezaměstnanost potýkají s nedostatkem odborných pracovníků a některé střední a vysoké školy zase s klesajícím zájmem studentů o technické obory. Tento trend by právě s úplným nástupem čtvrté průmyslové revoluce, označované jako Průmysl 4.0, mohl současný problém ještě více prohloubit. Očekává se, že v následujících 15 letech dojde k prudkému rozvoji digitalizace a automatizace výroby a nástupu chytrých technologií ve výrobě. Stroje budou ve stále větší míře nahrazovat lidskou práci, která se přesune do jiných oblastí.

Město Liberec, jehož úloha spočívá také ve vytváření vhodných podmínek pro zaměstnavatele, se chce na blížící se změny připravit. Podle Jiřího Němečka je potřeba zaměřit se hlavně na základní a střední školství. „Kámen úrazu je především v nezájmu o studium technických a řemeslných oborů. Chybí jim prestiž. Dětem chybí manuální zručnost a motivace. Výsledkem je, že firmy marně shánějí kvalifikované pracovníky s technickým vzděláním. Změny ve školství jsou nezbytné,“ řekl náměstek primátora pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu Jiří Němeček.

Ředitele závodu Dušana Čápa proto informoval o připravované osvětové konferenci, na které by neměli chybět hlavně zástupci firem, základních a středních škol, města a Libereckého kraje. „Především lidem z oblasti školství a průmyslu chceme dát srozumitelně najevo, co nás v následujících letech čeká. Chceme, aby pochopili, že je to pro ně šance zapojit se a připravovat se na blížící se změny společně,“ konstatoval Jiří Němeček. „Už jsme oslovili ekonoma i odborníka na kybernetiku a umělou inteligenci,“ doplnil.

Koncem ledna se náměstek sešel také se zástupci Technické univerzity v Liberci a společně se dohodli na vzájemné spolupráci k tématu Průmyslu 4.0. Liberec chce dále spolupracovat i ze sousedním Jabloncem nad Nisou a partnerskou Žitavou.

Nastavení cookies