Čtyřnotová opera Toma Johnsona: Třikrát poprvé

Nové komorní Divadlo „12“ čeká 14. února 2019 první premiérová opera. Čtyřnotová opera Toma Johnsona (1939) pro pět sólistů a klavír bude zároveň pilotním výsledkem spolupráce s Fakultou umění Ostravské univerzity v rámci vznikající Operní akademie Ostrava. Všechny role nastudovali totiž také posluchači zpěvu FU OU. Na premiéře a v prvních reprízách vystoupí sice výhradně sólisté opery NDM, ale poté proběhnou čtyři ryze studentská představení. V dalších uvedeních už se mohou střídat naši sólisté - pedagogové se svými nejlepšími studenty.
Čtyřnotová opera (foto Martin Popelář)

Operní akademie Ostrava je u nás unikátním projektem: studenti získají nejen potřebnou praxi, ale v Česku vůbec poprvé dostanou příležitost studovat operní díla s profesionály v profesionálním divadle. Když uspějí,  mohou se stát i plnohodnotnými alternujícími sólisty v rámci dalších repríz.

„Počítáme s dlouhodobou systematickou spoluprací s fakultou, která  pomůže s praktickou přípravou mladých pěvců pro profesionální dráhu, a zároveň umožní rozšířit nabídku nových premiér opery NDM zejména o komorní díla 20.století a díla klasicistního nebo barokního repertoáru. V každé sezóně plánujeme připravit  v rámci Operní akademie Ostrava jednu novou  inscenci. Pro tu příští je už naplánována Salieriho opera Škola žárlivých s premiérou v Divadle Antonína Dvořáka,“ řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil s tím, že kromě studentů zpěvu dostanou v příštích letech příležitost také studenti dalších hudebních oborů na fakultě. Studentům se tak může otevřít i možnost profesionálního angažmá v NDM či  další spolupráce s divadlem.  „Nejtalentovanější studenty Fakulty umění OU už přitom zapojujeme do menších rolí v naší opeře  a budeme to dělat i nadále.  Dobrým příkladem byla například první letošní operní premiéra – Osud Leoše Janáčka,“ uzavřel ředitel Nekvasil.

Jsem velice hrdý na to, že se Ostravská univerzita stala významným partnerem mnoha kulturních institucí i událostí, které posilují ostravskou kulturní komunitu a mění Ostravu v kulturní město. S NDM jsme navázali spolupráci již před několika lety a mimo jiného jsme úzce spolupracovali na shakespearovském projektu i projektu Janáček Ostrava 2018. Tato operní inscenace je dalším výrazným krokem v úzké spolupráci těchto dvou zásadních ostravských institucí,“ zdůraznil rektor univerzity Jan Lata.

Altistku v jedné ze studentských alternací bude zpívat pětadvacetiletá studentka 4. ročníku zpěvu na FU OU Dominika Škrabalová. Malou roli v Osudu Leoše Janáčka už měla i ona. Nyní si zazpívá roli hlavní. „Je to velký zážitek, zpívat vedle profíků, velká inspirace, ale také nervozita z toho, že oni už jsou hotoví zpěváci a já se pořád učím,“ řekla Dominika, která zároveň působí jako sbormistryně karvinského Permoníku a zatím jako sólová zpěvačka účinkovala pouze v ryze studentské inscenaci Mozartovy opery Kouzelná flétna.

Čtyřnotová opera (foto Martin Popelář)

„Právě takové zkušenosti dávají studentům příležitost prozkoumat svůj talent, najít jeho hranice a naučit se je překonávat. Stát na prknech profesionálního divadla po boku pěveckých špiček je pro studenty velmi motivující a inspirující. V této spolupráci ale také vidím přínos pro ostravskou uměleckou scénu, kterou doplní mladá krev s novým pohledem na věc, interpretací. Velmi se těším,“ uvádí děkan Fakulty umění Ostravské univerzity František Kowolowski.

Čtyřnotová opera je hodinové svěží humorné dílko amerického minimalisty Toma Johnsona (nar.1939) z roku 1972. Skutečně stojí pouze na čtyřech tónech (d,e,a,h) a pět sólistů doprovází pouze klavír. Inscenace je přímo určena pro menší prostor, přičemž ale má vytvořit dojem přípravy velké opery – tomu je přizpůsobena scéna v Divadle „12“. Moje pojetí vychází z autorova textu opery, které mi evokuje jakýsi náhled do mysli zpěváka. Čtyřnotoví aktéři na scéně odhalují své charaktery, osobní problémy a myšlenky. Nechci víc prozrazovat. Vše se diváci dozvědí, až přijdou,“ přiblížil režisér Juraj Čiernik. Divák vstoupí do světa opery, ale vidí pěvce jako obyčejné lidi s chybami. Sopranistka se na scéně objeví v mnoha (i značně bizarních) kostýmech a o pozornost se přetahuje především s altistkou, která nakonec použije doslova všechny zbraně, aby se jí zbavila…Každý z aktérů se neustále snaží „zazpívat to své téma“, které si před diváky připravuje.

Premiéra Čtyřnotové opery se odehraje 14. února 2019 v Divadle „12“, další představení jsou v sobotu 16.  a 25. února. Vstupné je za běžné ceny. Studentská představení jsou připravena pro uvedení 10 . a 23. března a poté také 5. a 16. dubna. Vstupenky na tato představení jsou v prodeji za sto korun. Začátky vždy v 19.00 hodin.

Režie Juraj Čiernik. Hudební příprava Paolo Gatto, klavírní doprovod Michal Bárta nebo Martin Pančocha. Kostýmy vytvořila Jitka Rusnák Stauder, scénu s prvky velkého operního domu David Bazika. Libreto autora do češtiny přebásnil Přemysl Charvát.

Profesionální obsazení: Soprán Eva Dřízgová-Jirušová, alt Anna Nitrová, tenor Václav Morys, baryton Lukáš Bařák, bas Martin Gurbaľ. Studentské obsazení (případně koncem sezóny také smíšené obsazení) vždy aktuálně na webu NDM. U studetských představení je možné střídání sólistů v průběhu představení – soprán tak mohou během večera zpívat i čtyři studentky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat