TOPlist

Opera pro Android nově nabídne neomezenou VPN zdarma

Opera v v dubnu minulého roku oznámila vypnutí populární aplikace Opera VPN, která nabízela Android i iOS uživatelům rychlou VPN zdarma. Nyní se tato funkce vrací, ovšem přímo integrovaná do prohlížeče.

Prohlížeč Opera beta
Prohlížeč Opera beta
Autor: Opera
Cena: zdarma

Staronová funkce bude postupně uvolňována pro uživatele beta verze, následně lze pochopitelně očekávat i ostré spuštění. Opera tak sjednotila stav s desktopovou verzí, kde je VPN také interní součástí prohlížeče.

Neomezená data a zajímavá nastavení

Integrovaná VPN je postavena na bázi služby SurfEasy, kterou Opera zakoupila v roce 2015. Stejně jako na desktopu i v Android aplikaci nebudete nijak limitováni objemem přenesených dat.

Nechybí ani nastavení požadované geografické pozice. Místo zemí však musíte preferenci omezit pouze na kontinent, k dispozici je Evropa, Amerika a Asie. Můžete tak například obcházet geoblocking určitého obsahu. Pokud pro vaše účely virtuální poloha nehraje roli, bude asi nejlepší zvolit optimální nastavení, které by mělo vybrat nejméně vytíženou variantu.

Navzdory tomu, že jde o první beta verzi, nechybí ani některá doplňující nastavení. VPN lze například nastavit tak, že se aktivuje pouze v anonymním režimu, kde chcete více dbát na soukromí. Praktická je také možnost automatického vypínání na stránkách vyhledávače, který by jinak mohl být „zmaten“ virtuální polohou a nabídnout méně relevantní výsledky.

Přechod od samostatné aplikace k jakémusi modulu prohlížeče je z hlediska Opery jednoznačnou snahou donutit uživatele používat jejich prohlížeč. Zároveň je tím však poněkud omezen přínos služby jako takové, neboť ji tímto způsobem nelze využít v aplikacích třetích stran.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku