Před třemi roky hodonínský rodák podepsal smlouvu s Chicagem Blackhawks. Jenže sen se v minulé sezoně bortil. Kempný haproval mezi sestavou a tribunou. Stal se nechtěným. Vtom přišlo vysvobození v podobě výměny do Washingtonu Capitals. „V Chicagu jsem neměl žádnou budoucnost. Díky bohu za trejd, který mi zachránil kariéru v NHL,“ oddechl si Kempný.

V týmu z hlavního města Spojených států amerických se osmadvacetiletý bek dočkal důvěry. Na oplátku se prezentoval dobrými výkony, které dopomohly Washingtonu k zisku Stanley Cupu.

Volejbal Brno, ilustrační foto
Volejbal Brno poslal hvězdy do nižší soutěže. Podáme stížnost, hlásí Benátky

ELITNÍ OBRANNÝ PÁR

V aktuálním ročníku Kempný patří mezi ústřední postavy Capitals. „Většinou hraje v elitním obranném páru po boku Johna Carlsona, což je ofenzivní bek, který sbírá hodně bodů. Jindy nastupuje vedle Matta Niskanena. To, že Michal naskakuje vedle takových hráčů, značí velkou důvěru,“ nabídl pohled televizní expert na NHL Štěpán Sokol.

Kempný si vybudoval pevné místo v sestavě Washingtonu. „Jde o skvělého hráče, který má velký vliv na naše mužstvo. Dobře brání a bruslí, což je přesně typ beka, jehož chcete mít v mančaftu. Chvíli nám trvalo, než jsme si sedli, ale zhruba po desíti společných zápasech se mi vedle něj hraje opravdu výborně,“ glosoval Carlson společnou souhru.

Brněnská laťka 2019.
Brněnskou laťku ovládla halová mistryně Evropy Palšytéová. Útočila na dva metry

I díky němu má Kempný momentálně třiadvacet kladných bodů v hodnocení účasti na ledě, což je jedenácté nejlepší číslo v lize. V zápasech je šestý nejvytíženější hráč Washingtonu. „Vstřelil jsem sice pět gólů, ale tohle neřeším. Vždy jde především o tým. Snažím se hrát jednoduše a plnit pokyny. Máme ofenzivní mužstvo, které dává hodně branek, a občas tam něco spadne i mně,“ líčil Kempný, který doposud v NHL nastřádal deset tref ve 153 duelech.

CESTA ZA OBHAJOBOU

Capitals jsou nyní v útlumu. Z posledních desíti utkání zvítězili jen ve dvou případech. V tabulce okupují šestou pozici. „Je na ně velký tlak, protože obhajují Stanleyův pohár. Každý se proti nim chce vytáhnout. Washington měl vždy dobré základní části, jenže pak často vypadl v prvním nebo druhém kole play-off. Nyní se sice plácá ve středu východní konference. Na konci sezony však bude zase nahoře. Opět se s ním musí počítat jako s hlavním kandidátem na triumf,“ poznamenal Sokol.

Hokejista Martin Nečas v dresu týmu AHL Charlotte Checkers.
Nečas válí na farmě, čeká na povolání do NHL. Do konce sezony přijde, věří agent