Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fantastická Sáblíková na MS ovládla i trať na 5 kilometrů a dorovnala rekord v počtu zlatých medailí

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na mistrovství světa v Inzellu i závod na 5000 metrů a popáté na jednom šampionátu ovládla obě nejdelší tratě. V dnešním závodě Sáblíková oplatila druhé Nizozemce Esmee Visserové porážku z loňské olympiády v Pchjongčchangu a na pětce získala desátý titul na MS za sebou.

Sáblíková společně s vícebojem rozšířila svoji sbírku titulů na 19, čímž se v absolutním pořadí vyrovnala rekordmance Gundě Niemannové-Stirnemannové z Německa.

Jednatřicetiletá Sáblíková, jež startovala v poslední rozjížďce, přidala ke zlatu časem 6:44,854 i druhý nejlepší výkon historie. Za vlastním světovým rekordem z roku 2011 z vysoko položené dráhy v Salt Lake City zaostala o necelé 2,5 sekundy.

Visserové nestačil k titulu ani nový rekord dráhy, který na chvíli sebrala Sáblíkové. Ta měla dlouho téměř totožný průběžný čas jako Nizozemka, v posledních dvou kolech ale dokázala ještě zrychlit a zvítězila s náskokem 1,28 sekundy. Třetí skončila o další více než čtyři sekundy zpět Ruska Natalia Voroninová.

Sáblíková poprvé ovládla nejdelší trať na MS 2007 v Salt Lake City, od té doby na ní nenašla přemožitelku na dalších osmi světových šampionátech i na olympijských hrách ve Vancouveru a Soči. Její vítěznou sérii na pětce na velkých akcích ukončila až loni v Pchjongčchangu Visserová.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka slavila zlatý double na MS v letech 2007, 2012, 2015 a 2016 i na OH 2010 ve Vancouveru. Dnešním 15. titulem si upevnila pozici nejlepší rychlobruslařky historie šampionátů na jednotlivých tratích, vedle toho má na kontě ještě čtyři stříbra. Na druhém místě jsou Nizozemka Ireen Wüstová a Němka Anni Friesingerová s 12 zlatými.

Ženy 5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:44,854, 2. Visserová (Niz.) 6:46,143, 3. Voroninová (Rus.) 6:50,393.

Zdroj ČTK

Štítky Martina Sáblíková, rychlobruslení, mistrovství světa, zlato, rekord, Esmee Visserová, Zimní olympijské hry 2018, Inzell, Salt Lake City, Německo, olympijské hry, Vancouver, zlatá medaile

Fantastická Sáblíková na MS ovládla i trať na 5 kilometrů a dorovnala rekord v počtu zlatých medailí | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.