10 nejlepších čteček knih (2024) pro kvalitní počtení, Kindle, PocketBook nebo ty s Androidem

Už vás nebaví vláčet se s těžkými knihami a raději byste měli celou knihovnu v jedné malé čtečce? Ale nevíte jakou vybrat?

Podívali jsme se na nejoblíbenější čtečky známých výrobců, Amazon Kindle a PocketBook, a porovnali jsme je z pohledu velikosti, ovládání, podporovaných formátů knih a dalších parametrů.

Z toho nám pak vypadlo těchto 10 nejlepších čteček, které si v současnosti můžete pořídit.

Nejlepší čtečky knih v kostce

Nejlepší Kindle čtečka

Amazon Kindle Paperwhite 5

Displej6,8″ (1648×1236), 300 ppi, E-ink Carta 1200
NasvíceníAno (17 LED diod), nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej
Podporované formátyAZW, ATW3, TXT, PDF, MOBI, EPUB, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAX
České menuNe
Procesor, RAM1 GHz, 1 GB
Paměť8 GB / 16 GB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie1700 mAh
Hmotnost205 g
Další funkceKindle store (knihkupectví), Audible (audioknihy), Goodreads, poznámky, slovník, vodotěsnost IPX8
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
Koupit na Amazon.de
  • Velký 6,8” displej
  • Barevné podsvícení
  • Rychlost a výdrž
  • Ekosystém Amazonu
  • Chybí čeština
  • Slabší podpora formátů

Aktuálně nejnovější generace vlajkové lodi Amazonu, Kindle Paperwhite 5, je tou nejlepší čtečkou, kterou si v současnosti můžete pořídit.

Ačkoliv je Kindle osazen pěkně velkým 6,8” displejem, stále si udržuje tenkost a nízkou váhu předchozích generací. Ostrost displeje je stejně skvělá jako vždy a konečně se dostalo i na podsvícení s proměnlivou teplotou světla pro ještě lepší čtení v noci.

Velký upgrade zaznamenal i hardware uvnitř, který se u čteček zas až tolik neřeší, ale zde je rozdíl oproti předchozí generaci opravdu viditelný. Vše je rychlejší, svižnější a přitom ani baterie nijak nezaostává – ta je dokonce ještě lepší a přidává tak další týdny výdrže navíc.

Velkým tahákem Kindlu je provázanost s ekosystémem Amazonu, na kterém si lze skrz pár kliků zakoupit jakoukoliv knihu, ať už textovou nebo audio a k dostání jsou i komiksy.

Pro našince může být nevýhodou absence českého menu a poněkud zamrzí i slabší podpora formátů oproti jiným konkurentům. Pokud ale nakupujete knihy v anglickém nebo jiném jazyce přímo na Amazonu, tolik vás to trápit nebude.

V každém případě je Kindle Paperwhite 5 aktuálním králem čteček knih a s jeho koupí budete naprosto spokojeni.

Jelikož se jedná o vlastní produkt Amazonu, doporučujeme jej nakoupit právě tam, a to nejlépe na jeho německé mutaci. Většinou zde totiž vychází nejlevnější, přičemž doprava z Německa je zdarma.

Více na Kindle Paperwhite 5 recenze

Nejlevnější Kindle

Amazon Kindle 2022 (11. generace)

Displej6″ (1448×1072), 300 ppi, E-ink Carta HD
NasvíceníAno (4 LED diody)
OvládáníDotykový displej
Podporované formátyAZW, ATW3, TXT, PDF, MOBI, EPUB, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, AAX
České menuNe
Procesor, RAM1 GHz, 256 MB
Paměť16 GB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie1040 mAh
Hmotnost158 g
Další funkceKindle store (knihkupectví), Audible (audioknihy), Goodreads, poznámky, slovník
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
Koupit na Amazon.de
  • Kompaktní design
  • Displej Carta HD
  • USB-C
  • Chybí měnitelná teplota nasvícení
  • Bez voděodolnosti

Jako levnější alternativu můžeme doporučit nejnovější základní čtečku Amazonu, Kindle 2022, která předchozí desátou generaci podstatně vylepšuje.

Jedná se o standradní 6” dotykovou čtečku v kvalitním, kompaktním designu. Nyní však s panelem Carta HD a tedy jemností displeje o hodnotě 300 ppi. Tím se může rovnat i daleko dražším čtečkám.

Modernizací prošel také konektor USB, tedy USB-C. Jelikož v následujících letech veškerá zařízení budou přecházet na tento standard, hodí se být připravený již dnes.

Opět nechybí skvělé napojení na knihovnu Amazonu, ať už jde o nákup, stahování nebo hodnocení knih, případně export vašich poznámek a zvýrazněných pasáží.

Kde Kindle ztrácí je absence českého menu a oproti dražším modelům také nemožnost měnit teplotu nasvícení nebo bez strachu číst u vody. Čtečka totiž postrádá IP certifikaci.

Nicméně jako první vstupenka do elektronického čtení a začátek budování své knihovny na Amazonu, je Kindle 2022 naprosto ideální.

Opět doporučujeme Kindle zakoupit na německém Amazonu, kde je cena obecně nižší než u českých e-shopů a za dopravu do celé ČR nezaplatíte ani korunu.

Nejlepší PocketBook čtečka

nejlepší pocketbook čtečka pocketbook 643 verse pro

PocketBook 634 Verse Pro

Displej6″ (1448×1072), 300 ppi, E-ink Carta HD
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, tlačítka
Podporované formátyPDF, PDF(DRM), EPIJB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM, JPEG, BMP, PNG, TIFF, MP3, M4B
České menuAno
Procesor, RAM2 x 1 GHz, 512 MB
Paměť16 GB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie1500 mAh
Hmotnost186 g
Další funkceHudební přehrávač, audioknihy, předčítání, RSS, slovníky, kalkulačka, poznámky, Dropbox, hry a další aplikace, voděodolnost IPX8
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Nasvícení s teplotou barev
  • Široká podpora formátů
  • Kompletně v češtině
  • Tlačítka a USB-C
  • Mohla by být levnější
  • Nemá Carta 1200 displej
  • Bez slotu na microSD karty

PocketBook Verse Pro je duchovním nástupcem jedné z nejprodávanějších čteček (nejen) u nás, Touch HD 3, a tak není divu, že se opět jedná o skvělé zařízení.

Splňuje totiž všechny požadavky, které na čtečku máme: vysoké rozlišení displeje s chytrým nasvícením, voděodolnost a široká podpora formátů.

A k tomu navíc nechybí třeba i možnost připojení sluchátek přes Bluetooth nebo skrze moderní USB-C pro předčítání textu nebo poslech audioknih.

Od Touch HD 3 se toho tak příliš nezměnilo. Což je na jednu stranu dobře, ale na druhou i škoda. Trošku tak zamrzí absence slotu na paměťovou kartu nebo fakt, že čtečka není osazena nejnovějším Carta 1200 displej, jako její prémiovější kolegové nebo podobně naceněné Kindly.

I tak je ale Verse Pro solidní čtečkou pro většinu lidí, která zdárně nahrazuje svého létami ověřeného předchůdce.

Nejlepší čtečka do 8 palců

PocketBook 743G InkPad 4

Displej7,8″ (1872×1404), 300 ppi, E-ink Carta 1200
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, tlačítka
Podporované formátyACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXT, JPEG, BMP, PNG, TIFF, MP3, OGG, M4B
České menuAno
Procesor, RAM2 x 1 Ghz, 1 GB
Paměť32 GB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie2000 mAh
Hmotnost265 g
Další funkceHudební přehrávač, předčítání, RSS, slovníky, kalkulačka, kalendář, poznámky, Dropbox, hry a další aplikace, automatická orientace displeje, vodotěsnost IPX8
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • 7,8” Carta 1200 displej
  • Nasvícení s teplotou barev
  • Podpora komiksových formátů
  • Vyšší cena
  • Bez podpory stylusu
  • Bez slotu na microSD karty

Pokud si pak ještě pár tisíc připlatíte, dostanete se až na úroveň PocketBooku 743G InkPad 4, který nabízí ještě větší displej, a to postavený na nejnovější technologii Carta 1200.

InkPad 4 je 7,8” čtečka s rychlým, jasnějším a kontrastnějším displejem s vysokým rozlišením. Samozřejmostí je i chytré nasvícení, které lze měnit nejen na intenzitě, ale i na barvě, což vaše oči jistě ocení.

Oproti předchozím generacím je zde mimo tradičně široké škály podporovaných formátů, jak to u PocketBooku známe, také podpora komiksových formátů CBR a CBZ.

Skoro 8palcový displej se vám tak bude hodit při čtení grafických románů stejně jako různých skript a složitých PDF dokumentů, se kterými si čtečka rovněž dokáže poradit.

A jaké jsou ty stinné stránky InkPadu? Takto velké čtečky už často podporují stylus, ale u InkPadu tomu tak není. Zamrzí také chybějící slot na microSD karty. Ten nejspíše ustoupil voděodolnosti, kterou čtečka disponuje.

Za PocketBook InkPad 4 je sice třeba si už připlatit, ale tato velká čtečka vám to rychle vrátí na luxusu, který při elektronickém čtení budete zažívat.

Levná čtečka knih do 2000 Kč

PocketBook 618 Basic Lux 4

Displej6″ (1024×758), 221 ppi, E-ink Carta
NasvíceníAno
OvládáníDotykový displej, tlačítka
Podporované formátyPDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, JPEG, BMP, PNG, TIFF
České menuAno
Procesor, RAM2 x 1 GHz, 512 MB
Paměť8 GB + microSD až 32 GB
PřipojeníWi-Fi, microUSB
Baterie1300 mAh
Hmotnost155 g
Další funkceRSS, slovníky, kalkulačka, poznámky, Dropbox, hry a další aplikace
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Dotykový displej + tlačítka
  • Slot na paměťovou kartu
  • Poměr cena/výkon
  • Pouze chladné světlo nasvícení
  • Nižší jemnost displeje
  • Bez předčítání a Bluetooth

Ta úplně nejlevnější čtečka, kterou bychom vám ještě mohli doporučit, je základní model PocketBooku, Basic Lux 4.

Hned na úvod je potřeba vyzdvihnout, jak moc PocketBook posunul tuto řadu základních čteček. Basic Lux 4 je totiž osazen dotykovým displejem s nasvícením a nechybí ani fyzická tlačítka pro otáčení stránek.

Je také zajímavé, že u takto levné čtečky se nezapomnělo ani na slot pro paměťové karty. Zvlášť když prémiovější PocketBooky tuto funkci opomíjejí. Samotný hardware čtečky je stejný jako u Basic Lux 3, tedy prakticky dvojnásobně výkonný oproti předchozím generacím.

Ano, stále jsme se nedočkali tak jemného displeje a oproti svým kolegům Basic Lux ztratil také možnost připojení bezdrátových sluchátek či reproduktoru a poslechu audioknih. Zamrzí také nemožnost nastavení barvy nasvícení.

Nicméně za tuto cenu snad ani nemůžeme chtít více. PocketBook 618 Basic Lux 4 je zkrátka naprosto ideálním vstupem do světa elektronických čteček knih.

Nejlepší čtečka s Androidem

Nejlepší čtečka s Androidem Onyx Boox Page

Onyx Boox Page

Displej7″ (1680×1264), 300 ppi, E-ink 1200
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, tlačítka
Podporované formátyTXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, FB3, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ
České menuAno
Procesor, RAM8 x 2 GHz, 3 GB
Paměť32 GB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie2300 mAh
Hmotnost195 g
Další funkceAndroid 11, Google Play, hudební přehrávač, slovníky, kalendář, poznámky, webový prohlížeč, automatická orientace displeje
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Velký Carta 1200 displej
  • Rychlý procesor
  • Přístup ke Google Play
  • Fyzická tlačítka
  • Chybí voděodolnost
  • Průměrný reproduktor

Jestliže hledáte o něco chytřejší čtečku, která spojuje multifunkčnost Androidu s přednostmi e-inkového displeje, Onyx Boox Page je tím nejlepším zařízením.

Jedná se o elegantní a moderní čtečku se 7” displejem, který je postaven na nejnovější generaci Carta 1200. Displej je přitom zapušten do těla čtečky, přičemž nechybí ani nasvícení s možností měnit teplotu světla nebo fyzická tlačítka pro otáčení stránek. Bohužel se ale už nedostalo na posílení voděodolnosti.

8jádrový procesor pak pohání Android 11, který můžete znát z moderních smartphonů. Díky přístupu k obchodu Google Play si tak lze stáhnout téměř jakoukoliv čtecí aplikaci, ať už máte e-knihy v kterémkoliv formátu.

Čtečka navíc umožňuje i poslech audioknih, ať už díky vestavěnému reproduktoru, který je však slabší, nebo po připojení sluchátek skrze Bluetooth. Baterie je rovněž skvělá, stejně jako nabíjení skrze USB-C konektor.

Onyx Boox Page je tak výbornou volbou pro ty, kteří hledají víc než jen základní čtečku. Díky Androidu si lze vše dostahovat a ještě rozšířit možnosti elektronického čtení.

Nejlepší barevná čtečka

Nejlepší barevná čtečka PocketBook 743C InkPad Color 3

PocketBook 743C InkPad Color 3

Displej7,8″ (1872×1404), 300 ppi, E-ink Kaleido 3
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, tlačítka
Podporované formátyACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXT, JPEG, BMP, PNG, TIFF, MP3, OGG, M4B
České menuAno
Procesor, RAM4 x 1,8 Ghz, 1 GB
Paměť32 GB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie2900 mAh
Hmotnost270 g
Další funkceHudební přehrávač, předčítání, RSS, slovníky, kalkulačka, kalendář, poznámky, Dropbox, hry a další aplikace, automatická orientace displeje
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Barevný displej Kaleido 3
  • Nasvícení s teplotou barev
  • Výkonnější hardware
  • Široká podpora formátů
  • Bez podpory stylusu
  • Chybí slot na paměťové karty

Barevných čteček je stále jako šafránu, ale i tak zde najdeme velmi solidní modely, jako je nejnovější PocketBook 743C InkPad Color 3.

Třetí generace InkPadu Color se objevila jen půl roku po té druhé, aby ji obohatila o nejnovější verzi barevného displeje Kaleido 3, který nabízí ještě lepší podání barev.

Zvýšil se také výkon pod kapotou, který nabízí 4jádrový procesor o 1,8 GHz. Tato 7,8” čtečka je navíc nově doplněná i barevným nasvícením a voděodolností IPX8.

Nechybí zde tradiční široká široká nabídka formátů, která zdobí všechny modely PocketBooku, mezi kterými samozřejmě nechybí CBR a CBZ pro čtení komiksů. Ty na této čtečce opravdu vyniknou.

Co ale naopak zmizelo, je slot na paměťové karty. Na takto velkém displeji by se určitě hodila i podpora stylusu, která tu však rovněž chybí.

Nicméně PocketBook InkPad Color 3 je opravdu výbornou barevnou čtečkou, která splňuje všechny základní požadavky a oproti konkurenci si udržuje ještě rozumnou cenu.

Nejlepší e-ink tablet

Onyx Boox Note Air 3 C

Onyx Boox Note Air 3 C

Displej10,3″ (2480×1860), 300 ppi, E-ink Kaleido 3
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, stylus
Podporované formátyTXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, MOBI, CHM, DOC, DOCX, PRC, EPUB, PDF, PPT, DjVu, JPG, PNG, GIF, BMP, CBR, CBZ, MP3, WAV
České menuAno
Procesor, RAM8 x 2,4 GHz, 4 GB
Paměť64 GB + microSD karta
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie3700 mAh
Hmotnost430 g
Další funkceAndroid 12, Google Play, hudební přehrávač, slovníky, kalendář, poznámky, webový prohlížeč, automatická orientace displeje, magnetické připojení pouzdra (v Plus verzi)
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Barevný displej
  • Stylus v balení
  • Android a Google Play
  • Výkonný hardware
  • Jen 150 ppi barev
  • Chybí voděodolnost

10” čtečky už nejsou tak komfortní na dlouhodobé čtení a v mnoha případech se spíše už jedná o E-inkové tablety. Právě jako třeba Onyx Boox Note Air 3 C s barevným e-inkem.

Note Air 3 C je masivní zařízení s kvalitní konstrukcí a podporou stylusu, díky kterému můžete psát ruční poznámky nebo využít funkci čtečky, která vám vaše písmo převede na text.

Vše běží na upraveném Androidu 12, a tak máte přístup ke spoustě aplikací v Google Play. Můžete si tak stáhnout Google Drive, různé pracovní programy nebo aplikace vašich oblíbených knihkupectví a knihoven.

To celé je poháněno opravdu špičkovým hardwarem, který v segmentu čteček nemá příliš konkurenci a spíše by se dal porovnávat s tablety. Navíc nechybí ani barevný e-ink Kaleido 3, který tak spolehlivě obstará i četbu komiksů a grafických románů

Oproti Note Air 2 je zde také vyšší jemnost displeje, o hodnotě 300 ppi, ale to platí jen pro černobílé zobrazení. Jemnost barev je jen na 150 ppi, což se bohužel nevyrovná běžným LCD nebo OLED tabletům.

Ovšem Onyx Boox Note Air 3 C je v současnosti tím nejlepším, co v této cenové relaci můžete získat, a pokud využijete jeho barevný displej nebo všestrannost Androidu, neuděláte s ním rozhodně chybu.

Přejít na nejlepší tablety

Nejlepší tablet s barevným e-inkem

Onyx Boox Tab Ultra C Pro

Displej10,3″ (2480×1860), 300 ppi, E-ink Kaleido 3
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, stylus
Podporované formátyTXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ
České menuAno
Procesor, RAM8 x 2,8 GHz, 6 GB
Paměť128 GB + microSD karta až 2 TB
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie4600 mAh
Hmotnost445 g
Další funkceAndroid 12, Google Play, fotoaparát, hudební přehrávač, slovníky, kalendář, poznámky, webový prohlížeč, automatická orientace displeje, magnetické připojení pouzdra
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Velký Kaleido 3 displej
  • Výkonný hardware
  • Android 12 s Google Play
  • Konektivita a příslušenství
  • Prémiová cena
  • Stále ne tak barevný jako běžné tablety

Tím nejlepším prémiovým tabletem s barevným e-inkem je pak vlajková loď Onyxu, Boox Tab Ultra C Pro.

Tento tablet vyniká především díky použití nejnovější generace barevného e-inku, Kaleido 3, a to v úhlopříčce 10,3”, ideální pro produktivitu, poznámky i kreslení. Nechybí ani možnost připojení klávesnice s touchpadem a přiblížit se tak spíše e-inkovému notebooku.

Tab Ultra C Pro běží na nejnovějším Androidu 12 s plným přístupem k obchodu Google Play. Další možnosti využití tabletu jako digitálního zápisníku je pak umožněno díky šikovné nadstavbě Boox OS.

Neméně úctyhodná je i hardwarová stránka zařízení, ať už jde o 8jádrový procesor s 6 GB RAM, 128 GB úložného prostoru, rozšiřitelného přes microSD kartu, nebo baterii o kapacitě 4600 mAh.

Od běžných čteček a zápisníků Onyx odlišuje také zakomponování 16Mpx fotoaparátu, který slouží nejen pro zachycení momentek, ale díky OCR funkci také jako nástroj pro digitalizování textu z papíru.

Onyx Boox Tab Ultra C Pro sice vyžaduje poměrně vysokou investici, ale pokud chcete ten nejlepší barevný e-inkový tablet, který je aktuálně k dispozici, dlouho se nerozmýšlejte.

Nejlepší mobil s e-inkem

Nejlepší mobil s e-inkem Onyx Boox Palma

Onyx Boox Palma

Displej6,13″ (1648×824), 300 ppi, E-ink Carta 1200
NasvíceníAno, nastavení teploty barev
OvládáníDotykový displej, tlačítka
Podporované formátyTXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, FB3, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, PDB, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ
České menuAno
Procesor, RAM8 x 2 GHz, 6 GB
Paměť128 GB + microSD karta
PřipojeníWi-Fi, Bluetooth, USB-C
Baterie3950 mAh
Hmotnost170 g
Další funkceAndroid 11, Google Play, fotoaparát, hudební přehrávač, slovníky, kalendář, poznámky, webový prohlížeč, automatická orientace displeje, magnetické připojení pouzdra
Porovnat ceny na Heureka.cz
Koupit na Alza.cz
  • Kompaktní rozměry
  • Displej Carta 1200
  • Android a Google Play
  • Hardware a fotoaparát
  • Nelze z něj volat
  • Bez mobilních dat
  • Nepraktické čtení grafických souborů

Po e-inkových čtečkách a tabletech nyní Onyx přišel také s e-inkovým telefonem. Onyx Boox Palma skvěle využívá kompaktních rozměrů a může tedy nabídnout ještě lepší čtení na cestách.

Designově Palma připomíná běžnou čtečku, avšak v rozměrech telefonu. Je minimalistická, vyrobená z odolného plastu, s hrubší protiskluzovou zadní stranou. Vepředu je rychlý e-inkový displej Carta 1200 s teplotně nastavitelným nasvícením a bočními tlačítky.

