‚Můžeme dělat cokoli a v hale je chladno.‘ Hokejistky Spojených arabských emirátů navštívily NHL

Už dávno neplatí, že je hokej sportem pěti či osmi zemí. Mezi diváky na utkání NHL mezi newyorskými Rangers s Bostonem nechyběl ani kompletní národní tým Spojených arabských emirátů. A aby toho nečekaného nebylo dost, v červených reprezentačních dresech na tribuny usedla dokonce ženská reprezentace na první pohled nehokejové země.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženská reprezentace Spojených arabských emirátů v Madison Square Garden

Ženská reprezentace Spojených arabských emirátů v Madison Square Garden | Foto: Tomáš Lörincz

„Hokej je čím dál populárnější a v Abú Zabí není nic nemožné. Žijeme sice v poušti, ale ženy v naší zemi mohou dělat cokoli – politiku, sport, prostě všechno. Rozdíly mezi muži a ženami u nás nejsou,“ popisovala Radiožurnálu téměř perfektní angličtinou kapitánka týmu Latifa Al Suwaidiová hokejovou situaci na Arabském poloostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženská reprezentace Spojených arabských emirátů sledovala hokej v Madison Square Garden

Ligu tam hrají sice zatím jen tři týmy a hráček je zhruba stovka, ale protože se hokej rozmáhá i mezi muži a emiráty nemají o peníze nouzi, vyrostlo v zemi už pět moderních arén.

Na růst hokeje v zemi dohlížejí odborníci ze zahraničí. Národní tým vede Sergej Bělov z Běloruska: „Jedenáct let jsem pracoval v hokejové akademii Dinama Minsk. Pak se objevila nabídka odjet do Abú Zabí, a tak teď pracuji s týmem žen a s juniorským týmem do dvaceti let. A jestli je to složité? Svoje specifika to má, ale je to zajímavé.“

Podle Sergeje Bělova mají hráči i hráčky, o kterých může trenér z titulu své funkce mluvit spíš, talentu dost. Popularita hokeje ve Spojených arabských emirátech roste a má to i praktický důvod – hráči si odpočinou od horka.

„V hale chladno,“ směje se Al Suwaidiová. „Zejména léta jsou u nás opravdu horká a u ledu je vždycky příjemně. A to je jeden z důvodů, proč hokej miluju.“

Ve Spojených státech se reprezentační výběr objevil už podruhé a podruhé nešlo o výlet. Na tréninkovém kempu sbíraly arabské hráčky další zkušenosti. Třeba právě kapitánka SAE začínala s hokejem až poměrně pozdě.

„Začala jsem až v patnácti letech, tehdy to bylo v Koreji, v Pchjongčchangu, kde jsem byla na výměnném programu. Byla to výborná zkušenost, a když pak vznikl nový tým v Abú Zabí a hledali hráčky, byla jsem první, kdo se přihlásil. A teď je to moje vášeň,“ říká kapitánka reprezentačního výběru Spojených arabských emirátů Latifa Al Suwaidiová.

Tomáš Lörincz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme