Hrůzný obraz se naskytl policistům, když ve středu v noci dorazili k domu pro seniory, který stojí na okraji obce. V pokoji v 1. patře našli mrtvého Karla V. (†76), bývalého místostarostu, a manželka Ivana V. (†71) ležela venku na chodníku pod balkonem. Ani jednomu už nebylo pomoci.

Pachatel, údajně jejich vnuk Jan L. (29), z místa činu uprchl. Podle informací Blesku z místa zmizel ke svému známému. Měl mu sdělit, co udělal. Jeho kamarád se prý sebral, a když u domu pro seniory zjistil, že Jan L. mluví pravdu, odvezl ho na psychiatrii do nemocnice v Plzni. A tam ho údajně měli zadržet policisté.

„Kliďte se odtud, táhněte pryč, nic říkat nebudeme,“ tak reagoval muž středních let, když se ho Blesk zeptal, jestli by mohl zavolat mladíka, který Jana L. měl do nemocnice odvézt.

Násilnou smrt manželského páru ještě v noci potvrdili policisté. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová. Co se ale přesně stalo, zůstává nejasné. O to víc se množí spekulace.

Sousedé z domu seniorů nechápou

„Byl to moc hodný kluk. Upravil jim tady v domově byt po zemřelé paní, vozil jim nákupy a ve vsi přestavoval barák. Když jsem si v noci brala léky, najednou koukám, venku policejní auta, na chodbě kravál a plno policistů. Předtím jsem ale nic neslyšela, dívala jsem se na televizi a ta mi jde hodně nahlas,“ vylíčila pro Blesk napjaté chvíle Hana Ptáčková (90).

Podobně reagovala také obyvatelka téhož domova Božena Bejvančická (85). „Večer jsem se dívala na televizi. A to víte, když ji mám nahlas puštěnou, neslyším, co se děje venku, nebo vedle. Jejich vnuka znám, moc hezký chlapec. Navštěvoval je tak jednou či dvakrát týdně. Všechno jim zařídil, staral se o ně. Nevím, co tam mohlo být, jestli peníze,“ doplnila sousedka.

Šokovaná obec truchlí

Brutální čin otřásl celou obcí. „Byl to hodný, slušný kluk, tady v domku všechno opravoval. S prarodiči byl odmalička,“ řekla Andrea K. (39). „Oba mrtvé jsem znal od dětství, byli to přátelé mých rodičů, bezproblémová rodina. Vnuka prakticky vychovali, jeho matka zemřela,“ řekl starosta Miroslav Kroc.

Nedokáže si vysvětlit, co mladého muže k hrůznému činu vedlo. „Toho kluka znám odmalička, před čtrnácti dny jsem se s ním viděl, když přišel zaplatit poplatek za popelnici. Usmíval se, vypadal spokojeně. Je to hrozná tragédie, měl zřejmě nějaké psychické problémy,“ uvedl Kroc.

Senioři se prý už těšili, až se v létě přestěhují zpět do domku, který vnuk opravoval a jehož větší část na něj přepsali. „Měli radost, jak je šikovný a hezky to opravuje. Dělal tam pro ně místnost s kuchyní, teď tohle,“ povzdechl si starosta.

Zabezpečený vstup

Dům pro seniory v Břasích patří obci. Není zde nepřetržitá pečovatelská služba. Sociální pracovnice a pečovatelky sem jen dojíždějí. Před dvěma lety obec budovu kvůli bezpečnosti seniorů lépe zabezpečila. Dům se teď zavírá v 19. hodin, a dovnitř se tak dostanou jen lidé, kteří mají kód. Jde většinou o rodinné příslušníky, kteří ho dostali na vyžádání.

Fotogalerie
26 fotografií