Ovšem díky operačnímu systému Android 11 získáte přístup ke Google Play a tedy široké škále aplikací. Palma se tedy chová skoro jako běžný androidí telefon, který si můžete obohatit i o další funkce, nejen ty pro čtení knih.

Po hardwarové stránce se také nejedná o žádného otloukánka a rovnat se může i daleko větším e-inkovým tabletům. Nechybí ani šikovný 16megapixelový fotoaparát, který lze použít i pro skenování dokumentů, nebo moderní USB-C port.

Co Palmu trošku sráží, jakožto alternativu k běžným telefonům, je chybějící podpora SIM karet. Ze zařízení tak nelze volat, ani se připojit na LTE či 5G síť. Využít lze akorát Wi-Fi nebo Bluetooth.

Onyx Boox Palma tak rozhodně není zařízení pro každého. Ale pokud chcete v kapse nosit jednodušší telefon, který vás nebude tolik zásobovat notifikacemi a zároveň bude i šetrnější pro vaše oči, určitě nad ním popřemýšlejte.

Často kladené otázky

Jak vybrat čtečku knih?

Při výběru čtečky knih byste se měli řídit několika parametry, podle kterých se bude odvíjet, zdali dobře vyberete.

Berte ohled především na:

  • Velikost a konstrukci: Čím větší displej, tím snazší čtení textu je. Nicméně to může být vykoupeno větší váhou a horší mobilitou zařízení.
  • Podporované formáty knih: Ujistěte se, že eknihy, které máte nebo se chytáte kupovat, jsou v takovém formátu, který vámi vybraná čtečka přečte.
  • Dostatek úložného prostoru: Abyste se nemuseli rozmýšlet, jaké eknihy si do čtečky nahrajete na dovolenou, vyberte si čtečku s dostatečnou kapacitou paměti, abyste si s sebou mohli vzít všechny.
  • Připojení: Moderní čtečky by měly umět stahovat eknihy přes WiFi nebo USB (nejlépe USB-C). A pokud chcete poslouchat audioknihy, určitě by měly mít Bluetooth pro připojení bezdrátových sluchátek

Pokud si pořád nejste jistí, přečtětě si náš kompletní návod, jak vybrat čtečku knih.

Jaké jsou nejlepší značky čteček knih?

V současnosti je hned několik výrobců čteček. Největší zastoupení na českém trhu pak mají tyto 4:

  • Amazon Kindle: Pionýr v segmentu čteček knih, který svou řadou Kindle poprvé dostal tento typ zařízení do širšího povědomí.
  • PocketBookEvropský vyzyvatel Kindlu, který nabízí nejširší podporu formátů a stejně tak širokou nabídku různě velkých a vybavených modelů.
  • Kobo: Kanadský konkurent Amazonu, jehož čtečky jsou stejně tak kvalitní a minimalistické a zároveň s pár zajímavými funkcemi navíc.
  • Onyx Boox: Čínský výrobce čteček a e-inkových tabletů na bázi Androidu. Onyx nabízí ty největší zařízení, které řadíme spíše už do kategorie digitálním zápisníků.

Co je E-ink displej?

Elektronický papír, nebo také E-ink, je technologie zobrazování, která velmi připomíná inkoust na papíře. Mezi jeho největší výhody patří vysoký konstrast a čitelnost, nízká spotřeba energie a fakt, že méně namáhá oči.

Je lepší čtečka knih nebo tablet?

Čtečky knih a tablety si můžou být na první pohled podobné, ale jinak slouží k jiným účelům.

Čtečka je přizpůsobená pro čtení knih, a tak nabízí skvělé prostředí pro nerušené čtení a podporu nejrůznějších formátů eknih. Je ergonomická a lehká a její výdrž baterie se počítá na týdny.

Oproti tomu je tablet víceúčelové zařízení, které je výkonnější, aby na něm šlo sledovat filmy nebo hrát hry. Pro tyto aktivity je také vybaven rychlejším a hlavně barevným displejem.

Detailní porovnání jsme probrali v článku Čtečka knih nebo tablet?

Jan Šimečík
Jan Šimečík
Vše to začalo první Čtyřiosmšestkou, Siemensem 35i a PS1. Od té doby jsem věděl, že elektronika je moje láska, a dodnes mě to nepustilo. Právě proto jsem založil Toply.cz, abych mohl mé nadšení sdílet a po večerech pomáhat i ostatním. Předtím jsem vedl tým obsahových specialistů u jednoho nejmenovaného zeleného mimozemšťana.