Proč si muži neberou nezávislé ženy?

8.2.2019 00:00   |   Sex a vztahy
Ženy jsou dnes ekonomicky nezávislé na mužích. Mnohé z nich volí i absolutní nezávislost na partnerovi a často mají raději vztah se ženatým mužem.

nezávislé ženy

Pokud to takovému partnerovi vyhovuje, vše běží, jak si žena naplánovala. Ale běda, když se ženáč rozhodne pro rozvod. Má žena ve vztahu pokračovat a začít s mužem „normálně“ žít, ale ztratit tak svou úplnou nezávislost?

Na tuto otázku dává život v drtivé většině případů jasnou odpověď: Jsou to muži, kteří se v tuto chvíli s partnerkou rozcházejí!

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Přítel žije all inclusive v Mamahotelu
Proč vám z deprese pomohou tvarůžky?
Jak ženám vrátit sexuální apetit? Ošidit je!

Bylo to velké překvapení

Petra byla třicetiletá nezávislá žena, která byla po všech stránkách zvyklá starat se o sebe. Před časem se rozvedla a začala žít se svým synem sama. Měla dobrou práci, koníčky, zajímala se o kulturu a kolem sebe měla řadu kamarádů a známých.

Asi rok po rozvodu se seznámila s Karlem, který byl sice ženatý, ale jinak se k ní velmi hodil. Postupně si vybudovali hezký vztah, který vyplňovali jen v čase, který si vzájemně dávali. Jinak nic jeden od druhého nechtěli.

Jí vyhovovalo, že na rozdíl od exmanžela, který se nedokázal smířit s její vnitřní potřebou větší svobody a chuti být na něm co nejméně závislá, Karel vlastně nic nežádal. Jenomže přišla chvíle, kdy jeho manželství nabralo směr k rozvodu.

A Petře se do mysli začala se vkrádat myšlenka, co bude dál, až bude Karel volný. Byla z toho vlastně docela zmatená a překvapená a začínala si promítat společný život s ním. Jenomže k tomu se Karel nechystal vůbec! Naopak, s rozvodem ukončil i vztah s Petrou.

Muži nemají rádi nezávislost žen

„Podstatou partnerského vztahu je i jistá dávka závislosti jednoho na druhém. Nejedná se jen o závislost ekonomickou či citovou, ale i umožňuje rozdělení úkolů, týkajících se praktických úkolů, které společné soužití přináší,“ říká o partnerství psycholožka Mgr. Irena Černá.

„U mužů se více projevuje potřeba se o ženu ekonomicky a prakticky postarat. Ženy zase více do vztahů vnášejí emoční podporu a vytvářejí závislost muže na rodině. V případě, kdy se chce žena chovat k muži nezávisle na jeho ekonomické a praktické podpoře a žít jen z podstaty vztahu, vzniká paradox,“ upozorňuje Černá.

Rozejdou se, ani neví proč

Vztah bude fungovat jen tehdy, pokud je muž vázán někde jinde? „Ano. Jinými slovy muž si naplňuje potřebu vzájemné závislosti někde jinde. Na zmíněný paradox muž pak reaguje tím, že chce pokračovat ve vztahu tak, jak byl. Často se stane, že dojde k rozchodu dvojice, aniž by tomu partneři vlastně úplně rozuměli,“ dodává psycholožka.

Chtít žít ve vztahu a zároveň vytvářet vše pro vlastní nezávislost je tedy kontraproduktivní.

I když potřeba svobody a nezávislosti je v nás zakódována je dobré si uvědomit, že ne vždy si to myslí i naše nevědomí.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Proč si muži neberou nezávislé ženy?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci