Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drama na Šumavě: Horská služba zachraňovala zraněného chlapce (10) i běžkařku v nesnázích

Záchranná akce horské služby
Záchranná akce horské služby  (Autor: Horská služba Šumava - ilustrace)
Autor: shp - 
7. února 2019
15:45

Horská služba se na Šumavě rozhodně nenudila. Ve středu vyjížděla ke ztracené běžkařce bez výbavy. Ve čtvrtek se musela postarat o vážně zraněného desetiletého lyžaře. Když k němu dorazili, plakal bolestí.

Běžkařka vyjela z hotelu v Srní kolem desáté dopoledne. „Před půl čtvrtou odpoledne nám volali z hotelu, že paní se dovolala na recepci a někde zbloudila. Když jsme se s ní spojili, vůbec nám nedokázala říct, kde by mohla být, jen vysvětlila, že vyjela po strojem upravené běžecké stezce a na jejím konci pokračovala dál volným terénem,“ okomentoval začátek pátrání Aleš Janda z Horské služby Šumava.

Běžkařka nevěděla, kde je

Pátrání bylo zpočátku neúspěšné. „Další možností bylo požádat o pomoc Policii ČR, aby vyslala vrtulník s termovizí. Ještě než jsme dohodli nasazení letecké techniky, kolega z Kvildy paní našel u Zelenohorských chalup, tedy v místech, kde se podle nás rozhodně pohybovat neměla,“ pokračoval Janda. Dodal, že vyčerpanou běžkařku z Německa poté záchranáři dopravili zpět do Srní.

Ve čtvrtek zase dostali záchranáři zprávu, že na churáňovské sjezdovce leží zraněný chlapec. „Když jsme s kolegou dorazili, viděli jsme, že desetiletý lyžař pláče bolestí. Zjistili jsme, že si s největší pravděpodobností zlomil při pádu nohu v oblasti bérce. Uklidnili jsme ho, nohu zafixovali vakuovou dlahou a uložili ho do vakuové matrace,“ prohlásil Miroslav Cinádr z Horské služby Šumava.

Do nemocnice dopravil chlapce vrtulník

Záchranáři poté zraněného chlapce převezli na stanici. „Tam jsme poté hocha ještě ošetřili a po příjezdu předali posádce vozu Rychlé zdravotnické pomoci. Ti po konzultaci s lékařem podali chlapci tišící prostředky a pak jej sanitka převezla k hotelu Churáňov,“ uzavřel Cinádr. Zraněného hocha podle něj následně dopravil vrtulník do nemocnice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání