Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Viktorii nepřišla pět měsíců mateřská a zuří: Jako samoživitelka skončím na ulici

Autor: Nikola Forejtová - 
9. února 2019
05:01

Obstarat tři děti není legrace, a co je teprve uživit. Své o tom ví Viktorie, které se ke hromadě plenek přidaly problémy na úřadech. Především pak u druhého dítěte, kdy měsíce čekala na mateřskou. „Zaměstnavatel mi nebyl schopný vyplnit jednoduchý formulář k mateřské, a já tak byla čtyři a půl měsíce bez peněz,“ svěřila se Blesk Zprávám. Kdyby byla v tu chvíle na děti sama, zřejmě skončí na ulici, rýpla si. Dodává také, že o 50 tisíc z rodičovského příspěvku na druhé dítě přišla, protože s manželem moc brzy počali to třetí.

Mateřská dovolená má do té klasické dovolené daleko, v domácnosti s více dětmi jsou to spíš galeje. Viktorii ale před druhým porodem navíc zkomplikovalo život i „pendlování“ mezi sociálkou a zaměstnavatelem. Nepřišla jí totiž mateřská.

„Žádost o mateřskou jsem podávala v polovině února 2017, a nic. Volala jsem několikrát na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), kde mi řekli, že od zaměstnavatele stále nepřišel vyplněný formulář o příjmech. A prostě mi peníze dát nesmí. Neporadili ale, co dál,“ postěžovala si Viktorie Blesk Zprávám. V březnu 2017 jí tak do rodiny přibyla holčička Emma, ale peníze z peněžité pomoci v mateřství (PPM) si stále dávaly na čas.

Rada úředníků: Popožeňte zaměstnavatele

U přepážky dokázali Viktorii poradit pouze to, aby sama svého zaměstnavatele urgovala. To ale Viktorie dělala od ledna 2017. Až po porodu 13. března zjistila, že její papír na ČSSZ konečně odevzdal. Vyřízení přesto trvalo až do 30. května. Zaměstnavatel totiž pro změnu špatně vyplnil přílohu.

„Nakonec jsem se do toho vložila sama a urgovala jsem nejen svého zaměstnavatele, ale také samotnou ČSSZ. Když se jim konečně povedlo špatně vyplněnou přílohu předělat, což bylo 30. května, poslali mi peníze za 10 dní,“ popsala Viktorie. Tvrdí přitom, že by se o problémech nedozvěděla, kdyby se sama přes e-mail neozvala.

„Z 28. týdnů, kdy se vyplácí PPM, jsem byla 20 týdnů bez peněz, pak mi to přišlo najednou,“ říká žena s tím, že netuší, co by dělala bez podpory okolí.

„Všichni se mi smáli, že neumím spořit, tak to za mě spořila sociálka. Každopádně si neumím představit, že bych byla samoživitelka bez chlapa. Čtyři a půl měsíce bez peněz by mě poslalo na ulici,“ míní Viktorie. Podle ní by mladé rodině nestačily ani peníze od manžela, kdyby jim v krizové situaci nepomohla rodina.

Sociální správa: Řešte vše s předstihem

Česká správa sociálního zabezpečení se ale brání, že poškozená žena možnosti obrany má. V případě, že zaměstnavatel neplní své povinnosti, může se občan obrátit se na okresní ČSSZ, která případ ověří, a zajistí plnění povinností zaměstnavatele.

„V případě, že na PPM vznikl nárok - jsou splněny podmínky - vyplatí se pak jako jednorázový doplatek a další výplata bude následovat jako pravidelná měsíční výplata dávky do vyčerpání 28 týdnů, po které se dávka od nástupu na PPM vyplácí, zmínila pro Blesk Zprávy mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Nastávající maminky by podle mluvčí měly začít svoje nároky na dávky a podporu řešit s co největším předstihem, aby se u nich podobná situace jako u Viktorie už neopakovala.

„Rodičák“ jen pro nejmladší dítě

Viktorie kritizuje i systém rodičovského příspěvku. „Rodičák dostane jen nejmladší dítě. Stalo se mi tak, že jsem ztratila 50 tisíc za prostřední Emmu, protože jsem otěhotněla moc brzy,“ řekla Blesk Zprávám. Dodává, že jí to přijde nelogické. Pokud novopečená maminka znovu otěhotní ještě v době, kdy je jí vyplácen rodičovský příspěvěk za jiné dítě, tak nástupem na další mateřskou o příspěvek přijde. Aspoň podle stávající legislativy, kterou ale teď politici mění.

„Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o nejmladší dítě v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky, nejdéle však do čtyř let věku potomka,“ přibližuje mluvčí Kateřina Beránková z Úřadu práce, který dávku vyplácí. 

 

Viktorie tak získala za druhorozenou Emmu „pouze“ 170 000 z 220 000 tisíc. Když nastoupila na třetí mateřskou, což bylo šest týdnů před plánovaným termínem porodu, stopli jí „rodičák“ za Emmu a začala jí chodit PPM na třetí dítě.

„Každá částka, o kterou přijdeme, nás může zasáhnout. Dneska je všechno drahé, nemluvě o bydlení. Není teď výhodné si pořizovat víc dětí, především pak rychle po sobě, jak bývalo zvykem,“ zlobí se trojnásobná matka.

„Kdybych znovu neotěhotněla, tak bych nejenže získala zbylých 50 tisíc, ale také 80 000 z plánovaného navýšení, na které by Emma věkem ještě dosáhla. Takhle je získám za Matyáše, propočetla Viktorie, která má doma čtyřletého Samuela, dvouletou Emmu a půlročního Matyáše.

Rodičovskou čeká zvýšení na 300 tisíc

Rodičovskou má v příštím roce o 80 000 korun na 300 000 korun zvednout novela o sociální podpoře. Často se zaměňuje mateřská s rodičovským příspěvkem, mezi nimi jsou ale značné rozdíly.

Peněžitou pomoc v mateřství může čerpat ze začátku pouze matka, která porodila dítě. Nárok na ni má navíc jen účastník nemocenského pojištění po dobu minimálně 270 dnů v uplynulých 2 letech. Rodičovský příspěvek dostane kdokoliv, kdo pečuje o dítě do věku čtyř let. Mateřská začíná 8 až 6 týdnů před termínem porodu a trvá 28 týdnů, oproti tomu rodičovská může trvat až do 4 let dítěte.