Hlavní obsah

Vzal si 400 zlotých. Polský řidič natočil údajné podplacení českých policistů na D1

Právo, hon

Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřuje údajně nekalé jednání české dálniční policie na dálnici D1 mezi Ostravou a polskými hranicemi. Český policista podle nahrávky, kterou jako první zveřejnil polský server Tvn24.pl, chtěl nejprve pokutovat polského řidiče kvůli překročení rychlosti, pak si od něj údajně vzal 400 zlotých (asi 2500 korun), aniž by mu vystavil potvrzení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Údajné jednání českých policistů je zaznamenáno na nahrávce, kterou polským médiím řidič poskytl. Čeští policisté ale na nahrávce nejsou přímo zachyceni, je ale zaznamenán celý rozhovor.

„Případem se zabýváme, je to ve fázi prověřování. Podnět vzešel od moravskoslezské policie,“ informovala bez dalších podrobností mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Přestože na nahrávce je zachyceno i policejní auto, nelze vyloučit, že jde o videomontáž anebo o falešné policisty.

Nahrávka zachycuje rozhovor mezi posádkou auta a policistou, který řidiči oznamuje, že překročil rychlost a že mu hrozí vysoká pokuta a rok zákazu řízení. Poté připouští, že by se mohl přestupek řešit i jinak. Policista nejprve požaduje pět tisíc korun, nakonec se ale spokojí s částkou 400 zlotých, což je asi polovina.

Nahrávka pak zachycuje i rozhovor osádky polského auta, která se o českých policistech vyjadřuje velmi nelichotivým a vulgárním způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám