TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.02.2019 09:20:01

Obří únik dat občanů z databáze ministerstva práce? Úřad vše tají

Ministerstvo práce a sociálních věcí možná čelí vážnému problému. Podle Deníku.cz do jeho informačního systému měl přístup "třetí subjekt." Informační systémy resortu obsahují údaje prakticky o všech obyvatelích Česka, o problému ale resort mluvit nemůže a nechce.

Informačními systémy ministerstva práce by se měl zabývat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) kvůli možným bezpečnostním problémům. Informoval o tom Deník.cz. Podle něj zástupci ministerstva na čtvrtečním jednání sociálního výboru řekli, že k údajům měl přístup nějaký třetí subjekt.

 

"Existuje riziko, že by tam mohl být nějaký problém, řešíme to s NÚKIB," řekla výboru zastupující náměstkyně ministerstva práce Lenka Bočková. Podrobnosti ale s ohledem na citlivost informací odmítla sdělit. S tím se odmítl smířit poslanec Aleš Juchelka (ANO), uvedl Ekonomický deník. "Ta odpověď je nedostatečná. Zajímá mě, jestli máte přehled, kdo má z externistů přístup k datům, když to řeší NÚKIB?" zeptal se Bočkové. Ta mu však odpovědět nedokázala.

 

"Je pro mě šokující informace, že to řeší NÚKIB. Je důležitá informace, jestli má někdo přístup k datům milionů občanů, a kdo," tvrdí Juchelka. Bočková mu podle Ekonomického deníku ale řekla, že je ve funkci dva měsíce a nemůže znát všechno do detailu.

 

Mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová potvrdila, že resort nyní spolupracuje s NÚKIB, nemůže ale poskytnout žádné informace. Problém je natolik citlivý, že o něm nedostávají informace ani samotní zaměstnanci ministerstva - tedy ti, kteří nemají příslušnou bezpečnostní prověrku, tvrdí Eckhardová.

 

Mluvčí NÚKIB Radek Holý rovněž odmítá sdělit jakékoliv informace, a to ani obecného charakteru. "Byli jsme tam, provedli jsme kontrolu, víc vám k tomu ale neřeknu," řekl pro TN.cz Holý.

 

Informační systémy ministerstva práce obsahují informace například o výplatě sociálních dávek, správě lidských zdrojů, zpracování mzdové agendy a jiné. Zahrnují tudíž údaje v podstatě o všech obyvatelích České republiky.

 

 

 

V souvislosti s informačními systémy ministerstvo čelí ještě jednomu problému - od loňského ledna nemá náměstka pro informační systémy. Tajné služby tak nemají podle šéfa podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáše Koláříka (Piráti) s kým záležitosti řešit, protože na to nikdo nemá v resortu prověrku.

 

Situace je však mnohem víc zamotaná. Mluvčí ministerstva totiž obvinění Pirátů označila za "kachnu" a Kolářík se podle ni později ministryni práce Maláčové omluvil. Post náměstka pro informační systémy však stále zůstává neobsazený, podle ministerstva je to kvůli nedostatku uchazečů. V minulých kolech podle tajemnice Ingrid Štegmannové nebyl žádný zájemce. Vyjádření poslance Koláříka se redakci zatím nepodařilo získat, pokud na dotazy odpoví, do článku bude jeho reakce doplněna.

 

Ministerstvo práce už nějakou dobu připravuje nové informační systémy pro vyplácení dávek a agendu zaměstnanosti. Podle Eckhardové je současný informační systém, jehož dodavatelem je firma OKsystem, velmi drahý. Přípravy na nový jednotný systém se ale protáhly a smlouva s OKsystem tak musela být prodloužena, což je pro resort velmi nákladné. Plný provoz nového systému by měl začít až od konce roku 2020.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688