Léčivá garam masala – recept a účinky

Garam masala, neboli horké koření, je jednou z nejoblíbenějších dochucovacích směsí využívaných v indické a pákistánské kuchyni. Má mnoho variant. Recepty na přípravu se liší region od regionu a domácnost od domácnosti. Ale všechny spojuje jedna věc – dokážou skvěle dochutit asijská jídla a navíc mají velmi zajímavé léčivé účinky.

Recept na domácí garam masala

Pro přípravu základní směsi si vezmeme stejné množství římského i obyčejného kmínu, celý pepř, skořici, kardamom, hřebíček, koriandr a muškátový oříšek. Všechny suroviny, až na muškát, samostatně nasucho opražíme (díky tomu zvýšíme aromatičnost směsi) a potom společně rozdrtíme nebo umeleme na co nejjemnější prášek. Není příliš rozumné si připravovat velká množství garam masaly do zásoby. Koření pak vyčichne a má mnohem slabší účinky. Mnohem lepší je chystat si porce tak přibližně na týdenní až dvoutýdenní spotřebu. Popsaný recept je dobrý pro začátek, než získáme s přípravou domácí garam masaly větší zkušenosti. Pak můžeme různě měnit poměry a přidávat další složky podle osobních preferencí (některé směsi jich mají více než třicet). K oblíbeným patří badyán, zázvor, bobkový list nebo paprika. Někteří lidé místo sypké směsi preferují spíše pasty připravené smícháním koření a vody, oleje nebo octa. Občas se přidává i cibulka, česnek a dokonce i oříšky.

Léčivé účinky koření

Koření garam masala doporučuje ajurvédská medicína již více než tři tisíce let. Už ve starověku si lékaři všimli, že dokáže pozitivně ovlivnit trávení, pomáhá rozehřívat organismus a má dobrý vliv na naši psychiku. A jejich pozorování potvrdil čas i moderní věda. Směs zlepšuje činnost trávicí soustavy, omezuje riziko výskytu zácpy a urychluje náš metabolismus. Navíc má antibakteriální účinky, které působí jako prevence proti vzniku některých trávicích problémů. Koření také obsahuje silné antioxidanty (hlavně díky skořici a kardamomu), které pomáhají detoxikovat organismus a mohou částečně působit i jako prevence proti vzniku rakoviny. Také dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a podle některých výzkumů je možné, že omezuje riziko výskytu Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci.

Pozor, pro nejlepší chuťové i zdravotní účinky koření přidáváme do jídla těsně před koncem vaření a nebo přímo na talíři.