Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policista drsně zastavil opilého motorkáře: Od pivovaru dostal pivo na rok, veřejnost se bouří

Autor: dce, ČTK - 
7. února 2019
20:25

Chvíli to vypadalo, že Šimona Vaice - policistu, který v Praze zastavil motorkáře, jenž se řítil rychlostí 140 km/h, a navíc pod vlivem alkoholu, ještě potrestají. Motorkáři totiž zahradil cestu služebním autem a zásah byl mnohými považován za přehnaný. Soud Vaice ale osvobodil. A jeho čin nyní ocenil i známý pivovar Bernard, který mu poděkoval způsobem sobě vlastním - pivem na rok zdarma. Ne všichni ale gesto ocenili...

Podporovali ho policisté i motorkáři a teď se připojil i známý pivovar z Humpolce. Pražský policista Šimon Vaic loni 16. června zastavil opilého motorkáře ujíždějícího rychlostí asi 145 km/h tak, že mu z protisměru, odkud ho řidič nemohl vidět, vjel do cesty služebním autem. Celá věc skončila před soudem - podle žalobce zastavením vozu nevytvořil zátaras, nýbrž náhlou překážku, na kterou řidič motocyklu neměl šanci zareagovat, i když začal brzdit.

Do auta narazil motorkář v rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. Policisté motocyklistu podezírali z toho, že má zákaz řízení, který skutečně měl. Vaice obžaloba vinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Městský a později i odvolací obvodní soud ale policistu osvobodili. "Co ten pan policista měl dělat? Čekat, až se pan poškozený unaví, dojde mu benzín? To je pro odvolací soud naprosto nepředstavitelné," prohlásil předseda odvolacího senátu Luboš Vlasák.

Necelý měsíc po pravomocném rozsudku celý čin ocenil pivovar Bernard v rámci akce Fair Play a Vaicovi daroval pivo na rok zdarma. "To vám takhle jede podnapilý motorkář 145 po městě… a když ho policejní auta za ním nemůžou včas předhonit, napadne jiného policistu, že by ho mohlo zastavit auto před ním. Za odvahu, s jakou zastavil nebezpečného řidiče vlastním vozem, věnujeme Šimonu Vaicovi zásobu piva na rok. Jenom opatrně, Šimone, vždycky až po službě a radši se rozdělit," napsali na facebooku.

V komentářích se dočkali velké vlny podpory, našli se ale i tací, kteří jejich krok neocenili a nebyli u toho zrovna taktní. Takové komentáře ale rychle mizely. "Rozhodně vymáhat zákon za každou cenu. Už se těším, až další podobný bl*eček dostane cenu, že třeba vystřílí zásobník do dítěte, co ukradlo žvýkačky. Protože co měl dělat? To měl nechat dítě páchat zločin? A další podobně dementní argumenty pro obhajobu pokusu o vraždy tohoto policisty," napsal například Ondřej.

Hádky neberou konce - většina lidí se staví na stranu policisty, ale spoustu dalších na to má jiný názor a policistův čin okličkou označují za pokus o vraždu. "Honičce nezabránil, ta se stala. Ukončil ji, to uznávám. Ovšem pokusem o zabití se přestupky obvykle neřeší. Kdyby kdokoli jiný vjel do protisměru, aby zastavil rychle jedoucí vozidlo, tak by se současným výkladem práva seděl za pokus o vraždu," argumentuje Tomáš.

"No jasně pi*omci, tleskejte jim a tleskejte jim, až vás budou řezat a střílet jako Francouze. Ten fízl vjel do protisměru a mohl toho napáchat víc. To byste pak mluvili jinak. Jaká škoda, že tam nejelo ještě auto," píše Ondra.

Video  Záběry z bezpečnostních kamer v Těšnovském tunelu z 16. července 2017.  - Policie České republiky, Jiří Marek
Video se připravuje ...

Klarcoolka ( 25. září 2019 22:58 )

Celej tenhle článek je slátanina od někoho dalšího, kdo o celý tý kauze neví ani zbla. Takže jen okrajově:
Nebylo to 16. června, ale 16. července
Pod vlivem alkoholu motorkář (natož drog) rozhodně nebyl
Napadlo vás někdy někoho, že spolusedící policista byl nastrčen jako živý štít?

Víc vám k tomu psát nehodlám, protože stejně jako další články papouškovitě opakujete fakta, který byly k týhle kauze přibarvený. Gratuluju.

sacred10 ( 8. února 2019 08:00 )

Ten policista to udělal tenkrát skvěle!Ti co jezdí na motorkách jsou většinou idioti!Jsou to bezmozci a takových policistů je potřeba mnohem víc

PPP150W ( 8. února 2019 07:22 )

Pokud on a nebo někdo z jeho rodiny bude mít zákaz řízení a bude jízdou v podnapilosti ohrožovat ostatní. Takhle jste to zajisté myslel, že, vědátore?

diskutujici ( 8. února 2019 06:58 )

Chybicka, vidi...

diskutujici ( 8. února 2019 06:53 )

Jen at viti ti grazli, co je muze cekat. Policajt za 1!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání