Nominační tipy Žebříku (II.): Mydy Rabycad obhajují vítězství mezi skupinami, sesadit je mohou Lucie nebo Dymytry

Vydáno 09.02.2019 | autor: Andrea Štipčáková

Loni ovládli na Žebříku kategorii skupin Mydy Rabycad, kteří se mezi nominovanými objevili také letos. Jejich druhému vítězství se budou snažit zabránit Dymytry, Hentai Corporation, Lucie a Monkey Business. O cenu pro nejlepší album se mezi sebou utkají Thom Artway, Monkey Business, Marpo, Lucie a Tomáš Klus. Pro své favority můžete hlasovat až do konce února na www.anketazebrik.cz. Vítězové budou vyhlášeni 8. března v plzeňském DEPO2015. 

Nominační tipy Žebříku (II.): Mydy Rabycad obhajují vítězství mezi skupinami, sesadit je mohou Lucie nebo Dymytry Nominační tipy Žebříku (II.): Mydy Rabycad se pokusí obhájit své vítězství. Sesadit se je z trůnu pokusí Dymytry či Monkey Business


SKUPINA

Dymytry

Stejně jako v minulém ročníku Žebříku, i v tom letošním bojuje o přízeň hlasujících skupina Dymytry. Metalová formace má za sebou úspěšný rok. V lednu představila singl S nadějí, vzápětí nato vyrazila na turné ke svým patnácti letům na scéně. Součástí výroční šňůry byl také megakoncert MONSTRUM, který navštívily čtyři tisíce diváků. Následně hostovali na koncertech německé kapely Hämatom, jež se předtím zúčastnila celkem osmi zastávek českého turné Dymytry.

Dymytry podruhé slavili patnáctiny. Ve Foru Karlín obdrželi dvě Zlaté desky


Hentai Corporation

O úspěch bojují také Hentai Corporation, vítězové této kategorie z roku 2016. Rocková kapela z Prahy funguje již čtrnáct let, loni představila druhé studiové album Intracellular Pets a vyrazila k němu na turné. V létě skupina odehrála několik vystoupení na festivalech, podívala se také do sousedního Polska a Německa.

Hentai Corporation interview: Lidi si nás spojují s různými šílenostmi, ale my jsme především výborní muzikanti


Lucie

Lucie má letos hned šest želízek v ohni. Minulý rok vydala po šestnácti letech nové studiové album EvoLucie, k němuž rovnou vyrazila na veleúspěšné halové turné. Letos bude v koncertování pokračovat, čeká ji turné po středně velkých sálech a také open air vystoupení. 

Lucie představila novinku Evolucie v zaplněné O2 areně. Dočkala se nadšeného aplausu


Monkey Business

Vydání nové desky Bad Time For Gentlemen, poprvé s Terezou Černochovou za mikrofonem, turné i klip k písni Cpt. Pheromone And Sgt. Nicotine. To byl rok Monkey Business. A nechyběl ani již tradiční narozeninový koncert ve Žlutých lázních, kde skupina oslavila svou plnoletost. Jedinou kaňkou uplynulých dvanácti měsíců bylo snad jen zranění Terezy Černochové, která musela svou účast na podzimní části šňůry kvůli zlomenině nohy odpískat.

Monkey Business interview: Jsme kapela, která nezná kalkul


Mydy Rabycad

Obhájit své vítězství se letos v Plzni pokusí Mydy Rabycad. Také oni za sebou mají velmi úspěšný rok. Během něj vystoupili například na nizozemském festivalu Eurosonic Noorderslag či v Egyptě, který navštívila už podruhé. Kromě jiného vydali záznam z euforického koncertu na Colours Of Ostrava a hned dva nové singly s názvy My Time a Ain´t No Light. Na letošní listopad ohlásili velký koncert ve Foru Karlín. 

VIDEOROZHOVOR: Mydy Rabycad je všechno a nic


ALBUM

All I Know - Thom Artway

Thomu Artwayovi se podařilo úspěšně navázat na své debutové album, díky kterému získal dvě sošky Anděla. První obrysy nahrávky All I Know se rodily až v daleké Indonésii, kam zpěvák na začátku roku 2017 odcestoval. "Dvacet dní na téměř opuštěném ostrově Sikandang mi poskytlo základ ke třem písním - In Your Mind, This Light a High Above The Trees. Přestože hodně rád a často cestuji, nejlíp se mi skládá doma. Zbytek písní vznikl na Rovině (Hlásná Třebáň), kde jsem půl roku pobýval," přiznal písničkář, který si loni zakoncertoval také ve Velké Británii.

Thom Artway pokřtil desku All I Know, vystoupily i Lenny, Terezie Kovalová nebo Patricie


Bad Time For Gentlemen - Monkey Business

Nenapodobitelný rukopis Romana Holého a výtečné výkony zpěváků Matěje Rupperta a Terezy Černochové - to je nová deska Monkey Business. V případě Bad Time For Gentlemen jde o vůbec první album skupiny, na kterém Tereza Černochová zpívá jako její právoplatná členka. Zaujala v ní místo po Tonye Graves. Na nahrávce se podíleli také výborný pozounista Fred Wesley, saxofonista Tivon Pennicott či trombonista Ashley Slater z Freak Power.

Monkey Business zakončili turné Maximum Power v Brně, diváci nosili Matěje Rupperta na rukou


Dead Man Walking - Marpo

Nejosobnější - tak mluví Marpo o své zatím poslední desce Dead Man Walking, kterou vydal loni v březnu. Album o třinácti písních nahrával v anglických Modern World Studios s producentem Marcusem Tranem a s Clintem Murphym, který pracoval pro 50 Centa či Manic Street Preachers. Hostují zde například Lenny či Rytmus, s nímž si to Marpo rozdal na konci loňského roku v ringu.

Marpo na kinotour v Ostravě: "To je zatím naše nejlepší zastávka!"


EvoLucie - Lucie

Šestnáct let trvalo, než Lucie vydala novou desku. Zdá se však, že fanouškům se čekání vyplatilo. Krátce od vydání se totiž album EvoLucie, na kterém hostuje například Lenny, stalo platinovým. "Je to stará dobrá klasická Lucie, která sem tam vystrkuje růžky z přítomnosti do budoucnosti. Ten název EvoLucie vlastně hodně sedí. Prostě zase je to ta rocková kapela z Prahy, která má hodně širokej záběr," uvedl Robert Kodym

RECENZE: Stará dobrá Lucie. Album EvoLucie navazuje na předešlou tvorbu, ale chybí mu hity


SpOlu - Tomáš Klus

Své šesté řadové album nazval Tomáš Klus jednoduše - SpOlu. Jeho hlavním poselstvím je poznání, že mluvit spolu a milovat jsou nejcennější okamžiky v životě. Kromě písničkáře a jeho Cílové skupiny svým dílem přispěla ke vzniku desky také jeho manželka Tamara, která s ním nahrála skladbu A pak. Na bookletu Klus spolupracoval s Tomášem Třeštíkem.

Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství obhajují Anna K. a Tomáš Klus, o ceny usilují i Marek Ztracený nebo Ewa Farna

Text: Andrea Štipčáková

Témata: Žebřík, Dymytry, Hentai Corporation, Lucie, Monkey Business, Mydy Rabycad, Thom Artway, Marpo, Tomáš Klus

zavřít