Greg Van Avermaet připisuje další výhru pro CCC

nabor

Nejdelší etapu závodu Volta a la Comunitat Valenciana opanoval Greg Van Avermaet (CCC). Ve složitém dojezdu přespurtoval včerejšího vítěze Mattea Trentina (Mitchelton-Scott) a Luise Leóna Sáncheze (Astana). Roman Kreuziger (Dimension Data) dojel v hlavním poli na 19. místě. Jeho týmový kolega a lídr závodu Edvald Boasson Hagen byl 14. a udržel žlutý dres. 

Krátce po startu se do úniku vydala desítka závodníků – Julien Duval (AG2R), Awet Andemeskel (Israel Cycling Academy), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Cyril Barthe, Fernando Barcelo Aragon (oba Euskadi Basque Country), Vladislav Kulikov (Gazprom-Rusvelo), Raúl Alarcon (W52-FC Porto), Mauricio Moreira (Caja Rural-Seguros RGA), Diego Lopez (Equipo Euskadi) a Diego Rubio (Burgos-BH). Největší odstup byl šest minut. V pelotonu se v udávání tempa střídali borci Astany a Dimension Data a únik drželi pod kontrolou.

Jak se přibližoval cíl, tak se na čele pelotonu začaly objevovat i další týmy a boj o pozice do finální fáze etapy mohl začít. Tím se podstatně zmenšil i náskok úniku, kde se 20 kilometrů před cílem začalo nastupovat. Nakonec na čele zůstali Van Hecke, Barthe, Barcelo a Alarcon. Nicméně tato čtveřice nedokázala odolat náporu pelotonu a 7 kilometrů před cílem byli pohlceni.

Šest kilometrů před cílem přišel pokus Sergia Samitiera (Euskadi-Murias). Chvíli se držel před pelotonem, ale sestava CCC mu nedovolila vybudovat si vyšší náskok. Následoval mnohem nebezpečnější útok od Bena Hermanse (Israel Cycling Academy). Reakce byla okamžitá, když CCC i Movistar vyslali k Hermansovi své jezdce a peloton se po pár stovkách metrů znovu spojil.

Nakonec to v cíli byl souboj spurterů, klasikářů i vrchařů, tedy velmi pestrý dojezd. Nejlepší pozici vybudovali závodníci Mitcheltonu-Scott se včerejším vítězem Matteem Trentinem. Jenže před mistra Evropy se dokázali v klíčovou chvíli vmáčknout Luis León Sánchez a Greg Van Avermaet. Luis León Sánchez rozjel spurt a Greg Van Avermaet následně nedal nikomu šanci a dojel si pro jasnou výhru. Trentin už neměl sílu konkurovat a projel cílem na druhém místě. Třetí dospurtoval Luis Leon Sánchez.

Ve vedení se i po třetí etapě udržel Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Jediný Čech na startu Roman Kreuziger (Dimension Data) projel cílem jako devatenáctý v hlavní skupině.

3. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.

Cyclingnews (2017): Volta a la Comunitat Valenciana: Van Avermaet wins stage 3, http://www.cyclingnews.com/races/vuelta-a-la-comunitat-valenciana-2019/stage-3/results/ (8. 2. 2019)