Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Muž, který nás NAUČIL TABU: Co dnes dělá chlapík, který zavíral lidi do budky

Roman Šmucler před víc jak dvaceti lety a nyní
Zdroj: reprofoto TV Nova, Profimedia.cz
+ Dalších 12 fotografií
25 LET NOVY
Usměvavý obrýlený doktor, který empaticky zpovídal lidi schované v budce s nejrůznějšími problémy, včetně pikantních sexuálních úchylek, byl jednou z důležitých tváří televize Nova. Jak někdejší tamní moderátor Roman Šmucler (49) na začátky vzpomíná a proč ho chtěl vyhodit Vladimír Železný (73)? A čemu se věnuje teď?

Romanovi se povedlo něco nevídaného: na to, jak má Tabu vypadat, přišel sám. „Tabu jsem vymyslel, i když televizní formát nikdy není dílem jednoho člověka, spoustu nápadů tam vnesl i tehdejší šéfredaktor publicistiky Radek Bajgar. Vzniklo to tak, že se vysílal pořad Uzel, který se měl rušit. Nebyli jsme s ním spokojeni my, nelíbil se divákům a neměla ho ráda ani televize Nova. Vladimír Železný byl tvrdý. Řekl nekompromisně, že máme čtyři dny na to, abychom přišli s úplně novým pořadem, jinak všichni, kteří Uzel děláme, končíme. Za dva dny pak vzniklo Tabu,“ vzpomíná lékař.

„Na tu dobu vzpomínám hrozně rád a těší mě, že vznikly dokonce i vědecké práce o tom, jak jsme s Tabu pomohli zlepšit společnost, jež pak byla méně nesnášenlivá k lidem, kteří měli nějaký problém. Na ten pořad vzpomínají lidé doteď. Ne každému pořadu se také povede, že vydrží sedm sezón a odvysílá 350 dílů. Také asi není moc formátů, které se z České republiky dostaly do světa. Nova prodávala licence do zahraničí,“ řekl eXtra.cz MUDr. Roman Šmucler

„Když Tabu začínalo, jednou z prvních, kdo vystoupil z budky, byla dívka, která byla homosexuální jednička. To bychom dnes vnímali normálně. Ale po odvysílání ji napadali, protože tehdy ještě panovala velká nesnášenlivost, kterou jsme pomohli odbourat,“ přiznává.

Hrozba basy

„Vzpomínám si třeba na natáčení ve věznicích s nejtěžšími zločinci. Pustili nás i k lidem, ke kterým běžně nikoho nepouštějí. Tehdy byl velký problém dát vůbec dohromady štáb, protože kameramani i zvukaři byli z těch předchozích natáčení opravdu špatní. Do vysílání chodili ale i lidé, kteří měli nejrůznější choroby. Později se mi ozývali, jak jim odvysílání pomohlo, jak jim někdo zaplatil léčbu a podobně.

Roman Šmucler na televizi určitě nezanevřel. Moderoval soutěže 1 proti 100, Milionáře, Nejchytřejší Čech a podobně. V současnosti ho naplno zaměstnává funkce prezidenta Stomatologické komory.

„Nabídky na moderování chodí průběžně, ale musím je bohužel momentálně odmítat, s funkcí se to nedá skloubit. Je časově tak ohromně náročná, že se to nedá s ničím jiným srovnat, ani s mými byznysovými aktivitami, které zabraly také hodně času,“ dodal sympaťák Šmucler.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy