Hlavní obsah

Násilník nutil pumpařku k sexu, bránila se hodinu

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Byla hodina po půlnoci a do prodejny benzinové čerpací stanice s nonstop provozem na okraji Klatov vešel podnapilý David Kovács (44). Několikanásobný recidivista, který si nedávno odseděl 10 let za pokus o vraždu, si koupil víno a poté svoji pozornost zaměřil na ženu za pultem. Začal ji obtěžovat a chtěl po ní sex. Vyděšená prodavačka mu odolávala skoro hodinu, než na pumpu přijel první motorista a zavolal pomoc.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Kovács ve čtvrtek u soudu.

Článek

Za omezování osobní svobody dostal Kovács ve čtvrtek u klatovského soudu podmíněný trest osm měsíců vězení. Dále podle rozsudku nesmí během 30měsíční zkušební doby pít alkohol nebo užívat jiné návykové látky. Verdikt je pravomocný.

„Poškozenou natlačil na prodejní pult, kde ji držel za hýždě, tahal za vlasy a snažil se ji líbat. Přitom po ní požadoval sex,“ popsal soudce Jan Kasal, co se na pumpě odehrálo loni v květnu. Upozornil na to, že se žena bála radikálněji bránit, aby tím ještě nevystupňovala útočníkovu agresivitu.

„Stalo se to uprostřed noci, kdy byla v prodejně sama. Za těchto okolností si nemohla být jista, co obžalovaný udělá. Právě proto, aby nezvýšila nebezpečí, chovala se částečně submisivně,“ dodal Kasal.

Bála jsem se s ním vyloženě prát, abych ho tím ještě více nevyprovokovala
poškozená žena

Poškozená měla velký strach. „Nejprve si koupil víno a cigarety. Pak se na mne upřeně zadíval a zeptal se na jméno. Nechtěla jsem zbytečný konflikt, tak jsem mu ho řekla. Podal mi ruku a políbil na seznámení. Tím jsem doufala, že to skončí,“ citoval soudce z výpovědi 45leté ženy, která k soudu nedorazila.

Podle ní byl muž stále drzejší a jeho chování přesahovalo únosnou mez flirtu. „Chytl mě za vlasy a táhl hlavu dolů. Řekl, že mu to stejně udělám. Chtěl, abych s ním šla někam, kde nejsou bezpečnostní kamery, že bude do pěti minut hotový,“ popisovala žena dramatické okamžiky.

Nejprve se prý snažila muži jeho úmysl rozmluvit po dobrém. Přesvědčovala ho, že je vdaná a má rodinu. Přitom předstírala, že je v dobré náladě, aby nepoznal, že se ho bojí. Když to nezabralo, tak se muže snažila odstrčit. „Nešlo to, držel mě silně. Bála jsem se s ním vyloženě prát, abych ho tím ještě více nevyprovokovala,“ dodala poškozená.

Nechtěl jsem jí ublížit ani ji k ničemu nutit. Víceméně jsme spolu žertovali
David Kovács

Naštěstí se v prodejně objevili tři mladíci, kteří přivolali policisty. Ti Kovácse zpacifikovali a odvezli. V dechu mu tehdy naměřili více než půldruhého promile alkoholu.

Sám Kovács u soudu řekl, že to bral spíš jako legraci, kterou prodavačka zřejmě vnímala jinak. „Nechtěl jsem jí ublížit ani ji k ničemu nutit. Víceméně jsme spolu žertovali. Měl jsem něco vypito a nerozeznal situaci, kdy už to bere vážně. Žádný agresivní nátlak jsem na ni nevyvíjel,“ prohlásil Kovács.

Znalec: Alkohol ho utlumil

Měl prý ale spíš pocit, že žena měla strach, aby se to nedozvěděl manžel.

„Říkala, že jsou tady všude kamery a že se se mnou do takových věcí nemůže pouštět, že je vdaná,“ podotkl obžalovaný muž. Svoje chování označil za chybu, která se už nebude opakovat.

„Celé mě to mrzí, vícekrát se to nestane. Nyní se snažím žít jiný život, čerstvě jsem se oženil a pracuju v Německu,“ uzavřel Kovács.

A právě alkohol sehrál podle psychologa a soudního znalce Karla Bröckla možná klíčovou roli v tom, že muž čerpadlářce nijak vážně neublížil. „Zřejmě jeho hladina byla tak vysoká, že na toho člověka působil útlumově. Mohlo to mít vliv na sníženou motoriku, oslabení agresivních pudů či na celkové otupení,“ uvedl Bröckl.

Upozornil, že alkohol zpravidla agresivitu zvyšuje. „Pokud ale dosáhne určité hranice, má opačný efekt. Hraniční množství je u každého jedince jiné,“ pokračoval znalec. Připustil, že pokud by byl podezřelý střízlivý, s ohledem na jeho agresivní chování v minulosti hrozilo ženě nebezpečí závažnější újmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám