Umělá nebo pravá: která kožešina je menší zlo?

Kožešina je velmi často diskutovaným tématem. Rozděluje nás na dva nesmiřitelné tábory: zatímco někteří jsou zásadně proti nim a tvrdí, že pravé kožešiny jsou akorát tak důkazem, jak jsme my lidé ke zvířatům krutí, pro jiné jsou kožešiny skvělým módním kouskem, kterým rádi rozšiřují své šatní skříně a zpravidla jim jen jeden kousek nestačí. A jak se na kožešiny díváte vy?

Není kožešina jako kožešina

Asi každý ví, že podstatným rozdílem je skutečnost, zda se jedná o kožešinu pravou nebo umělou. Pravé kožešiny se vyrábí ze zvířat, ty umělé jsou pak vytvářeny ze syntetických polymerních látek. V současné době se stále více lidí přiklání ke kožešinám umělým, které jsou podle nich podstatně menší zlo. Otázkou je, jestli je tomu skutečně tak, i když nás to k tomuto názoru tak nějak automaticky svádí?

Která kožešina je menší zlo?!

Když se řekne kožešina, většina lidí si automaticky představí mrtvá zvířata – nejčastěji norky či polární lišky, jedná se samozřejmě i o jiná zvířata, která se právě kvůli těmto účelům nejčastěji chovají ve speciálních kožešinových farmách. Kožešiny ale mohou být i umělé, tehdy se jedná o kousky, pro jejichž výrobu se používají již zmíněné syntetické polymerní látky – nejčastěji polyester, modakryl nebo akryl.

Na první pohled to vypadá, že umělé kožešiny jsou logicky daleko menším zlem, protože pro jejich vznik není zapotřebí, aby umřelo byť jen jedno jediné zvíře. Na druhou stranu bychom se ale měli zamyslet nad tím, jestli není výroba umělých kožešin vzhledem ke všem nutným postupům pro životní prostředí přeci jen daleko větší hrozbou?

Umělé kožešiny se vyrábí z plastů

Výše zmíněné látky jako akryl, modakryl nebo polyester jsou vlastně plasty. Mají podobu prášku nebo tabletek, které se při výrobě kožešiny roztaví a následně se na sebe nabalují. Každý moc dobře ví, že plasty nejsou pro přírodu a životní prostředí nic dobrého – ve většině případů se ani po několika desítkách let nerozloží, vydrží i stovky let bez jakéhokoli porušení. Plasty se pak dostávají do těla zvířat, jako jsou třeba ptáci nebo mořské želvy.

Jak je to z etického hlediska?

Pokud bychom se na otázku, která kožešina je menší zlo, podívali z etického hlediska, pak bychom možná zpočátku dospěli k názoru, že umělé kožešiny jsou lepší. Vždyť přece kvůli nim neumírá žádné zvíře. Ale opravdu je tomu tak? Jak jsme psali výše, umělé kožešiny jsou z plastů, které se dále dostávají do těla zvířat. Takže pokud dáte přednost umělé kožešině před pravou, možná zachráníte polární lišku nebo norka, ale na druhou stranu zase ohrozíte třeba želvy, které si myslí, že plast je potrava.

Tak co si o tom myslíte teď? Která kožešina je lepší? Která z nich je pro přírodu a životní prostředí menším zlem?

Foto: Unsplash.com.


Avatar

nikolblahova

Móda není jen o dokonalých mírách, móda je i o kyprých tvarech. Každá jsme nějaká - nízká, vysoká, plnoštíhlá i tenká. A přesto jsme každá krásná. Tak nějak po svém. Milujme módu, protože díky ní můžeme vyjádřit, kdo vlastně jsme.