7 základních výživných látek, pro zdraví vašich vlasů

Pokud jde o růst silných, lesklých, dlouhých vlasů, hraje v tom klíčovou roli řada faktorů. Od genetiky, přes životní styl, věk až po životní prostřední. Něco ovlivnit nedokážeme, ale z větší části máme spokojenost s našimi vlasy ve svých rukou. Velkou roli při jejich péči hraje totiž strava.

Vlasy, nehty, pokožka jsou často odrazem našeho životního stylu – stres, nedostatek spánku, ponocování, kouření, alkohol, nedostatek pohybu, špatná strava jsou příliš častým důvodem k nespokojenosti. Aby vlasy, nehty a kůže vypadaly krásně, je důležité dopřát jim živiny. V prvé řadě je důležité zaměřit se na nutričně bohatou stravu. Přinášíme vám seznam výživných látek, které přispějí ke kráse vašich vlasů.

Bílkoviny

Vlasy se skládají z proteinů, takže je zřejmé, že bílkoviny hrají zásadní roli na tom, zda jsou vlasy silné a zdravé. Příliš málo bílkovin ve stravě vede k suchosti, křehkosti a dokonce vypadávání vlasů. Doporučený denní příjem bílkovin se může lišit podle pohlaví, věku, způsobu stravování (diety), sportovec/nesportovec. Nicméně množství je cca 50 až 70 gramů bílkovin za den.

Vitamíny skupiny B

B obsahují velkou rodinu vitamínů, z nichž jsou mnohé zodpovědné za udržení silných vlasů, stimulují folikuly a růst zdravých vlasů. B vitamíny hrají také roli při snižování vypadávání vlasů a pomáhají je udržet lesklé.

Železo

Vypadávání vlasů může být známkou toho, že máte málo tohoto minerálu. Nízké hladiny železa v krvi narušují přísun živin do vlasových folikul, což pak narušuje růstový cyklus vlasů. Vlasové folikuly a kořínky jsou závislé na tomto minerálu. Jeho nedostatek se tedy podepíše na kvalitě vaší hřívy.

Vitamín C

Vitamín C pomáhá s absorpcí potravin bohatých na železo, ale je to také důležitý antioxidant. Vitamín C hraje rovněž důležitou úlohu při výrobě kolagenového proteinu, který posiluje krevní cévy.

Vitamín E

Potraviny bohaté na vitamín E pomáhají s ochranou vlasů před chladem, sluncem a suchým počasím. Poskytuje vlasům výživu a ochranu. Vyplatí se tedy konzumovat mandle a jiné ořechy, klíčky, slunečnicová semínka a zelenou listovou zeleninu.

Vitamín A

Vitamín A podporuje produkci kožního mazu na hlavě, čímž se hydratují vlasové kořínky a vlasy jsou chráněny před suchostí. Suché vlasy jsou mnohem víc náchylné v lámání, třepení, vypadávání. Tento vitamín najdete ve vaječných žloutcích, játrech a mléčných výrobcích.

Zinek

Nedostatek zinku může rovněž vést k vypadávání vlasů. Bez zinku a dalších minerálů jsou vlasy oslabené, což způsobuje jejich poškození a pomalý růst. Najdete jej například v hovězím a jehněčím mase, ústřicích, vaječných žloutcích, dýňových semenech.

Obrázky:pixabay.com