V sobotu se startem v 13 hodin pokračuje v Malči u Chotěboře Kubáteckým během (do 614 m n. m.) čtyřdílný Železnohorský pohár v běhu do vrchu. Startující budou muset tentokrát dát necelé čtyři kilometry ve sněhu se součtem stoupání 250 metrů. Vloni vyhrál Kubátecký běh David Kulhánek za 19:11 a Olga Krčálová dala 22:03.

Úvodní klání soutěže se uskutečnilo v prosinci u Třemošnice a nejlepšími byli David Kulhánek z Železnohorák týmu a Olga Krčálová z Polné.

V lednu pohár pokračoval během z Libice nad Doubravou na druhý nejvyšší vrchol Železných hor – Spálava (663 m n. m. ) – 5,1 kilometru se součtem stoupání 250 metrů. A stejně jako v prosinci vybojoval absolutní prvenství Kulhánek, tentokrát v hlubokém sněhu za 27:42.

Druhý proběhl cílem Michal Pradáč z Hřebec týmu za 27:46 (oba na foto) a třetí byl nejlepší čtyřicátník Luboš Němec z Železnohorák týmu – 28:17. Doslova běžecky se rozzávodil hradecký orienťák Jan Fátor, který je čerstvým čtyřicátníkem a jak ho sleduji má bilanci co start to bedna v kategorii – tentokrát druhý čtyřicátník za 28:35.

V cestě za železnohorským Grand Slamem pokračuje i nejlepší veteránka soutěže Olga Krčálová, celkově dvanáctá mezi více jak stovkou startujících za 29:47. Před rokem do soutěže vstoupila právě vítězstvím na Spálavě a od té doby má soutěž absolutní ženskou vítězku jedině v ní. „Bylo to náročné. Na trati bylo tak půl metru sněhu, na vrcholu sedmdesát. Ale závod se mi líbil a sedlo mi to.“

Druhá byla další zkušená vytrvalkyně Janička Klinecká z Hlinska – 32:07 a třetí nejlepší mladá Kristína Běloušková z Proseče za 33:29. U žen je i stejné průběžné pohárové pořadí. V mužích vede Kulhánek před Patrikem Novákem z Bobr Bike Libice (na Spálavě sedmý), Petrem Novotným z Agro Kolín (5) a Lubošem Němcem.

Závěrečným kláním Železnohorského poháru je běh na nejvyšší vrchol – Vestec (668 m) , který se uskuteční v sobotu 23. února v Bezděkově u Chotěboře.