Novináři řeknou, že „Benda je zločinec“. Sněmovní rekordman vysvětloval v rozhlase své napojení na exekutory

07.02.2019 18:51

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl dlouholetý poslanec ODS Marek Benda, který teď řeší jeden problém. Podle informací serveru Česká pozice vlastní Bendův asistent firmu, která hájí zájmy Exekutorské komory. Je to v pořádku? Nejen na tuto otázku Benda odpovídal moderátorce Marii Bastlové.

Novináři řeknou, že „Benda je zločinec“. Sněmovní rekordman vysvětloval v rozhlase své napojení na exekutory
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Marek Benda v JB Talk na XTV

Hned v úvodu Benda odpovídal na otázku, jak se dívá na případnou kandidaturu profesora Právnické fakulty UK na Ústavního soudce ČR. Benda by Gerlocha neviděl na Ústavním soudu ČR rád, protože se v roce 1973 rozhodl vstoupit do normalizační komunistické strany, kde mimo jiné musel kývnout na sovětskou okupaci naší země.

„Při vší úctě k panu profesoru Gerlochovi, pokud někdo byl 20 let v komunistické straně, pokud někdo vstupoval v roce 1973, tak podle mého na Ústavní soud nepatří. Myslím si, že si můžeme vybírat z jiných kandidátů. Tady nejde o zpochybňování profesionálních kvalit profesora Gerlocha,“ zdůraznil Benda. Jedním dechem však dodal, že jde o Gerlochovu minulost.

Pár slov věnoval i ústavní žalobě, kterou chystá senátorský klub Senátor 21. Vzhledem k rozložení politických sil v Poslanecké sněmovně Benda nevěří, že má žaloba šanci na úspěch. Současně se domnívá, že Miloš Zeman v minulosti spáchal i horší věci, než je vedení rozhovorů se soudci. Jaké třeba? „Příliš vřelé vztahy k Číně, příliš vřelé vztahy k Rusku, kritika ukrajinských představitelů,“ vyjmenovával Benda. Ale pokud jde o údajné ovlivňování soudců, Benda podotkl, že i on sám v minulosti kritizoval mnohá soudní rozhodnutí.

Stranou jeho pozornosti nezůstali ani poslanci SPD Miroslav Rozner a Lubomír Volný. Pokud jde o Roznera, tenv minulosti označil válečný tábor v letech u Písku, v němž umírali lidé, za „neexistující pseudokoncentrák“. Přestože Benda nepochybuje o tom, že toto slovní spojení je za hranou, byl by velmi opatrný při kriminalizaci politických projevů.  

Má totiž v živé paměti ještě vydání Miroslava Sládka k trestnímu stíhání a poprask, který byl právě kvůli Sládkovi kolem volby Václava Havla prezidentem. Sládek dodnes tvrdí, že byl odstraněn ze Sněmovny, aby mohl být Havel zvolen prezidentem. Benda to označil za spekulace, pro které však není vhodné vytvářet živnou půdu vydáváním dalších poslanců za jejich politické projevy.

Pokud jde o Lubomíra Volného, který svého poslaneckého kolegu Jana Birkeho (ČSSD) vyzval „pojď ven“, podle Bendy řekl něco, co říkat neměl, a urazil tím Sněmovnu jako celek, nejen Jana Birkeho.

Pár slov Benda věnoval i návrhu Václava Klause mladšího (ODS) trestat provozovatele sociálních sítí za mazání „nevhodných příspěvků“. „Já jsem ten návrh spolupodepsal, nemyslím si, že je svatý, ale myslím, že otevírá jednu podstatnou diskusi. Tady jsme u jádra této diskuse, jestli mají i hloupé názory a opačné názory nárok na vyslovení. Ta diskuse o tom, že je Facebook soukromou firmou, je podle mě absurdní.“

Když se pořad chýlil ke konci, došlo i na asistenta, který lobbuje za Exekutorskou komoru ČR. Tento muž prý dostává tisíc korun měsíčně a prý není Bendovým hlavním asistentem. „Já tady žádný problém nevidím, pan kolega měl nějakou smlouvu s Exekutorskou komorou ČR dávno předtím, než se stal mým asistentem,“ uvedl Benda. „Je to souboj exekutorů se mnou, kterým opakovaně říkám, že nebudu plnit vůli Exekutorské komory a nebudu pro teritorialitu,“ doplnil poslanec s tím, že novináři jen naskočili na větu, že „Benda je zločinec“. Benda za touto kauzou vidí právě snahy exekutorů oslabit ho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…