Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mladíkovi (†24) u hlavy explodovala e-cigareta. Úlomky prořízly krční tepnu

Autor: Darina Jíchová - 
9. února 2019
11:25

William Brown (†24) z Texasu zemřel pár týdnů před svými narozeninami, zabila ho podle všeho elektronická cigareta. Na Brownovu úmrtním listu stojí, že příčinou úmrtí byla mozková mrtvice, kterou způsobily úlomky explodované e-cigarety. Ty muži prořízly krční tepnu a přerušily přívod krve do mozku, uvedla stanice CNN.

K incidentu došlo 27. ledna na parkovišti u obchodu s tabákem a e-cigaretami. Brown si šel koupit novou e-cigaretu, ale v prodejně neměli značku, kterou chtěl. Záchranku na místo zavolal manažer obchodu poté, co slyšel explozi. Brown byl okamžitě převezen do nemocnice, kde o dva dny později zemřel. 

Babička: Měl před sebou celý život

Brown byl po převozu do nemocnice uveden do umělého spánku. Rentgen ukázal, že mu v krku zůstala část e-cigarety. Lékaři se domnívají, že mu zařízení vybuchlo, když zrovna potahoval.

„Pořezalo mu to rty a tři kousky se mu dostaly do hrdla, kde zůstaly,“ vypověděla Alice Brownová, babička mrtvého. Reportérům stanice KTVT sdělila, že nechápe, proč lékaři rovnou neoperovali. „Měl před sebou celý život, skvělou budoucnost,“ řekla Brownová.

Mluvčí nemocniční sítě JPS Health Network uvedla, že se k případu kvůli zákonu na ochranu zdravotních dat nemůže zatím vyjádřit. Dodala však, že jsou v kontaktu s Brownovou rodinou a jménem celé společnosti jim vyjádřila soustrast. „Celý případ pečlivě prozkoumáme, připomínky rodiny bereme velice vážně. Pacientům chceme poskytovat co nejkvalitnější péči,“ prohlásila mluvčí.

Exploze e-cigarety zabíjela v USA už dřív

E-cigareta je dobíjecí zařízení, jenž zahříváním kapalné náplně vytváří tzv. aerosol, který může být vdechován jako běžný cigaretový kouř. Náplň, které se komerčně říká e-liquid, obsahuje nikotin, obvykle mívá nějakou příchuť. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jeden z 10 dospělých vyzkoušel e-cigaretu.

Podle hasičské správy ve Spojených státech v letech 2009 až 2016 došlo ke 195 požárům a explozím, které způsobilo dané zařízení. Není to ani poprvé, kdy e-cigareta zabíjela. Loni v květnu kus explodovaného přístroje zabil muže na Floridě. Část e-cigarety muži prorazila hlavu.

roman aaaaa ( 10. února 2019 14:08 )

E cigareta zabila 2 ludi a kolko tabak vo svete https://domaci.ihned.cz/-zdravotnictvi/c1-59570010-koureni-cigarety-smrt-zdravi

BambuuucaCZ ( 10. února 2019 12:11 )

Bez tebe by tu bylo furt stejně budižkničemo

BambuuucaCZ ( 10. února 2019 12:08 )

Ecigarety neškodí proto se vyrábí a stejně tak ti u hlavy může vybouchnout třeba telefon, holící strojek, el. Kartáček na zuby nebo cokoliv jiného s baterkou co si prikládáš k hlavě. Zkuste používat mozek

BambuuucaCZ ( 10. února 2019 12:04 )

Jo no dobře všem co je rozsekaly soustruhy měly ty hřídele vyrábět rukama... Jste idiot a omezenec

Awyorn ( 9. února 2019 17:29 )

Páčia sa mi vaše komenty ked sa do toho strašne moc vyznáte .. Nekomentujte niečo ked o tom *** viete.

Zobrazit celou diskusi