„V domě číslo 94 do roku 1599 provozoval řemeslo hrnčíř Válek. Po jeho smrti byl grunt prodán, ale keramiku už v něm nikdo další nedělal,“ řekl archeolog Václav Kolařík ze společnosti Archaia.

Vědce čekalo po stržení podlahy překvapení

Pod současnou budovou, postavenou na přelomu 18. a 19. století, archeologové vykopali pozůstatky středověké hrnčírny. Pozůstatky nově odkryté dílny spadají již do 15. století. Přibližně do téže doby, kdy v Kostnici upálili Jana Husa nebo byl dokončen Karlův most.

„Nálezy zpracované hlíny ukazují, že hrnčíř Válek byl na konci 16. století zřejmě posledním z dlouhé řady zde působících hrnčířských mistrů,“ zamýšlí se nad objevem Kolařík. V domě vznikne muzeum kunštátského hrnčířství.

Dosud se totiž mělo za to, že slavná kunštátská keramika se začala vyrábět až v 16. století, zhruba o sto let později. To už panoval v zemi císař Rudolf II.

Vykopali podloží zahloubené hrnčířské pece i s částí předpecní jámy. Větší část pece se nacházela mimo půdorys dnešního domu a byla zničena při jeho výstavbě.

Pod raně novověkými hliněnými podlahami se podařilo odkrýt několik menších objektů. Jejichž přesnou funkci nemůžeme vzhledem k malému rozsahu sondáže přesně určit,“ řekl Kolařík.

Unikátní kunštátská keramika zanikla

Kunštátská keramika je originální, jednoduchá a vyhledávaná, protože byla praktická i vkusná. Vyznačuje se kombinací režného střepu a bílé glazury s režným proužkem. Vypalovala se za vysokých teplot, byla pevná, ale křehká.

Profesionální řemeslo ale v Kunštátě zaniklo před devíti lety, po úmrtí posledního mistra Luboše Sedláka. Zůstalo jen posledních pár lidí, kteří místní keramiku vyrábí ve svých malinkých dílničkách.

VIDEO: Unikátní nález hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.