Misionáři informují o stavu v iráckém Krakóši

Misionáři informují o stavu v iráckém Krakóši
9. února 2019 Události Autor: Jana Lokajová

Téměř dva roky po ohlášené porážce extremistické organizace Islámský stát (ISIS) v Iráku, opakovaně navštívili zemi dva kněží, misionáři Gabriel Romanelli a Luis Montes. Stav kostela svatého Behnama a Sáry v Karakóši zveřejnili na videu.

Kostel má uraženou zvonici tak, aby nepřevyšoval místní mešity, uvnitř je vypálený, výzdoba poničená a zdi obité. „Je hodně zničený, vypálený. Jak je vidět, opravy postupují tak, jak to jen jde. Některé kostely se tu opravují jen velmi málo,“ popisuje otec Montes s tím, že na intenzivnější opravy chybí prostředky. Podle něj se do města vrátily 3000 rodin z celkového počtu 7000, které zde žily před příjezdem ISIS. O moc více navrátilců se nečeká a situace v zemi je stále daleko od bezpečného stavu. „Ještě jednou prosím, nezapomínejte v modlitbách na pronásledované křesťany. Hodně trpěli a přinesli světu mnoho požehnání,“ uzavírá otec Montes.

O stavu křesťanů a křesťanských staveb v Iráku oba kněží informují už nejméně pět let. Video na facebookové stránce s názvem Amigos de Irák – Přátelé Iráku ukazuje situaci v Karakóši, největším centru iráckých křesťanů před útoky ISIS.

NyníNoční proud
Píseň: Vrány (2023); Interpret: Boží muka; Album: Boží muka: Na správný cestě (EP)
23:50Duchovní slovo
23:58Půlnoční modlitba
00:00Hymna a chorál
00:05Noční bdění
00:30Písně
01:00Komorní hudba

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony